Ostatnio widzieliśmy ją w trzecim odcinku III serii "39 i pół", w roli kobiety która uwiodła, wykorzystała i porzuciła Tomasza Ostoję. Dziś mogliśmy ją ujrzeć w naszej kuchni. Co przygotowała wspólnie z Robertem Sową?
Spring rolls z ogórkiem, avocado i tuńczykiem
Składniki dla 4 osób: 300 g surowego tuńczyka 1 awokado 1 pęczek dymki (tylko szczypior) 1 pomidor bez skóry 1 ogórka 4 arkusze papieru ryżowego 2 łyżki prażonych nerkowców 2 łyżki chrzanu wasabi Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku Sos: 4 łyżki słodkiego sosu sojowego 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili Sok z limonki
Przygotowanie: Papier ryżowy namoczyć. Wszystkie warzywa pokroić w dość duże słupki i wraz z pokrojonym na kawałki podobnej wielkości tuńczykiem ułożyć na papierze ryżowym. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie uformować roladki. Sos sojowy wymieszać z imbirem, chili i sokiem z limonki. Przed podaniem spring rolls skropić sosem sojowym i posypać kruszonymi orzechami nerkowca. Podawać z japońskim chrzanem wasabi.
Fondue serowe
Składniki: 200 g sera Ementaler 200 g sera Gruyere 200 g sera Raclette 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml białego wytrawnego wina 50 ml wiśniówki Pieprz czarny mielony Prymat Białe pieczywo tostowe, lekko zrumienione i pokrojone w kostkę
Przygotowanie: Kociołek do fondue (caquelon) natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 100 ml wina, a pozostałe wino wlać do kociołka. Wino delikatnie podgrzać, dodać sery, dokładnie wymieszać, aż sery zaczną się topić, a masa wrzeć. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodać mąkę ziemniaczaną z winem i wymieszać. Tak przygotowane fondue doprawić do smaku wiśniówką i czarnym pieprzem. Podawać z chrupiącymi grzankami z pieczywa tostowego.