Przepisy kulinarne

Przepis na flaki po warszawsku i cenne wskazówki, jak je przygotować

Flaki to tradycyjna polska potrawa. Obok wątróbek – prawdopodobnie ze względu na swoją nazwę – budzą u niektórych szczególną odrazę. Flaki to nic innego jak fragmenty żołądka – zazwyczaj wołowe, ale także wieprzowe i jeleniowate. Być może nie każdy wie, że to również tradycyjne, bardzo popularne danie Warszawy. Dziś flaki jemy nieco inaczej, niż podawano je w barach w międzywojennej stolicy. Wtedy we flakach pojawiały się również pulpeciki wyrabiane na łoju wołowym, a całość posypywana była parmezanem, sporą ilością majeranku oraz gałki muszkatołowej.

Jedno się nie zmieniło – flaki wciąż mają wielu zwolenników, a dla wielu z nas to smak dzieciństwa. Ta niezwykle rozgrzewająca zupa często gości na naszych stołach podczas rodzinnego obiadu w dniu Wszystkich Świętych, a nieraz także przy święcie Bożego Narodzenia. Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy zarówno na flaki w wersji tradycyjnej , zbliżonej do tej, którą jadali w barach nasi dziadkowie, jak i lekko zmienionej i unowocześnionej.

Flaki wołowe po warszawsku – jakie kupić flaki?

Obecnie flaki wołowe można dostać w sklepach w dwóch formach: flaki całe i surowe oraz już pokrojone, oczyszczone i obgotowane. Jeśli wybierzesz te pierwsze, musisz liczyć się z tym, że takie flaki wydłużą czas przygotowania potrawy, ale jej smak będzie tego wart!

Przepis na flaki wołowe po warszawsku

Czas przygotowania: 1 godz. (+3 godziny, jeśli flaki są surowe )

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • seler korzeniowy (mały kawałek),
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki.

Do wywaru na flaki potrzebne będą:

  • 0,5 kg mięsa wołowego,
  • włoszczyzna (bez kapusty),
  • 2 nieduże cebule.

Przyprawy do flaków : sól, imbir mielony, papryka słodka, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne, suszony majeranek.

Przygotowanie flaków:

1. Jeśli kupiłeś pokrojone, obgotowane flaki , zacznij od punktu 2. Surowe flaki oczyść dokładnie i wrzuć do garnka. Gotuj przez 3 godziny, aż nie będą wydzielać brzydkiego zapachu. Odcedź i pokrój w poprzeczne paseczki.

2. Sporządzenie wywaru:

Zalej wołowinę 3 litrami zimnej wody, następnie zagotuj i usuń łyżką cedzakową pianę. Obierz cebule, oczyść włoszczyznę i dodaj całość do mięsa. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem około 2 godzin. Przecedź i odstaw.

3. Gotowanie flaków:

Wrzuć flaki do garnka i zalej wrzątkiem, zanurzając je całkowicie w wodzie. Gotuj 30-45 minut, aż będą miękkie. Odcedź, a następnie do czystego garnka włóż z powrotem i zalej ¾ gotowego wywaru. Gotuj przez 10 minut.

4. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojone w paseczki warzywa i smaż 5 minut. Dodaj mąkę, zamieszaj i smaż jeszcze chwilę. Wlej na patelnię resztę zimnego wywaru i zagotuj całość.

5. Dodaj zawartość patelni do garnka z flakami. Przypraw świeżo startą gałką muszkatołową, mielonym imbirem, kilkoma łyżeczkami majeranku, papryką, solą i pieprzem. Smacznego!

Flaki warszawskie podawaj opcjonalnie z pulpetami (przepis znajduje się poniżej) i obowiązkowo z pieczywem.

Warto również podać gościom ostrą paprykę, aby mogli przyprawić flaki wedle uznania.

Zobacz film: Flaki na Pradze. Źródło: Dzień Dobry TVN

Flaki po warszawsku – przepis na pulpety do flaków

Składniki:

  • 100 g łoju wołowego,
  • 20 g mąki,
  • 1 jajo,
  • 30-40 g bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

Obierz łój z błony, następnie zmiel w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym. Dokładnie utrzyj z bułką tartą i jajkiem. Następnie przypraw pietruszką, pieprzem i solą. W mące wyrób małe knedelki, gotuj około 5 minut w osolonej wodzie. Smacznego!

Flaki w wersji wege z boczniaków

Wegetarianie i weganie również mogę się cieszyć smakiem zbliżonym do tradycyjnych flaczków, zastępując flaki wołowe boczniakami .

Do flaków wege wykorzystaj wszystkie jarskie składniki z przepisu powyżej i postępuj zgodnie z instrukcją:

1. Umyj i oczyść boczniaki. Wysusz ręcznikiem papierowym, następnie pokrój w paseczki.

2. Obierz cebule i oczyść włoszczyznę. Dodaj do garnka i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 2 godzin. Przecedź i odstaw.

3. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojone boczniaki i smaż 10 minut. Następnie dodaj pokrojone w paseczki warzywa i smaż jeszcze 5 minut. Dodaj mąkę, zamieszaj i smaż jeszcze chwilę. Wlej na patelnię resztę zimnego wywaru i gotuj całość przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

Co sądzisz o tym artykule?
49
4