Kiedyś pierogi przygotowywane były w Polskiej kuchni tylko na święta. Teraz można je jeść codzienne, pod warunkiem, że ma się chwilę na ich przygotowanie, bo pierogi są wymagającą potrawą. Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne pierogi.

Pikantny barszczyk z zielonymi uszami

Składniki:
1 l barszczu
natka pietruszki
3 ząbki czosnku
2 gałązki majeranku
pół cytryny
2 szklanki maki
sól
1 łyżka spiruliny – nada pięknego zielonego koloru
1 cebula
3 garście podgrzybków
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
Coraz bardziej popularny staje się barszcz w orientalnych odsłonach, aromatyzowany nowymi przyprawami. Zdecyduj sam/a: majeranek, natka i czosnek, czy shitake, kolendra i wontony. Zrób barszczyk wg. babcinej receptury (nie gotuj!). Należy go mocno przyprawić czosnkiem, majerankiem, natką, cytryną i pieprzem (pysznie smakuje z kubka w jesienny wieczór). Farsz to prosta sprawa. Przesmaż cebulę z grzybami, dobrze posiekaj i dopraw farsz. Przygotuj ciasto na pierożki. Mąka hop na stolnicę, wymieszaj dobrze z spiruliną (bardzo zdrowe glony o ciekawym smaku i intensywnym kolorze, dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach i internecie). Następnie dolewaj gorącej wody i siekaj nożem, wyrabiaj i przykryj ściereczką. Rozwałkuj i pokrój na małe kwadraty, w środek farsz i kleimy w trójkąt, a następnie w ucho. Pierożki ugotuj, chociaż ja swoje ostatnio też usmażyłem w głębokim oleju.

Czarno białe pierożki łasuch

Składniki:
2 szklanki maki
sól
kakao
bita śmietana
farsz:
1 op. twarożku
3 żółtka
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki maku
2 łyżki prażonych migdałów

Przygotowanie:
Wyrób gładkie ciasto. Wykrawaj z niego zgrabne kółeczka, najlepiej szklaną, a w środek dobrze zmielony twarożek, z ubitymi żółtkami, orzechy i mak – wymieszany na jednolitą masę - farsz ląduje w cieście. Teraz kleimy i do lekko osolonego wrzątku wrzucamy na minut kilka do wypłynięcia. Serwujemy z bitą śmietaną i malinami lub domowym zabajonem.

Francuski pirog z kurką i szynką parmeńską

Składniki:
1 op. ciasta francuskiego
dużo kurek
masło
cebula
1 op. szynki parmeńskiej
1 jajo

Przygotowanie:
Przygotuj farsz kurkowy, smażąc oczyszczone grzybki na zeszklonej cebulce. Na koniec dodaj posiekaną szynkę parmeńską i ew. szczyptę rozmarynu. Rozmrożone ciasto rozwałkuj na stolnicy lekko oprószonej mąka. Wytnij kwadraty – tak będzie najoszczędniej, złóż na pół, posmaruj rozbełtanym jajem i piecz w 220 stopniach C do urośnięcia. Ten farsz, np. z dodatkiem sera, doskonale pasuje do równie prostego w przygotowaniu ciasta filo, z którego również możemy zrobić pyszne pierożki. Serwuj z lekką sałatką z Twoich ulubionych listków i dobrą oliwą.

Palce lizać!

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
90
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0