Przepisy kulinarne

Nie marnuj jedzenia!

Nie marnuj jedzenia!

Nie marnuj jedzenia!

Przepisy kulinarne

Nie marnuj jedzenia!

Nie marnuj jedzenia!

Nie marnuj jedzenia!

"Nie marnuj jedzenia. Wyrzuć do śmieci stare przyzwyczajenia" to kampania społeczna, której celem jest uświadomienie negatywnych skutków ekologicznych, społecznych i ekonomicznych marnowania żywności.

Zupa Śmieciówka

Składniki:
włoszczyzna (w pęczku, czyli marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska), może być "drugiej szansy”, ponieważ zupę gotujemy z tych składników, jakie zostały nam w lodówce.
przecier pomidorowy 1 słoiczek
1 pomidory w puszce
1 groszek w puszce
1 fasola w puszce
1 czosnek
1 cebula
masło, oliwa
czosnek
kostka rosołowa
mogą być resztki kiełbasy lub innych wędlin, jakie zostały w lodówce
natka pietruszki
Przyprawy do smaku pieprz, sól

Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, jeśli trzeba obieramy i kroimy. W głębokim rondlu rozgrzewamy masło z oliwą. Podsmażamy cebulę, aż się lekko zarumieni. Dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę, mieszamy i smażymy około 5 minut. Dodajemy pokrojony seler, fasolkę i groszek, , smażymy dalej 3-5 minut. Następnie dodajemy pomidory i utarty z odrobiną soli czosnek. Smażymy jeszcze chwilę. Zalewamy wywarem. W wersji z mięsem dodajemy do smażenia kawałki mięs.

Zapiekanka z ziemniaków

Składniki:
ziemniaki gotowane lub zasmażane, które zostały po obiedzie( cztery, pięć dużych ziemniaków)
śmietana 18%
skrawki boczku, kiełbasy lub innych wędlin, które zostały w lodówce
cebula
papryka, może być „drugiej szansy”.
kawałki sera żółtego, pleśniowego itp.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki kroimy i układamy w naczyniu, posypujemy boczkiem, kiełbasą, cebulą, papryką i startym serem i zalewany śmietaną. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Ciasto ze starych orzechów

Składniki:
pół kg różnych orzechów(włoskie, laskowe, migdały, rodzynki)- pozostałości po Świętach.
pół szklanki mąki pszennej
szklanka płatków owsianych
szklanka cornflakesów
pół kostki masła
aromat waniliowy lub cukier waniliowy
1 puszka masy kajmakowej

Sposób przygotowania:
Orzechy mielimy w maszynce do mięsa, dzięki czemu otrzymujemy masę podobną do mąki, tylko nieco bardziej tłusta. Mieszamy to z masłem oraz wszystkimi mąkami dostępnymi w domu, czyli pszenną, płatkami owsianymi, płatkami kukurydzianymi ( może również być kukurydziana lub siemie lniane). Masę wykładamy na blachę i zapiekamy 15 minut w temp. 200 stopni. Gotowy spód zalewany masą kajmakową.

Ciasto a la szarlotka
cztery jabłka
płatki owsiane
cukier
pół kostki masła
cynamon

Sposób przygotowania:
Na wysmarowaną masłem blachę ścieramy jabłek. Posypujemy to kruszonką powstałą z wymieszanych płatków owianych z masłem. Zapiekamy kilka minut.

Bruschetta z czerstwego chleba

Składniki:
kilka kromek czerstwego chleba
kawałki łososia wędzonego
oliwa, czosnek

Sposób przygotowania:
Chleb smarujemy oliwą i czosnkiem. Zapiekamy. Można dodać kawałki wędzonego łososia, jeśli posiadamy.

Bułki nadziewane

Składniki:
4 bułki ( mogą być lekko czerstwe kajzerki)
4 jajka
łyżka szczypiorku
ząbki czosnku
łyżka masła
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Bułkom ścinamy "czapeczki". Spody wydrążamy i pieczemy razem z "czapeczkami", bez dodatku tłuszczu w nagrzanym w piekarniku. Na patelni smażymy na łyżeczce masła jaja sadzone. Bułeczki wyjmujemy z piekarnika, nacieramy czosnkiem, smarujemy resztą masła i wkładamy do nich jaja sadzone. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeżeli uważamy, że jaja są mało ścięte, to możemy wstawić bułeczki na chwile do piekarnika. Serwujemy zakryte "czapeczkami".

Pierś po Grocholowemu

Składniki:
piersi kurze ( 2 sztuki)
śmietana 18 %
czosnek
bazylia
sos sojowy

Sposób przygotowania:
Piersi kurze kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Czosnek mieszamy ze śmietaną. Dodajemy do podsmażonego kurczaka, potem doprawiamy sosem sojowym oraz bazylią.


Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
88
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0