Przepisy kulinarne

Orzechy w kuchni

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN zaproponowaliśmy Państwu przepisy na dania z orzechami.

Sałata z gruszkami, orzechami włoski i sosem vinegrette

Składniki :

ser Gorgonzola 100 g


Sałata (Mizuna) 150 g


Orzechy włoskie 70 g


1 gruszka


1 granat


składniki sosu:

Łyżka stołowa musztardy dijon


Oliwa z oliwek 75 ml


Łyżka stołowa Otartej skórki z limonki


2 łyżki soku z limonki


2 łyżki octu winnego


2 łyżki miodu


Sól i pieprz do smaku



Sposób przygotowania :

Umytą sałatę ułożyć na talerzu , kroimy gruszkę w plastry i układamy dookoła sałaty. Na środku kładziemy pokruszony ser Gorgonzola , obsypujemy orzechami włoskimi wcześniej uprażonymi na suchej patelni teflonowej i pestkami granatu . Polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Vinegret: Sposób przygotowania: Do miski wlewamy oliwę dodajemy musztardę , mieszając dodajemy kolejno : skórkę z limonki oraz sok , ocet winny , miód i przyprawy



Kurczak z orzechami i makaronem ryżowym: Przepis na 2 porcje:

Składniki:

250 g makaronu ryżowego


120 g piersi kurczaka


1 ząbki czosnku


1 jajko


4 łyżki posiekanych orzechów laskowych


100 g kiełków sojowych


1 łyżka sosu sojowego


1 łyżeczka cukru


2 łyżki sosu rybnego


1 pęczka szczypiorku


3 łyżki oleju sezamowego


3 łyżki Sosu słodko pikantnego


1 Zielony ogórek


1 Papryczka Chili


Sposób przygotowania :

Makaron przygotować według opisu na opakowaniu. Pokrojone mięso z kurczaka wymieszać z jajkiem i usmażyć w Woku na gorącym tłuszczu W głębokim rondlu rozgrzać olej i podsmażyć posiekany czosnek na ciemno-złoty kolor, dodać kurczaka wszystkie produkty wymieszać. Dodać odsączony makaron i połowę kiełków sojowych, wymieszać i podsmażyć. Dodać sos sojowy i rybny, sos słodko pikantny , orzechy i cukier, pokrojony ogórek bez gniazda nasiennego, wymieszać i podsmażyć. Wymieszać z resztą kiełków i szczypiorkiem. Całość udekorować papryczkami chili.



Polędwiczka wieprzowa panierowana w naczosach z sosem orzechowym i marchewką glazurowaną:

Składniki dla 4 osób:

600 g polędwiczki wieprzowej


200 g Nachos solonych


Sos orzechowy


1 słoika masła orzechowego


1 cebula


łyżka oleju


łyżka soku z cytryny


1 ząbek czosnku


2 łyżki sosu sojowego


3 łyżki sosu słodko pikantnego


2 łyżki brązowego cukru


250 ml mleka


Świeża papryczka chili


Sposób przygotowania:
Sos orzechowy:

Do zasmażonej cebuli dodajemy masło orzechowe i mleko , sos sojowy , cukier , sok z cytryny , sos słodko pikantny , posiekaną papryczkę chili , czosnek i doprawiamy solą.


Polędwiczki wieprzowe:

Polędwiczki wieprzowe panierujemy w jajku i zmiksowanych chipsach,obsmażamy na złoty kolor i przekładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 12 minut. Marchewki obgotowujemy w wodzie z dodatkiem soli , cukru i masła do miękkości. Po ugotowaniu karmelizujemy na patelnie z miodem i sokiem z cytryny. Na talerzu układamy glazurowaną marchewkę , plastry polędwiczek wieprzowych i polewamy sosem



Ciastka kruche z orzechami i czekoladą

Składniki na 12 ciastek:

Ciasto:


170 g mąki


110 g masła, schłodzonego


30 g cukru pudru


2 żółtka


100 g orzechów włoskich


50 g rodzynek


100 g czekolady białej


100 g czekolady gorzkiej


200 ml śmietany


100 g cukru


Sok z cytryny


30 ml rumu


Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:


Łączymy składniki i zagniatamy ciasto. I wkładamy do lodówki na 30 minut.


Ciasto należy rozwałkować na cienki placek i wyciąć. I piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni do otrzymania kolory złotego. Orzechy włoskie, laskowe należy prażyć i przesiekać. Na patelni przygotowujemy karmel z cukru, wody oraz soku z cytryny. Dodajemy orzechy i rum. Białą czekoladę rozpuszczamy w rondelku ze śmietaną. Po rozpuszczeniu chłodzimy. Czekoladę ciemną rozpuszczamy ze śmietaną i cukrem pudrem. Po rozpuszczeniu chłodzimy. Masę orzechową układamy na wypieczonych ciastkach i polewamy sosami czekoladowymi.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
71
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0