Prawdziwa włoska pizza od wicemistrza świata Valerio Valle

Valerio Valle to prawdziwy mistrz pizzy. Stworzył i prowadzi szkołę w Pescara, w której dzieli się zdobytym doświadczeniem w przygotowywaniu tego włoskiego przysmaku. W naszej kuchni pokazał, jak wyrobić domowe ciasto na prawdziwą pizzę.

Domowe ciasto do pizzy

Składniki:

  • 1 kg mąki
    • 550 g wody
      • 10 g drożdży
        • 30 g oliwy z oliwek
          • 25 g soli
            • 12 g cukru

              Przygotowanie:

              Drożdże rozpuszczamy w 50 g letniej, przegotowanej wody i odstawiamy je na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, następnie wlewamy do niej rozpuszczone drożdże.

              Uwaga! Dopiero po dokładnym wymieszaniu drożdży z mąką dodajemy sól i pozostałe 500 g wody. Mieszamy przez ok. minutę. Następnie wlewamy oliwę z oliwek i ponownie mieszamy, aż ciasto będzie zwarte i gładkie. Nie powinno się kleić. Gotowe ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 2-3 godziny. Im cieplej mamy w domu, tym szybciej wyrośnie. Docelowo ciasto powinno podwoić swoją objętość.

              Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki ok. 220 g i rozciągamy je, formując okrągły placek. Idealnie robić kulki rękoma, żeby nie stresować ciasta, ale osoby niewprawione mogą używać wałka. Ciasto formujemy na blacie lekko oprószonym mąką, aby ładnie się układało. Następnie układamy je na blaszce wysmarowanej np. oliwą i dodajemy sos pomidorowy. Ponownie odstawiamy ciasto, aby dojrzało. Po godzinie wkładamy je do piekarnika i pieczemy 6 min. w maksymalnej temperaturze.

              W profesjonalnej pizzerii pieczemy ciasto w temperaturze około 330 st. C. W domu jest to trudne - dlatego należy maksymalnie nagrzać piekarnik. Po określonym czasie wyciągamy ciasto, dodajemy ulubione składniki i wkładamy do piekarnika na kolejne 5-6 min. i gotowe.

              Część składników można ułożyć na pizzy już po jej upieczeniu. Włosi uwielbiają, kiedy wędliny dojrzewające lub niektóre sery (np. Parma, Bresaola, Pecorino) lub zielone dodatki (np. rukola, roszponka) położone są na świeżo upieczonej pizzy.

              Pizza Margherita con Bufala

              Składniki:

              • sos pomidorowy
                • mozzarella di Bufala
                  • świeża bazylia

                    Pizza San Marco

                    Składniki:

                    • śmietana zmieszana z odrobiną czosnku
                      • Grana Padano
                        • mix włoskich grzybów
                          • mozzarella di Bufala
                            • szynka Crudo di Parma
                              • świeży szczypiorek

                                Pizza Santa Rita

                                Składniki:

                                • oliwa czosnkowa
                                  • pomidor malinowy
                                    • szynka Crudo di Parma
                                      • mozzarella di Bufala
                                        • pomidorki koktajlowe
                                          • świeża bazylia

                                            Pizza San Giuseppe

                                            Składniki:

                                            • sos pomidorowy
                                              • mozzarella di Bufala
                                                • plasterki Bresaoli
                                                  • borowiki
                                                    • owczy ser Pecorino Romano

                                                      Autor: Iza Dorf

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana