Przepisy kulinarne

Kuchnia śląska

Na Śląsku przez wieki mieszała się kuchnia rdzenna z kuchnią polską, czeską i niemiecką. Specjalnie dla Was, nasi goście przygotowali kilka dań charakterystycznych dla kuchni śląskiej.

Pasta śledziowa : „Hekele"

Składniki dla 4 osób :
4 płaty śledzi solonych
Ogórek kiszony 2 sztuki ( średnie)
Jajko ugotowane 2 szt.
Cebula
Sól
Pieprz
Musztarda
Tosty z chleba razowego 4 szt.

Sposób przygotowania:
Wszystkie w/w składniki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z przyprawami. Podajemy z cząstką cytryny i zieloną pietruszką na tostach z chleba razowego.

Zupa: „Wodzionka"

Składniki dla 4 osób :
4 kromki chleba
4 ząbki czosnku
Smalec
Maggi
Sól
Woda

Sposób przygotowania:
Czosnek drobno siekamy. Zagotować wodę , dodać do gotującej wody czosnek i przyprawy , gotować około 3 minuty ,podajemy z pokrojonymi w kosteczkę kromkami chleba. ( polecamy na przeziębienia)

Zestaw Śląski:

Rolady śląskie:

Składniki dla 4 osób:
mięso wołowe (zrazówka górna) ok. 0,7 kg
Kiełbasa 200 g
Boczek wędzony 200 g
Ogórek kiszony 100 g
Cebula 2 szt.
Musztarda 3 łyżki stołowe
Sól
Pieprz
maggi
Ziele angielskie
Liść laurowy

Sposób przygotowania:
Mięso podzielić na 4 płaty, dobrze rozbić, kiełbasę, boczek ogórki, pokroić w cienkie paski, cebulę pokroić w półksiężyce, wymieszać z przyprawami. Nałożyć na rozbite płaty mięsa, dobrze zwinąć, można obwiązać sznurkiem, następnie obsmażyć na smalcu. Dołożyć ziele,liście,podlać wywarem i dusić około 50-60 minut. Powstały przy duszeniu sos zagęścić mąką pszenną, przecedzić i dusić jeszcze około 5 minut. Podawać z kluskami śląskimi i "modrą kapustą"

Kluski śląskie:

Składniki dla 4 osób:
Ziemniaki 500 g
Mąka ziemniaczana 200 g
Jajko
Sól

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować , przecisnąć przez "praskę" , dodać mąkę ziemniaczaną , jajko , sól. Dobrze wyrobić ciasto. Uformować "ukulać" kluski, zrobić koniecznie dziurki. Wrzucić na gotującą wodę, gotować około 4 minuty.

Modro kapusta:

Składniki dla 4 osób:
Główka kapusty czerwonej
Cebula 1 szt.
Boczek wędzony 100 g
Sól
Cukier
Ocet

Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkować , gotować w lekko osolonej wodzie około 20 minut . Pod koniec gotowania dodać ocet. Cebulę z boczkiem przysmażyć, połączyć z ugotowaną kapustą. Dodać pozostałe przyprawy. Podawać na ciepło.

Golonko na kapuście :

Składniki dla 4 osób:
Golonko peklowane 4 szt.

Marchew 3 szt.
Pietruszka 2 szt.
Seler 1 szt.
Por
Cebula 2 szt.
Liść laurowy
Ziele angielskie
Czosnek 4 ząbki.

Sposób przygotowania:
Golonka obsmażyć dodać wszystkie jarzyny oraz przyprawy , podlać wodą i dusić około 1,5 godziny. Podawać z kapustą zasmażaną . Podstawowe danie na wszystkich uroczystościach tzw. "karczmach" z okazji Dnia Górnika.

Śląski "Szałot"
Składniki dla 4 osób:
Ziemniaki gotowane 1 kg
Boczek wędzony 100 g
Ogórek kiszony 100 g
Jajko gotowane 2 szt.
Musztarda 2 łyżki stołowe
Sól
Pieprz
Cebula 1 szt.

Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, wszystkie składniki pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawami. Podawać z białą kiełbasą, żeberkami pieczonymi, frankfuterkami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
50
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0