Materiał promocyjny

Gotuj o wszystko. Kuchnia chińska

Co tym razem zainspirowało zwyciężczynię 1. edycji konkursu "Gotuj o wszystko"? Zobacz kolejną odsłonę kuchni inspirowanej sztuką w Dzień Dobry TVN. Wypróbuj przepisów Ani na: zupę kukurydzianą z krabem, pierożki wonton, kurczaka z orzeszkami na ostro oraz piersi z kaczki z ostrą papryką i mandarynkami.

ZUPA KUKURYDZIANA Z KRABEM

Składniki:

300 g kukurydzy w puszce

300 g mięsa z krabów

1 białko

1 łyżka oleju sezamowego

1l bulionu drobiowego

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżka drobno pokrojonego świeżego imbiru

1 łyżeczka cukru

1 łyżka mąki kukurydzianej + 1 łyżka wody

Pieprz/sól

Cebulka dymka

Przygotowanie:

Zagotuj bulion, dodaj kukurydzę, gotuj przez chwilę. W międzyczasie wymieszaj białko z olejem sezamowym, odstaw. Do bulionu dodaj sos sojowy, cukier, mąkę zmieszaną z wodą, sól, pieprz, wymieszaj i wrzuć rozdrobnione mięso kraba. Po chwili wlej do zupy cienkim strumieniem białko zmieszane z olejem. Gotuj przez chwilę na małym ogniu, podawaj z drobno pokrojoną cebulką.

PIEROŻKI WONTON

Składniki:

250 g ciasta na pierożki wonton

500 ml oleju z orzeszków ziemnych

400 g mięsa z krewetek (bez skorupek)

100 g mielonej wieprzowiny

1 łyżka posiekanego imbiru

1 pokrojona papryczka Chili

Sól/pieprz

2 x cebulka dymka

1 łyżka cukru

1 białko

1 łyżka oleju sezamowego

Przygotowanie:

Farsz: mięso wieprzowe wymieszaj z pokrojonymi krewetkami, dodaj imbir, Chili, cebulkę, cukier, białko, olej, dopraw solą i pieprzem. Na każdy kawałek ciasta kładź łyżkę farszu, zlepiaj tak abyś otrzymał małą ‘’sakiewkę’’. Smaż pierożki przez około 3 min na rozgrzanym oleju. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym.

KURCZAK Z ORZESZKAMI NA OSTRO

Składniki:

500 g piersi z kurczaka

4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

100 g prażonych orzeszków ziemnych

3 suszone czerwone Chili

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżka cukru

2 łyżki bulionu

2 ząbki czosnku drobno posiekane

1 cebulka dymka, pokrojona

1 łyżka pokrojonego drobno imbiru

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka białego octu chińskiego

Przygotowanie:

Kurczaka drobno pokrój. Rozgrzej wok (lub duży garnek) wlej do niego olej z orzeszków, dodaj Chili, imbir, wrzuć kurczaka, smaż chwilę. Następnie dodaj orzeszki, sos sojowy, bulion, cukier, sól, pieprz, czosnek, ocet, smaż około 5 minut, pod sam koniec dodaj olej sezamowy i cebulkę. Podawaj z ryżem.

PIERSI KACZKI Z OSTRĄ PAPRYKĄ I MANDARYNKAMI

Składniki:

4 piersi z kaczki

4 mandarynki

100 g cukru

100 ml wody

100 ml soku z mandarynek

Sok wyciśnięty z limonki

1 papryczka Chili

1 czerwona papryka

Cebulka dymka

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki mąki

Świeża mięta

1 łyżka suszonych płatków papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

sól

Przygotowanie:

Zagotuj wodę z cukrem. Wrzuć do niej drobno pokrojoną skórkę z 2 mandarynek. Gotuj około 10 minut na małym ogniu. Na patelnie wlej sok z mandarynek i sok z limonki, sos rybny, wrzuć paprykę, Chili, zagotuj, dodaj cząstki mandarynek, gotuj 30 sekund, następnie ściągnij z ognia. Kaczkę obtocz w mące wymieszanej z odrobiną soli, papryką i płatkami papryki. Piersi smaż około 7 min z każdej strony, podawaj pokrojone na plastry z sosem i świeżą miętą i cebulką.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana