Przepisy kulinarne

Tani i smaczny obiad

Dobrze planować swoje tygodniowe menu, robić zakupy z listą zakupową, dzięki temu możemy zaoszczędzić - radzi kucharz Piotr Kucharski, który podpowiada, jak przygotować tani i samczny obiad dla rodziny. Szaszłyki drobiowe z pieczonymi warzywami, ryż z łososiem i jajkami gotowanymi na twardo, zapiekanka z kapusty włoskiej i zupa pomidorowa z chlebem i soczewica - to potrawy, które Piotr przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Lista zakupów:
1 opakowanie soczewicy zielonej
1 kg ryżu
2 puszki pomidorów
4 podudzia z kurczaka
300 g łososia
1 kg ziemniaków
2 marchewki
1 korzenie pietruszki
4 czerwone cebule
1 cebula
1 główka czosnku
1 główka włoskiej kapusty
0,5 kg pieczarek
2 pęczki pietruszki
1 pęczek dymki
1 kostka masła
0,5 litra mleka
4 jajka

Produkty potrzebne w domu:
oliwa z oliwek
3-4 kromki czerstwego pieczywa
suszona bazylia
suszony tymianek
pieprz i sól
ostra papryka w proszku
curry
biały pieprz
4 patyczki do szaszłyków
1 łyżka mąki pszennej
gałka muszkatołowa

Zupa pomidorowa z chlebem i soczewica
Składniki:
200 g soczewicy zielonej
oliwa z oliwek
200 g czerstwego chleba razowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
3 łyżki posiekanej pietruszki
0,5 łyżeczki suszonej bazylii
2 litry wody
pieprz i sól

Przygotowanie:
Soczewicę namoczyć na 2-3 godziny. Następnie ugotować aż będzie miękka. Chleb pokroić w kostkę. Oliwę podgrzać na patelni. Dodać chleb i usmażyć aż będzie złoty. Przełożyć do miseczki. Cebulę posiekać w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojony drobno czosnek. Dodać soczewicę, pomidory, chleb, pietruszkę i bazylię. Gotować około 15 minut. W tym czasie zagotować wodę. Dodać pod koniec gotowania. Wymieszać wszystko razem. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować około 30 minut.

Szaszłyki drobiowe z pieczonymi warzywami
Składniki:
4 podudzia z kurczaka
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 kg ziemniaków
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
3 czerwone cebule
1 łyżeczka suszonego tymianku
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie:
Mięso z podudzi oddzielić od kości, odciąć skórę i mięso pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką i skropić oliwą z oliwek. Następnie nabić na cztery patyczki do szaszłyków. Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Ułożyć na blasze do pieczenia, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Skropić oliwą z oliwek. Na wierzchu ułożyć szaszłyki. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez około 30-40 minut.

Ryż z łososiem i jajkami gotowanymi na twardo
Składniki:
300 g ryżu
50 g masła
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka curry
1 czerwona cebula
300 g łososia
4 jajka ugotowane na twardo
1 pęczek dymki
1 pęczek pietruszki
sól i pieprz

Przygotowanie:
Ryż przełożyć do garnka, zalać 700 ml wody. Dodać 0,5 łyżeczki soli. Zagotować, zdjąć pokrywkę i gotować około 15 minut. Wyłączyć gaz, przykryć pokrywką i odstawić aż ryż wchłonie całą wodę.
Podgrzać masło, oliwę i curry aż zacznie unosić się zapach przypraw. Dodać posiekaną w kostkę cebulę. Podsmażyć aż zmięknie. Dodać pokrojonego w kostkę łososia, smażyć przez chwilę. Następnie dodać ryż, pokrojone w ćwiartki jajka, posiekaną dymkę i wszystko delikatnie wymieszać. Dodać drobno posiekaną pietruszkę. Przyprawić solą i pieprzem.

Zapiekanka z kapusty włoskiej
Składniki:
1 główka włoskiej kapusty
2 łyżki masła
0,5 kg pieczarek
Beszamel:
2 łyżka masła
1 łyżka mąki
200-250 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól
biały pieprz
300 g ugotowanego ryżu

Przygotowanie:
Kapustę pokroić na osiem części. Ugotować najlepiej na parze lub w osolonej wodzie aż będzie miękka. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. W tym czasie w rondelku rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mąkę i podsmażyć wszystko razem aż mąka zacznie nabierać złotego koloru. Dolać połowę mleka i wymieszać. Całość podgrzewać ciągle mieszając. Gdy sos będzie gęstniał, dolewać mleko. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodać podsmażone pieczarki i wymieszać. Ugotowaną kapustę ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu do zapiekania, polać sosem i zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200ºC przez około 20 minut. Podawać z ugotowanym ryżem.

Odwiedź także serwis: kulinarni.pl

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
87
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0