Materiał promocyjny

Polska kuchnia z egzotyczną nutą

Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej przygotowali dania polskiej kuchni z egzotyczną nutą.

Gołąbki w sosie pomidorowym

Składniki:

1 włoska kapusta

sos pomidorowy:

1 puszka pomidorów

1 mały koncentrat pomidorowy

3 łyżki masła sklarowanego (ewentualnie oleju)

1 laska cynamonu

2 goździki

1 łyżka poszatkowanego imbiru

2 ząbki czosnku

szczypta chilli

1 płaska łyżka kminu mielonego

łyżeczka zmielonej kolendry

nadzienie:

1 serek Capri

garstka uprażonych i grubo zmielonych nerkowców

1 łyżeczka kurkumy

łyżka poszatkowanych liści kolendry

sól do smaku

1 łyżeczki pieprzu Cayenne

sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Kapustę wkładamy na 15 minut do małej ilości gotującej się wody , przykrywamy pokrywką. Zdejmujemy największe liście, a środek będziemy musieli użyć na przykład do surówki. Odcinamy zgrubienie na środku każdego liścia. Na rozgrzane masło sklarowane wkładamy laskę cynamonu, goździki i smażymy aż wydobędzie się intensywny zapach. Dodajemy pastę zrobioną z ugniecionego w moździerzu imbiru i czosnku. Po chwili smażenia dodajemy zmielone przyprawy, wlewamy pomidory i dodajemy koncentrat. Dusimy 15 minut, wyjmujemy przyprawy w całości. Serek Capri mieszamy z pozostałymi składnikami, solimy do smaku. Farsz rozkładamy na liściach kapusty i zwijamy gołąbki. Układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy sosem, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 30 minut.

Krupnik z pastą curry

Składniki:

1/4 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę

3 łyżki oleju

2 małe marchewki starte na tarce

1 pietruszka starta na tarce

1 małego selera startego na tarce

1 pora pokrojonego w talarki

1 litr wody

1 liść laurowy

4 łyżki kaszy jęczmiennej

woda

1-2 łyżki pasty curry

1 puszka mleka kokosowego

sok z limonki do smaku

garść uprażonych na sucho orzeszków ziemnych

listki kolendry lub natka pietruszki

Pasta curry mussamun

Pochodzi z południowej części Tajlandii. Dodatek przypraw korzennych zawdzięczamy wpływom muzułmańskim, stąd też nazwa mussamun. Pasty wychodzi więcej, można ją przechowywać w lodówce i używać przez miesiąc czasu.

Składniki:

1 szklanki uprażonych orzeszków ziemnych

5 małych cebulek szalotek (lub 3 cebulki dymki)

2 ząbki czosnku

3 czerwone suszone chili bez pestek

1 łyżka drobno pokrojonego imbiru

1 łyżka świeżej lub suszonej trawy cytrynowej

1 łyżeczka zmielonego pieprzu

1 łyżka prażonej i zmielonej kolendry

1 łyżeczka prażonego i zmielonego kminu

1 mielonego kardamonu

szczypta gałki muszkatołowej

1 łyżeczka ciemnego cukru trzcinowego

Wszystkie składniki mielimy w blenderze (można dodać trochę oleju, aby wszystkie składniki się połączyły) lub ucieramy w blenderze.

Przygotowanie:

W garnku na oleju dusimy marchewkę, selera , pietruszkę i pora. Po pięciu minutach dodajemy pastę curry i dusimy jeszcze 2 minuty. Wlewamy litr wody, dodajemy puszkę mleczka kokosowego, liść laurowy, kaszę jęczmienną i ziemniaki. Gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Solimy do smaku, dodajemy sok z limonki. Posypujemy orzeszkami i kolendrą.

Kluski śląskie z glonami nori

Składniki:

1 kg ugotowanych, gorących ziemniaków

mąka ziemniaczana

posolony wrzątek

stopione masło

pasta z glonów nori:

4 arkusze nori (wodorosty do zwijania sushi)

sos sojowy

woda

Przygotowanie:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę i formujemy kulę. Spłaszczamy ją, dzielimy na 4 równe części. Wyjmujemy jedną część i w jej miejsce wsypujemy taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Dodajemy z powrotem część masy ziemniaczanej. Całość zagniatamy, formujemy kulki wielkości małych pyz i spłaszczamy robiąc wgłębienie kciukiem. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Nori zwijamy w rulon i kroimy nożyczkami na małe kawałki. W małym garnku wlewamy sos sojowy i wodę w równych proporcjach, tak aby przykryła algi. Gotujemy aż całość zamieni się w pastę. Wgłębienia klusek wypełniamy pastą z glonów, polewamy sosem sojowym i stopionym masłem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana