Przepisy kulinarne

Józkowe ostrygi, figi i banany

Ostrygi z dressingiem z chili i kolendry, świeże figi faszerowane imbirem i kurczakiem, roladki z łososia wędzonego oraz smażone banany z sałatką z truskawek... Te pyszne potrawy przygotował niezastąpiony Joseph Seeletso, dla przyjaciół Józek.

Ostrygi z dressingiem z chili i kolendry

Składniki:
8 ostryg
Dressing:
100 g posiekanej czerwonej cebuli
100 g posiekanych czerwonych papryczek chili
50 g posiekanej kolendry
100 g oliwy
4 łyżki soku z cytryny
sól

Przygotowanie:
Wymieszaj składniki dressingu i polej nim ostrygi.

Świeże figi faszerowane imbirem i kurczakiem

Składniki:
4 figi
200 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
100 g imbiru pokrojonego w słupki
100 g zielonej papryki pokrojonej w plasterki
1 posiekany ząbek czosnku
2 łyżka oliwy
1 łyżeczka sosu ostrygowego

Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej kurczaka (wystarczą 4 minuty). Dodaj warzywa i smaż kolejne 4 minuty. Wlej sos ostrygowy i dopraw solą i pieprzem. Figi natnij na krzyż, rozchyl miąższ i nałóż do środka usmażonego kurczaka z warzywami.

Roladki z łososia wędzonego i szparagów z awokado i kawiorem

Składniki:
4 płaty wędzonego łososia
8 obranych szparagów
2 łyżki kawioru
1 obrane awokado
sól, pieprz
1 łyżka soku z cytryny
1 pęczek szczypiorku

Przygotowanie:
Ugotuj szparagi we wrzącej, osolonej i lekko posłodzonej wodzie (wystarczą 4 minuty). Odcedź i zahartuj pod zimną wodą. Na każdym płacie łososia ułóż po dwa szparagi, zwiń i zwiąż szczypiorkiem. Rozetnij awokado, wyjmij pestkę, a miąższ zmiksuj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem na gładką masę. Na roladki z łososia i szparagów nałóż odrobinę musu z awokado i kawior.

Smażone banany z sałatką z truskawek i bazylii

Składniki:
4 banany
200 g mąki
200 ml gazowanej, lodowatej wody mineralnej
2 żółtka
szczypta soli
szczypta cynamonu
100 g posiekanych migdałów

Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z wodą, żółtkami i szczyptą soli. Odstaw na 30 minut. Obierz banany i pokrój w grube plastry. Nabij na wykałaczki, obtocz w cynamonie, zanurz w cieście i migdałach. Usmaż w głębokim tłuszczu na rumiano. Podawaj z sosem czekoladowym.

Sos:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml mleka
20 g masła
3 łyżki cukru
1 łyżka śmietany kremówki

Przygotowanie:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej z mlekiem i masłem, często mieszając. Kiedy mikstura będzie kompletnie gładka, dodaj śmietanę i cukier. Wymieszaj i zdejmij z ognia.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
68
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0