Bylica estragon (znana również jako estragon lub bylica draganek) jest niezwykle cenioną przyprawą, ze względu na charakterystyczny aromat swych liści. Ma wszechstronne zastosowanie - możemy zrobić z niej sos estragonowy do kurczaka, wzbogacić jej smakiem ogórki kiszone lub dodać przyprawę do śledzi. Estragon ma również liczne właściwości lecznicze, dlatego warto zaopatrzyć się w swój własny estragon w doniczce, aby zawsze móc po niego sięgnąć. Radzimy, do czego wykorzystać estragon i jak o niego zadbać.

  • Jak wygląda estragon? Uprawa w doniczce i w ogrodzie
  • Estragon jako roślina lecznicza. Do czego używać estragon?
  • Estragon - zastosowanie w kuchni. Czym zastąpić estragon?


Zobacz: Zioła zamiast chemii


Estragon to przyprawa powszechnie wykorzystywana w daniach kuchni śródziemnomorskiej - szczególną popularnością cieszy się we Francji, Grecji i Hiszpanii. Również Niemcy bardzo upodobali sobie estragon. Zastosowanie w kuchni i ziołolecznictwie sprawia, że coraz większą popularność estragon zdobywa również w Polsce. Nazwa estragon pochodzi z języka francuskiego i oznacza “małego smoka”. Prawdopodobnie jest to związane z wyglądem korzeni przyprawy, jej ostrym smakiem i aromatem. Według ludowych wierzeń, ziele estragonu mogło wyleczyć ukąszenie węża. Co to jest estragon i do czego najlepiej go wykorzystać?

Jak wygląda estragon? Uprawa w doniczce i w ogrodzie

Estragon to wieloletnia roślina, wytwarzająca proste i słabo rozgałęzione łodygi. W miarę wzrostu łodyga drewnieje, roślina może osiągać nawet 1 metr wysokości. Liście estragonu, które stanowią główny produkt zielarski i wchodzą w skład przypraw, są zielone i mają lancetowaty kształt. Estragon zaczyna kwitnienie w sierpniu, a kończy późną jesienią. Jego kwiaty mają jasnożółtą barwę. Jak wygląda uprawa estragonu ?

Do uprawy estragonu warto wybrać bardzo nasłonecznione stanowisko - wtedy roślina będzie najbardziej aromatyczna. Roślina nie ma dużych wymagań glebowych - podobnie jak wszystkie zioła. Estragon najlepiej sadzić w żyznej glebie o odczynie obojętnym lub zasadowym, jednak nie jest to warunek konieczny. Nie należy też zapomnieć o podlewaniu - estragon źle znosi suszę.

Rozmnażanie estragonu odbywa się przez podział starszych egzemplarzy lub przez sadzonki, które sadzimy w kwietniu. Surowiec zielarski uzyskujemy z młodych pędów zbieranych latem (w lipcu i sierpniu).

W sklepach ogrodniczych możemy również nabyć estragon w doniczce i hodować go na parapecie lub na balkonie. W tym przypadku również ważne jest, aby pamiętać o regularnym podlewaniu rośliny.

Estragon jako roślina lecznicza. Do czego używać estragon?

Estragon działa pobudzająco na układ trawienny, w medycynie naturalnej wykorzystywany jest jako środek na wzmożenie apetytu. Do tego celu najlepiej stosować napar lub olejek estragonowy. Olejek estragonowy wzmacnia również odporność psychiczną, ma właściwości rozkurczowe, rozgrzewa i poprawia odporność organizmu.

Przy problemach skórnych oraz do płukania jamy ustnej polecany jest ocet estragonowy . Możemy go łatwo wykonać w domu, zalewając świeże gałązki estragonu litrem octu jabłkowego. Tak przygotowany płyn odstawiamy na dwa tygodnie. Po tym czasie ocet estragonowy jest gotowy do użycia.

Na problemy trawienne najlepiej stosować napar z estragonu. Aby go wykonać, wystarczy zalać wrzątkiem świeże liście lub estragon suszony . Napar należy zaparzać ok 15-20 minut.

Czy można stosować estragon w ciąży ? Kobiety w ciąży i w okresie karmienia nie powinny stosować tego zioła w nadmiarze, mogą również z niego zupełnie zrezygnować. Estragon przenika do mleka matki.

Estragon można stosować zamiast soli, polecany jest więc osobom stosującym dietę bezsolną.

Estragon - zastosowanie w kuchni. Czym zastąpić estragon?

Estragon odznacza się intensywnym korzenno-ziołowym aromatem. W zestawieniu z innymi ziołami jego smak dominuje, warto więc stosować go z umiarem. W kuchni sprawdzi się zarówno jako dodatek do ryb i owoców morza, jak i duszonych warzyw, zup czy kremów. Do czego jeszcze możemy dodać estragon?

· Sos estragonowy do kurczaka - sos estragonowy to doskonały dodatek do mięs, szczególnie dobrze podkreśli zaś smak pieczonego kurczaka. Żeby go przyrządzić, wystarczy odlać trochę soku z pieczonego kurczaka, dodać cztery łyżki białego wina, 100 gram śmietany, bulion drobiowy, sól i pieprz oraz dwie łyżki stołowe świeżych liści estragonu. Wszystkie składniki łączymy w rondelku, podgrzewając na małym gazie. Na końcu dodajemy śmietanę.

· Ogórki kiszone z estragonem - estragon dodany do ogórków kiszonych nie tylko poprawi ich smak, ale również będzie przeciwdziałał powstawaniu dziur, pękaniu i gniciu. Ogórki z estragonem dłużej zachowają świeżość i będą bardziej jędrne.

· Śledzie w estragonie - dodany do śledzi olej estragonowy wzbogaci ich smak i aromat. Wystarczy zalać śledzie olejem i odstawić na dwadzieścia cztery godziny. Śledzie w estragonie doskonale sprawdzą się również jako potrawa wigilijna.

· Estragon do sosów - w kuchni francuskiej estragon jest jedną z najczęściej wykorzystywanych przypraw. Francuzi najchętniej dodają go jednak do sosów. Estragon możemy dodać do sosu tatarskiego lub holenderskiego. Jeśli lubimy eksperymenty w kuchni i nie boimy się wyzwań, możemy również pokusić się o wykonanie tradycyjnego francuskiego sosu Bearnaise.

Zobacz film: Zioła w apteczce, źródło: Dzień Dobry TVN


Co sądzisz o tym artykule?
69
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0