Przepisy kulinarne

Kuchnia dla świeżo upieczonej mamy

Kuchnia dla karmiącej mamy powinna być lekkostrawna, nie powinna zawierać intensywnych przypraw, czosnku, cebuli i kalafiora czy kapusty. Powinna natomiast być bogata w witaminę: A, C, B2, B12, jod, cynk, żelazo i wapń.

Pasta z tofu

Składniki:
1 kostka tofu (ok. 200 g) najlepiej miękkiego, ale twarde też może być
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 pęczek pietruszki
sos sojowy do smaku

Przygotowanie:
Tofu rozdrabniamy widelcem i dusimy na oliwie ok. 5 minut. Miksujemy w blenderze na jednolitą masę, dodajemy olej sezamowy, poszatkowaną natkę pietruszki i sos sojowy do smaku.

Bułeczki orkiszowe z pestkami dyni

Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
2 szklanki mąki orkiszowej typ 700 (ewentualnie pszenna razowa graham, lub zwykła pszenna)
1 szklanka pestek dyni
20 g drożdży
1 płaska łyżeczka soli kamiennej
woda
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Drożdże ucieramy z cukrem i dodajemy 1 szklanki wody. Pestki dyni mielimy na proszek w młynku do kawy i mieszamy z mąkami i solą. W środku mieszanki robimy wgłębienie, wlewamy drożdże i taką ilość wody, aby uzyskać dosyć mokre, ale sprężyste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę i formujemy małe bułeczki. Blachę posypujemy grubą mąką i układamy bułeczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni i czekamy, aż wyrosną. Temperaturę przestawiamy na 200 stopni i pieczemy z termoobiegiem na złoto-brązowo.

Krem z kaszy jaglanej z parmezanem

Składniki:
1/2 szklanki kaszy
1 i 1/2 szklanki wody
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki masła
ok. 50 g parmezanu
1 szklanka wody
dodatki:
5-6 łodyżek świeżych szparagów
1/3 szklanki mrożonego groszku cukrowego
4 łyżki roztopionego masła
parmezan

Przygotowanie:
Kaszę prażymy na sucho w garnku o grubym dnie ok. 3-5 min. Dolewamy 1 i 1 szklanki wrzątku. Gotujemy ok 15-20 minut na jak najmniejszym gazie, pod pokrywką (kaszy nie trzeba mieszać). Jak ziarenka będą miękkie i cały płyn zostanie wchłonięty, zestawiamy z gazu. Przekładamy do blendera, dodajemy sól i 1 szklankę wody. Miksujemy na jednolitą masę. Całość gotujemy, aż masa trochę zgęstnieje i stanie się jednolita. Na koniec dodajemy masło i starty parmezan. Podajemy z ugotowanym na parze groszkiem cukrowym i ugotowanymi szparagami. Całość posypujemy cienkimi plasterkami parmezanu i polewamy masłem.

Kruche ciasteczka z migdałami, masą migdałową i musem malinowym

Ciasto:
1 szklanki mielonych migdałów
1 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
szczypta soli
75 g masła
2 łyżki śmietanki 30 %
masa migdałowa:
1 szklanki mielonych migdałów
25 g masła
4 łyżki cukru trzcinowego
1/8 szklanki śmietanki 30 %
1 szklanki mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g świeżych lub mrożonych malin
1 łyżka cukru

Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na jednolite masę i odstawiamy do lodówki, zawinięte w folię. Wszystkie składniki masy migdałowej również łączymy ze sobą. Maliny dusimy z cukrem, aż zamienią się w mus. Ciasto z lodówki delikatnie rozwałkowujemy podsypując mąką. Wykrawamy kółka, które wkładamy do małych foremek na babeczki. Dociskamy odwzorowując kształt foremki. Pieczemy w temp. 180 stopni na złoto-brązowo. Wkładamy do każdej babeczki odrobinę dżemu malinowego i na wierzch trochę masy migdałowej. Pieczemy w temp 180 stopni na złoto.

Kulki nigiri z brązowego ryżu

Składniki:
1 szklanki brązowego ryżu
1 i 1 szklanki wody
1 opakowania (około 130 g) miękkiej fety
5 łyżek świeżego oleju lnianego
biały i czarny sezam
1 arkusz nori (glon do sushi)
2 łyżki sosu sojowego
5 łyżek wody
olej z pestek dyni
dojrzałe awokado
czerwona papryka

Przygotowanie:
Ryż gotujemy z wodą na bardzo małym gazie pod pokrywką, aż wchłonie całą wodę i będzie miękki, ale nie rozgotowany( około 30-40 minut). Paprykę nakłuwamy wykałaczką i wkładamy w całości na pieczenie od góry do bardzo mocno rozgrzanego piekarnika.( najlepiej z termoobiegiem). Paprykę wyjmujemy, kiedy skórka będzie czarna z każdej strony. Przykrywamy. Arkusz nori łamiemy na kawałeczki i dusimy w małym garnku z woda i sosem sojowym, aż wchłonie cały płyn i powstanie rodzaj pasty. Ryż mieszamy z fetą, olejem lnianym, pastą z nori i formujemy małe kulki. Obtaczamy je w uprażonych na suchej patelni ziarnach sezamu. Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Kulki z ryżu podajemy na plastrach grillowanej papryki i awokado, z dodatkiem oleju z pestek dyni.

Przepisy przygotował Maciej Szaciłło.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
75
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0