Przepisy kulinarne

Polska kuchnia z egzotyczną nutą

Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej przygotowali dania polskiej kuchni z egzotyczną nutą.

Gołąbki w sosie pomidorowym

Składniki:


1 włoska kapusta


sos pomidorowy:


1 puszka pomidorów


1 mały koncentrat pomidorowy


3 łyżki masła sklarowanego (ewentualnie oleju)


1 laska cynamonu


2 goździki


1 łyżka poszatkowanego imbiru


2 ząbki czosnku


szczypta chilli


1 płaska łyżka kminu mielonego


łyżeczka zmielonej kolendry


nadzienie:


1 serek Capri


garstka uprażonych i grubo zmielonych nerkowców


1 łyżeczka kurkumy


łyżka poszatkowanych liści kolendry


sól do smaku


1 łyżeczki pieprzu Cayenne


sok z 1 cytryny



Przygotowanie:


Kapustę wkładamy na 15 minut do małej ilości gotującej się wody , przykrywamy pokrywką. Zdejmujemy największe liście, a środek będziemy musieli użyć na przykład do surówki. Odcinamy zgrubienie na środku każdego liścia. Na rozgrzane masło sklarowane wkładamy laskę cynamonu, goździki i smażymy aż wydobędzie się intensywny zapach. Dodajemy pastę zrobioną z ugniecionego w moździerzu imbiru i czosnku. Po chwili smażenia dodajemy zmielone przyprawy, wlewamy pomidory i dodajemy koncentrat. Dusimy 15 minut, wyjmujemy przyprawy w całości. Serek Capri mieszamy z pozostałymi składnikami, solimy do smaku. Farsz rozkładamy na liściach kapusty i zwijamy gołąbki. Układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy sosem, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 30 minut.



Krupnik z pastą curry

Składniki:


1/4 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę


3 łyżki oleju


2 małe marchewki starte na tarce


1 pietruszka starta na tarce


1 małego selera startego na tarce


1 pora pokrojonego w talarki


1 litr wody


1 liść laurowy


4 łyżki kaszy jęczmiennej


woda


1-2 łyżki pasty curry


1 puszka mleka kokosowego


sok z limonki do smaku


garść uprażonych na sucho orzeszków ziemnych


listki kolendry lub natka pietruszki



Pasta curry mussamun

Pochodzi z południowej części Tajlandii. Dodatek przypraw korzennych zawdzięczamy wpływom muzułmańskim, stąd też nazwa mussamun. Pasty wychodzi więcej, można ją przechowywać w lodówce i używać przez miesiąc czasu.



Składniki:


1 szklanki uprażonych orzeszków ziemnych


5 małych cebulek szalotek (lub 3 cebulki dymki)


2 ząbki czosnku


3 czerwone suszone chili bez pestek


1 łyżka drobno pokrojonego imbiru


1 łyżka świeżej lub suszonej trawy cytrynowej


1 łyżeczka zmielonego pieprzu


1 łyżka prażonej i zmielonej kolendry


1 łyżeczka prażonego i zmielonego kminu


1 mielonego kardamonu


szczypta gałki muszkatołowej


1 łyżeczka ciemnego cukru trzcinowego


Wszystkie składniki mielimy w blenderze (można dodać trochę oleju, aby wszystkie składniki się połączyły) lub ucieramy w blenderze.



Przygotowanie:


W garnku na oleju dusimy marchewkę, selera , pietruszkę i pora. Po pięciu minutach dodajemy pastę curry i dusimy jeszcze 2 minuty. Wlewamy litr wody, dodajemy puszkę mleczka kokosowego, liść laurowy, kaszę jęczmienną i ziemniaki. Gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Solimy do smaku, dodajemy sok z limonki. Posypujemy orzeszkami i kolendrą.



Kluski śląskie z glonami nori

Składniki:


1 kg ugotowanych, gorących ziemniaków


mąka ziemniaczana


posolony wrzątek


stopione masło


pasta z glonów nori:


4 arkusze nori (wodorosty do zwijania sushi)


sos sojowy


woda



Przygotowanie:


Ziemniaki przeciskamy przez praskę i formujemy kulę. Spłaszczamy ją, dzielimy na 4 równe części. Wyjmujemy jedną część i w jej miejsce wsypujemy taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Dodajemy z powrotem część masy ziemniaczanej. Całość zagniatamy, formujemy kulki wielkości małych pyz i spłaszczamy robiąc wgłębienie kciukiem. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Nori zwijamy w rulon i kroimy nożyczkami na małe kawałki. W małym garnku wlewamy sos sojowy i wodę w równych proporcjach, tak aby przykryła algi. Gotujemy aż całość zamieni się w pastę. Wgłębienia klusek wypełniamy pastą z glonów, polewamy sosem sojowym i stopionym masłem.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
59
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0