Kaszanka z grilla to aromatyczna potrawa, którą można przygotować w 20 minut. Do grillowania kaszanki na grillu ogrodowym lub elektrycznym potrzebna jest folia aluminiowa, na której układa się kawałki kaszanki i różne dodatki – jabłka, cebulę, czosnek, kiszoną kapustę, warzywa.

Kaszanka jest jednym z najpopularniejszych i lubianych przysmaków przygotowywanych na grillu. Doskonale smakuje w połączeniu z cebulą, majerankiem oraz wędzoną papryką. Kaszankę z grilla można również przyrządzić z dodatkiem kwaśnych jabłek, co nada potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.

Zobacz film: Grillujemy! Źródło: Dzień Dobry TVN

Kaszanka z grilla – kalorie, wartość odżywcza

Kaszanka z grilla jest popularnym daniem powszechnie serwowanym w trakcie wakacyjnego sezonu grillowego. Kaszanka należy do produktów podrobowych. 100 g zawiera około 380 kcal. Kaszanka jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, dlatego jest szczególnie zalecana osobom z anemią. Dostarcza także wielu innych minerałów, takich jak: wapń, fosfor, potas, magnez, cynk oraz miedź.

Kaszanka z grilla – jak zrobić kaszankę na grillu?

Kaszanka z grilla jest bardzo smacznym, sycącym i aromatycznym daniem, które wykona się w prosty i szybki sposób. Do jej przyrządzenia potrzebna jest folia aluminiowa, na której układa się kawałki kaszanki oraz rozmaite dodatki. Najczęściej kaszanka z grilla przygotowywana jest z dodatkiem cebuli oraz różnych przypraw, takich jak wędzona papryka, majeranek czy ziołowy lub czarny pieprz, najlepiej świeżo mielony. Kaszanka z grilla doskonale smakuje również w zestawieniu z kwaśnymi jabłkami oraz kiszoną kapustą. Przygotowaną kaszankę na grilla układa się na dobrze rozgrzanym ruszcie i grilluje przez około 10–15 minut. Kaszankę przygotuje się zarówno na tradycyjnym, ogrodowym grillu, jak też w piekarniku z funkcją grilla, grillu elektrycznym oraz na patelni grillowej. Jeśli przyrządzamy kaszankę z patelni grillowej, nie ma konieczności zawijania jej w folię aluminiową. Kaszankę i dodatki należy ułożyć bezpośrednio na patelni i grillować przez kilka minut.

Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną w folii – jak zrobić?

Składniki:

· 4 kawałki kaszanki,

· 1 cebula,

· 50 dag kapusty kiszonej,

· sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Kapustę kiszoną odciśnij z wody. Cebulę obierz i pokrój w piórka.

2. Przygotuj duże arkusze folii aluminiowej. Na każdym z kawałków folii ułóż: kapustę kiszoną, kilka piórek cebuli, przyprawy, kaszankę, ponownie kapustę kiszoną, cebulę i przyprawy. Całość zawiń w folię aluminiową.

3. Kaszankę z kapustą kiszoną w folii połóż na ruszt rozgrzanego grilla. Potrawę grilluj do momentu, aż kapusta i cebula zmiękną.

Kaszanka z grilla z cebulą i jabłkiem – jak zrobić?

Składniki:

· 8 średniej wielkości kaszanek,

· 6 ząbków czosnku,

· 2 duże, kwaskowate jabłka,

· 1 duża cebula,

· 10 łyżek ostrego sosu do dań z grilla,

· 2 łyżki suszonego majeranku,

· olej rzepakowy (do natłuszczenia folii).

Sposób przygotowania:

1. Czosnek i cebulę obierz. Jabłka obierz i wydrąż z nich gniazda nasienne.

2. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Jabłka pokrój na ćwiartki, a następnie w plasterki.

3. Kaszankę posmaruj obficie ostrym sosem do grillowanych dań.

4. Folię aluminiową posmaruj od wewnątrz olejem. Na natłuszczonej folii ułóż kaszankę i obłóż ją czosnkiem, cebulą i jabłkami. Całość posyp majerankiem.

5. Kaszankę zawiń w folię aluminiową tak, by łączenie folii znalazło się na górze.

6. Kaszankę w folii ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj przez około 10 minut.

Kaszanka z cebulą z grilla – jak zrobić?

Składniki:

· 600 g kaszanki,

· 2 cebule,

· suszony majeranek do smaku,

· świeżo mielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Kaszankę obierz ze skórki. Ułóż na folii aluminiowej.

2. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Obłóż nią kaszankę. Całość posyp majerankiem i pieprzem.

3. Kaszankę zawiń w folię aluminiową. Ułóż na rozgrzanym ruszcie grilla. Kaszankę z cebulą grilluj przez około 15 minut.

Kaszanka z grilla z warzywami – jak zrobić?

Składniki:

· 6 kawałków kaszanki,

· ½ żółtej papryki,

· ½ czerwonej papryki,

· ½ zielonej papryki,

· 2 cebule,

· 4 pomidory,

· 2 ząbki czosnku,

· 2 jabłka,

· sól, pieprz, majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie rodzaje papryk, pomidory i jabłka dokładnie umyj pod bieżącą wodą, pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz i pokrój w plasterki.

2. Z kaszanek usuń osłonkę. Każdy kawałek kaszanki ułóż na folii aluminiowej, następnie lekko rozdrobnij widelcem.

3. Na folii wokół kaszanki ułóż pokrojone warzywa i jabłka. Całość oprósz solą, pieprzem i majerankiem.

4. Kaszankę połóż na grillu. Potrawę grilluj przez 25 minut.

Kaszanka z grilla inaczej – przepis

Składniki:

· 250 g kaszanki,

· 1 młoda cukinia,

· ½ papryki czerwonej,

· ½ pora,

· szczypta czubrycy zielonej (mieszanka bułgarskich ziół),

· sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Cukinię starannie umyj pod bieżącą wodą. Przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą małej łyżeczki wydrąż miąższ ze środka. Środek cukinii dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstaw.

2. Kaszankę wyjmij z osłonki. Przełóż do miseczki i rozgnieć za pomocą widelca.

3. Do rozgniecionej kaszanki dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pora. Całość dopraw pieprzem i czubrycą.

4. Masą z kaszanki i warzyw wypełnij wnętrze cukinii. Całość zawiń w folię aluminiową i połóż na rozgrzanym ruszcie grilla. Cukinię z kaszanką grilluj do momentu, aż cukinia stanie się miękka.

Co sądzisz o tym artykule?
47
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0