Przepisy kulinarne

Kuchnia z Meksyku

Agnieszka Kręglicka, właścicielka meksykańskiej restauracji El Popo, przybliża nam kuchnię tego kraju.

„Dynia z pieca”

Składniki:


500 g dyni


Oliwa


Sól, pieprz, cukier brązowy


Przyprawy do wyboru:


A.

1 cm tartego korzenia imbiru


Kruszone chili


1 łyżka sosu sojowego


Miód gryczany


B.

Gałązki rozmarynu


2 utarte ząbki czosnku


Łyżeczka czerwonego pieprzu


C.

Chile chipotle (bardzo pikantne, podwędzane, suszone jalapeno, zanurzone w gęstym ciemnym sosie, dostępne w puszkach)



Sposób wykonania:


Pokrój dynię w spore cząstki, zostawiając skórę. Natrzyj miąższ solą, pieprzem i wybranymi przyprawami oraz oliwą. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i wstaw dynię do pieczenia. Piecz ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka i zrumieniona.



„Pierożki z dynią”

Składniki:


Ciasto:


200 g mąki luksusowej, typ 550


2 jaja


Sól


Nadzienie:


150 g puree z dyni


50 g szynki parmeńskiej


10 g tartego parmezanu


1 żółtko


Łyżka śmietanki kremówki


Łyżka posiekanej natki pietruszki


Tarta gałka muszkatołowa


Świeżo mielony pieprz



Sposób wykonania:


Zagnieść ciasto na pierogi. W stożku mąki zrobić wgłębienie, wbić jajka i ubijać je widelcem łącząc z mąką. Powstałą kulę ciasta zagniatać przez 5 minut, odstawić przykrytą ściereczką, aby odpoczęło. Szynkę drobno posiekać. Wszystkie składniki farszu wymieszać. Ciasto rozwałkowywać na bardzo cienkie płaty i kroić na pasy szerokości 4 cm. Układać na pasie farsz łyżeczką, co 2-3 cm, przykrywać pasem ciasta i kroić na kwadraty z farszem na środku.


Pierożki w gorącej, osolonej wodzie. Masło rozgrzać na patelni, zebrać białą pianę. Dodać listki szałwii i smażyć aż będą lekko chrupiące, a masło będzie pachnieć ziołem. Gorące pierożki polewać masłem z szałwią lub zrumienioną na oliwie cebulą, pokrojoną w piórka.



„Sałatka z dyni”

Składniki:


150 g dyni


1/2 szklanki oliwy extra vergine


Sok z 1 cytryny


Posiekana natka pietruszki


Ew. esencja balsamico


Sposób wykonania:



Dynię pokroić w możliwie najcieńsze plasterki, najlepiej na elektrycznej krajalnicy. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, natką pietruszki, solą i pieprzem, dodać dynię. Marynować plasterki dyni, aż nabiorą mocnego smaku przypraw i staną się szkliste.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
63
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0