Przepisy kulinarne

Prawdziwe Jedzenie

W przygotowaniu pysznych posiłków liczy się smak składników, ale jak przekonają nas dzisiaj chłopcy, również sposób ich produkcji. Zobaczcie sami, jak przygotować prawdziwe jedzenie.

Tomka z kur placki

Składniki:


zacna garść świeżych kurek lub namoczonych ugotowanych suszonych grzybów


cebula


jajo z wolnego wybiegu


100 g mąki


pęczek natki pietruszki


borowiki


3 pomidory, jeśli jest sezon, ew. szuszone


3 ząbki czosnku


2 łyżki musztardy francuskiej


70 ml oliwy


garść liści bazylii


2 łyżki octu winnego


świeżo mielony pieprz


100 ml zielonogórskiego rieslinga


łyżka masła



Sposób przygotowania:


Przygotowujemy sos. Na maśle i łyżce oliwy przesmażamy posiekany czosnek i borowiki. Po kilku minutach dodajemy pomidory obrane ze skórki i posiekane w kostkę. Następnie wlewamy wino na patelnie i odparowujemy. Dodajemy posiekana bazylie, musztardę, balsamino, całość obficie pieprzymy. Czas na placuszki. W misce mieszamy oczyszczone i rozdrobnione kurki, startą na tarce cebulę, posiekaną pietruszkę, mąkę i jajo. Zależy nam na uzyskaniu gęstej śmietanowej konsystencji. Placki smażymy na oliwie i serwujemy ciepłe z sosem. Jeśli mamy suszone, namoczone i ugotowane grzyby należy je dobrze osączyć i postępować jak w przypadku świeżych kur. Warto wypróbować inne gatunki grzybów, różne sosy – kombinacji jest bez liku.



Tarta z bryndzą i majerankiem z konfiturą cebulową w miodzie i orzechach Agaty Wojdy (porcja na 2 quiche)

Składniki:


Kruche ciasto:


200 g masła


260 g mąki


80 ml zimnej wody


szczypta soli


mąka do foremki i podsypania w czasie wałkowania


masło do wysmarowania foremki


Zalewa:


500g bryndzy


3 całe jajka


3 żółtka


0,5 litra śmietany 18%


0,5 litra śmietany 36%


majeranek suszony




Miodowa cebula z orzechami


700g cebuli


100g orzechów włoskich obranych i w dużych kawałkach


200 ml miodu gryczanego


50 ml oliwy


200ml octu jabłkowego lub cydrowego


50gr cukru trzcinowego


sól, pieprz



Sposób przygotowania:


Cebule pokroić na ćwiartki i pooddzielać listki. W garnuszku o grubym dnie rozgrzać oliwę i wrzucić cebule, cukier. Smażyć na najmniejszym możliwym ogniu regularnie mieszając. Po 15 minutach dodać miód, sól i pieprz. Dusić kolejne 15 minut. Pod koniec dodać orzechy.



Czarny Piotruś wg. Grzegorza Ł

Składniki:


garść skorzonery – ok. 10 korzonków (może być ew. salsefia lub korzeń pietruszki)


5 małych marynowanych borowików lub podgrzybków


2 suszone pomidory


1 cebula


łyżka majonezu


4 łyżki koziego jogurtu


ząbek czosnku


1 łyżka natki pietruszki


1 łyżeczka oleju z migdałów lub oliwy z oliwek


pieczone orzechy laskowe do posypania




Przygotowanie:


Wyszorowaną skorzonerę ugotuj na pół chrupko (ok. 10 min., najlepiej w wodzie z solą, cukrem, odrobiną mleka i masła), pokrój ją w 2-cm kawałki, skrop cytryną (by nie sczerniała), a cebulę posiekaj w drobną kostkę, tak samo jak pietruszkę. Borowiki podziel na drobne części razem z suszonymi pomidorami. Składniki wymieszaj, dodaj jogurt, majonez i kilka kropli oliwy oraz pieprz i sól. Do ozdoby tego dania wykorzystaj pyszne chrupki o lekko orzechowym smaku. Jak je przygotować? Obierakiem do warzyw wykrój podłużne płaty skorzonery i usmaż na głębokim oleju, a następnie odsącz. Serwuj sałatkę posypaną chipsami z chrupiącą czosnkową grzanką.



Przebojowy banał Piotra Najsztuba

Składniki:


700 g ziemniaków sałatkowych


15 dużych łyżek musztardy gruboziarnistej domowej roboty


2 duże pęczki natki pietruszki


oliwa


8 ząbków czosnku


sok z 1 cytryny


pieprz czarny


sól



Przygotowanie:


Gotujemy ziemniaki (w mundurkach), uważając by się nie rozgotowały. Grubo siekamy zioła i czosnek, mieszamy z musztardą i oliwą. Sos łączymy z ziemniakami pokrojonymi w grubą kostkę. Sałatka idealnie nadaje się do dań z grilla



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
60
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0