Przepisy kulinarne

Faceci w kuchni

Dzisiaj w naszej kuchni gościliśmy Mariusza Pudzianowskiego. Specjalnie dla nas przygotował kilka smacznych potraw.

Marynowane Fricasse z kurczaka

Składniki dla 4 osób:


400 g piersi z kurczaka


1 pęczek dymki dł. 2 cm


3 ząbki czosnku


Sól, cynamon, imbir,


grubomielony czarny pieprz indyjski Prymat do smaku


3 łyżki słodkiej papryki węgierskiej


1 szklanki orzeszków ziemnych


1 szklanki orzechów nerkowca


1 papryczka chili


1 szklanki oliwy z oliwek


2 łyżki oleju sezamowego


3 łyżki słodkiego sosu sojowego


2 łyżki mąki kukurydzianej


Sok z 1 limonki do smaku


200 g ugotowanego ryżu jaśminowego


100 ml białego wytrawnego wina



Sposób przygotowania:


Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z kurczaka pokroić na kawałki wielkości 3-4 cm. W miseczce wymieszać mąkę kukurydzianą, słodką paprykę węgierską, imbir, szczyptę cynamonu, sól, grubo mielony czarny pieprz indyjski, słodki sos sojowy, sok z limonki, pokrojony na kawałki czosnek i olej sezamowy. Do tak przygotowanej marynaty włożyć pokrojonego kurczaka i odstawić na minimum godzinę. Mielone orzeszki ziemne i nerkowce uprażyć na rozgrzanej patelni. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej kurczaka na złoty kolor, a następnie dodać orzeszki i posiekana papryczkę chili oraz wlać białe wino. Tak przygotowanego kurczaka doprawić do smaku, podawać z ryżem jaśminowym i siekaną dymką.



Polędwiczka z dorsza atlantyckiego

Składniki dla 4 osób:


4 x 160 g polędwiczek z dorsza atlantyckiego


Marynata:


Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony Prymat do smaku


3 łyżki słodkiej papryki węgierskiej


Sos:


2 nieduże cebule


8 pieczarek


2 czosnki


1 cukinia


3 łyżki oliwy z oliwek


100 g sera złocistego


100 ml białego wytrawnego wina


100 ml śmietany kremówki


Sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa do smaku



Sposób przygotowania:


Umyte, oczyszczone i osuszone polędwiczki z dorsza natrzeć wszystkimi składnikami marynaty i odstawić na godzinę do lodówki. Posiekane cebulę podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone w plastry pieczarki, cukinię, czosnek i pokrojony w kostkę ser, wlać wino i śmietanę. Całość dusić do uzyskania jednolitej konsystencji sosu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dorsza obsmażyć na patelni, a następnie piec przez ok. 15 minut w temperaturze 180oC z włączoną funkcją termoobiegu. Tak przygotowane polędwiczki z dorsza podawać na aromatycznym sosie z chrupiącą bagietką.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
53
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0