Przepisy kulinarne

Kuchnia z Meksyku

Agnieszka Kręglicka, właścicielka meksykańskiej restauracji El Popo, przybliża nam kuchnię tego kraju.

„Dynia z pieca”

Składniki:
500 g dyni
Oliwa
Sól, pieprz, cukier brązowy
Przyprawy do wyboru:
A.
1 cm tartego korzenia imbiru
Kruszone chili
1 łyżka sosu sojowego
Miód gryczany
B.
Gałązki rozmarynu
2 utarte ząbki czosnku
Łyżeczka czerwonego pieprzu
C.
Chile chipotle (bardzo pikantne, podwędzane, suszone jalapeno, zanurzone w gęstym ciemnym sosie, dostępne w puszkach)

Sposób wykonania:
Pokrój dynię w spore cząstki, zostawiając skórę. Natrzyj miąższ solą, pieprzem i wybranymi przyprawami oraz oliwą. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i wstaw dynię do pieczenia. Piecz ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka i zrumieniona.

„Pierożki z dynią”

Składniki:
Ciasto:
200 g mąki luksusowej, typ 550
2 jaja
Sól
Nadzienie:
150 g puree z dyni
50 g szynki parmeńskiej
10 g tartego parmezanu
1 żółtko
Łyżka śmietanki kremówki
Łyżka posiekanej natki pietruszki
Tarta gałka muszkatołowa
Świeżo mielony pieprz

Sposób wykonania:
Zagnieść ciasto na pierogi. W stożku mąki zrobić wgłębienie, wbić jajka i ubijać je widelcem łącząc z mąką. Powstałą kulę ciasta zagniatać przez 5 minut, odstawić przykrytą ściereczką, aby odpoczęło. Szynkę drobno posiekać. Wszystkie składniki farszu wymieszać. Ciasto rozwałkowywać na bardzo cienkie płaty i kroić na pasy szerokości 4 cm. Układać na pasie farsz łyżeczką, co 2-3 cm, przykrywać pasem ciasta i kroić na kwadraty z farszem na środku.
Pierożki w gorącej, osolonej wodzie. Masło rozgrzać na patelni, zebrać białą pianę. Dodać listki szałwii i smażyć aż będą lekko chrupiące, a masło będzie pachnieć ziołem. Gorące pierożki polewać masłem z szałwią lub zrumienioną na oliwie cebulą, pokrojoną w piórka.

„Sałatka z dyni”

Składniki:
150 g dyni
1/2 szklanki oliwy extra vergine
Sok z 1 cytryny
Posiekana natka pietruszki
Ew. esencja balsamico
Sposób wykonania:

Dynię pokroić w możliwie najcieńsze plasterki, najlepiej na elektrycznej krajalnicy. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, natką pietruszki, solą i pieprzem, dodać dynię. Marynować plasterki dyni, aż nabiorą mocnego smaku przypraw i staną się szkliste.
Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
63
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0