Materiał promocyjny

Kuchnia z Meksyku

Agnieszka Kręglicka, właścicielka meksykańskiej restauracji El Popo, przybliża nam kuchnię tego kraju.

„Dynia z pieca”

Składniki:

500 g dyni

Oliwa

Sól, pieprz, cukier brązowy

Przyprawy do wyboru:

A.

1 cm tartego korzenia imbiru

Kruszone chili

1 łyżka sosu sojowego

Miód gryczany

B.

Gałązki rozmarynu

2 utarte ząbki czosnku

Łyżeczka czerwonego pieprzu

C.

Chile chipotle (bardzo pikantne, podwędzane, suszone jalapeno, zanurzone w gęstym ciemnym sosie, dostępne w puszkach)

Sposób wykonania:

Pokrój dynię w spore cząstki, zostawiając skórę. Natrzyj miąższ solą, pieprzem i wybranymi przyprawami oraz oliwą. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i wstaw dynię do pieczenia. Piecz ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka i zrumieniona.

„Pierożki z dynią”

Składniki:

Ciasto:

200 g mąki luksusowej, typ 550

2 jaja

Sól

Nadzienie:

150 g puree z dyni

50 g szynki parmeńskiej

10 g tartego parmezanu

1 żółtko

Łyżka śmietanki kremówki

Łyżka posiekanej natki pietruszki

Tarta gałka muszkatołowa

Świeżo mielony pieprz

Sposób wykonania:

Zagnieść ciasto na pierogi. W stożku mąki zrobić wgłębienie, wbić jajka i ubijać je widelcem łącząc z mąką. Powstałą kulę ciasta zagniatać przez 5 minut, odstawić przykrytą ściereczką, aby odpoczęło. Szynkę drobno posiekać. Wszystkie składniki farszu wymieszać. Ciasto rozwałkowywać na bardzo cienkie płaty i kroić na pasy szerokości 4 cm. Układać na pasie farsz łyżeczką, co 2-3 cm, przykrywać pasem ciasta i kroić na kwadraty z farszem na środku.

Pierożki w gorącej, osolonej wodzie. Masło rozgrzać na patelni, zebrać białą pianę. Dodać listki szałwii i smażyć aż będą lekko chrupiące, a masło będzie pachnieć ziołem. Gorące pierożki polewać masłem z szałwią lub zrumienioną na oliwie cebulą, pokrojoną w piórka.

„Sałatka z dyni”

Składniki:

150 g dyni

1/2 szklanki oliwy extra vergine

Sok z 1 cytryny

Posiekana natka pietruszki

Ew. esencja balsamico

Sposób wykonania:

Dynię pokroić w możliwie najcieńsze plasterki, najlepiej na elektrycznej krajalnicy. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, natką pietruszki, solą i pieprzem, dodać dynię. Marynować plasterki dyni, aż nabiorą mocnego smaku przypraw i staną się szkliste.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana