Przepisy kulinarne

Kuchnia pomidorowa

"Addio pomidory, Addio ulubione, Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół, nadchodzą znów wieczory sałatki nie jedzonej, tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół" z nieskrywanym żalem wołał Wiesław Michnikowski w Kabarecie Starszych Panów. Dziś nikt już nikt na szczęście nie musi się żegnać się ze swoim przysmakiem, nawet poza sezonem na pomidory. Dla wszystkich pasjonatów tych smacznych warzyw dziś w DDTVN kuchnia pomidorowa!

Pieczone pomidory z szynką i ananasem

Składniki:
4 duże pomidory rozkrojone na połówki
Na wierzch:
200 g pokrojonej w kostkę szynki
200 g pokrojonego w kostkę ananasa
100 g bułki tartej
1 łyżka posiekanej szałwii
100 ml oliwy

Przygotowanie:
Wymieszaj szynkę z ananasem i ułóż na pomidorach, posyp bułką tartą, skrop oliwą i posyp szałwią. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 12-15 minut.

Grillowany indyk z sałatką pomidorową

Składniki:
4 eskalopki z indyka po 120 g
sok wyciśnięty z 2 limonek
1 posiekane chili
1 łyżeczka tymianku
100 ml oliwy

Przygotowanie:
Wymieszaj składniki marynaty w misce. Dodaj indyka i pozostaw do zamarynowania na godzinę. Smaż na rozgrzanej patelni przez 4 minuty z każdej strony. Podawaj z sałatką pomidorową

Sałatka:
100 g żółtych pomidorów pokrojonych w plastry
100 g pomidorków koktajlowych pokrojonych w plastry
100 g pokrojonej w plastry czerwonej cebuli
100 g liści rukoli
150 ml oliwy
2 ząbki czosnku
sól i pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek i usmaż na złoto. Odstaw z ognia, żeby oliwa ostygła. Wymieszaj z resztą składników, dopraw solą i pieprzem.

Pieczony bakłażan nadziewany kuskusem

składniki:
1 bakłażan
1 laska cynamonu
1 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżki utartego imbiru
2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
2 łyżki posiekanych pomidorów
100 g startego sera gouda
40 ml wywaru warzywnego
oliwa

Przygotowanie;
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do pieca bakłażany i piecz aż będą miękkie. Rozetnij na pół, wydrąż miąższ. Do miski wsyp kuskus, dodaj laskę cynamonu, curry, imbir I pomidory, zalej wywarem. Przykryj i poczekaj aż kuskus napęcznieje. Wymieszaj kuskus z miąższem bakłażana i z powrotem umieść w skórkach. Posyp goudą i zapiekaj 8-10 minut.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
85
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0