Przepisy kulinarne

Czy Sylwia Juszczak potrafi gotować?

Ostatnio widzieliśmy ją w trzecim odcinku III serii "39 i pół", w roli kobiety która uwiodła, wykorzystała i porzuciła Tomasza Ostoję. Dziś mogliśmy ją ujrzeć w naszej kuchni. Co przygotowała wspólnie z Robertem Sową?

Spring rolls z ogórkiem, avocado i tuńczykiem

Składniki dla 4 osób:
300 g surowego tuńczyka
1 awokado
1 pęczek dymki (tylko szczypior)
1 pomidor bez skóry
1 ogórka
4 arkusze papieru ryżowego
2 łyżki prażonych nerkowców
2 łyżki chrzanu wasabi
Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku
Sos:
4 łyżki słodkiego sosu sojowego
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
Sok z limonki

Przygotowanie:
Papier ryżowy namoczyć. Wszystkie warzywa pokroić w dość duże słupki i wraz z pokrojonym na kawałki podobnej wielkości tuńczykiem ułożyć na papierze ryżowym. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie uformować roladki. Sos sojowy wymieszać z imbirem, chili i sokiem z limonki. Przed podaniem spring rolls skropić sosem sojowym i posypać kruszonymi orzechami nerkowca. Podawać z japońskim chrzanem wasabi.

Fondue serowe

Składniki:
200 g sera Ementaler
200 g sera Gruyere
200 g sera Raclette
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 ml białego wytrawnego wina
50 ml wiśniówki
Pieprz czarny mielony Prymat
Białe pieczywo tostowe, lekko zrumienione i pokrojone w kostkę

Przygotowanie:
Kociołek do fondue (caquelon) natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 100 ml wina, a pozostałe wino wlać do kociołka. Wino delikatnie podgrzać, dodać sery, dokładnie wymieszać, aż sery zaczną się topić, a masa wrzeć. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodać mąkę ziemniaczaną z winem  i wymieszać. Tak przygotowane fondue doprawić do smaku wiśniówką i czarnym pieprzem. Podawać z chrupiącymi grzankami z pieczywa tostowego.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
47
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0