Przepisy kulinarne

Indyjska kuchnia pani anestezjolog

Chciała zostać stomatologiem, ale los pokierował ją w stronę aktorstwa. Teraz może choć częściowo zrealizować swoje marzenia. Została anestezjologiem w nowym serialu medycznym telewizji TVN „Lekarze”. Jak poradzi sobie w tej roli? W kuchni Dzień Dobry TVN podawała, zamiast znieczulenia, dania indyjskie. Towarzyszył jej Piotr Kucharski

Zdjęcie: Michał Wargin / East News

Zupa z dyni z chrupiącym ryżem
Składniki:
200 g ryżu pełnoziarnistego ryżu parboiled
1 cebula
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki curry
2-3 szczypty ostrej papryki
4 łyżki oliwy z oliwek
500 g miąższu z dyni
700 ml bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 dymka
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać i razem z przyprawami podsmażyć na oliwie w dużym garnku. Dynię obrać, pokroić w kostkę i razem z bulionem, mlekiem kokosowym i połową ryżu dodać do cebuli.
W czasie gdy zupa się gotuje rozgrzać w garnku z pokrywką łyżkę oliwy, dodać 1/4 pozostałego ryżu i podgrzać aż będzie strzelał jak popcorn. Czynność powtórzyć z pozostałym ryżem. Gdy dynia jest miękka doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną dymką oraz chrupiącym ryżem.

Indyjskie sabdźi biriani
Składniki:
200 g ryżu pełnoziarnistego parboiled
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka nasion kuminu (kminu rzymskiego)
1 cebula
200 g dyni
3 owoce okry (opcjonalnie)
1 marchewka
1 czerwona papryka
0,5 szklanki groszku
0,5 czerwonej papryczki chilli
1,5 łyżeczki garam masala
1, 5 łyżeczki wędzonej papryki
400 ml gorącej wody
250 ml jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim nasiona kuminu przez 2 minuty. Dodać drobno pokrojoną cebulę i lekko podsmażyć. Dodać marchewkę pokrojoną w plastry, paprykę pokrojoną w małe kawałki, cukinię pokrojoną w plastry, okrę, groszek oraz dynię pokrojoną w kostkę. Wymieszać a następnie posolić łyżeczką soli, dodać ryż, garam masale i wędzoną paprykę. Dokładnie mieszamy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy żeby całość doszła. Podajemy ciepłe z jogurtem.

Indyjski pudding ryżowy
Składniki:
200 g ryżu basmati
8 torebek nasiennych kardamonu
1, 200 l mleka
50 g miodu
duża garść uprażonych orzechów nerkowca
4 łyżki rodzynek

Sposób przygotowania:
Ryż zalać wodą i odstawić do namoczenia na około 1 godzinę. Odcedzamy i płuczemy. Otwieramy torebki kardamonu i wyjmujemy z nich nasiona, mielimy  w moździerzu na pył. Do garnka wlać mleko i zagotować. Dodać ryż i kardamon. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu aż ryż wchłonie całe mleko. Pod koniec dodajemy miód, orzechy i rodzynki. Dokładnie mieszamy i podajemy.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
75
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0