Przepisy kulinarne

Anna Starmach. Kuchnia amerykańska

Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", przedstawia przepisy kuchni amerykańskiej. Czy jej propozycje przypadną Wam do gustu?

APPLE PIE, czyli szarlotka

Ciasto:


500 g mąki


50 g cukru


150 g masła


1 jajo


Nadzienie:


1,5 kg jabłek


Sok z cytryny


1 łyżeczki cynamonu


50 g cukru



PRZYGOTOWANIE:


Wszystkie składniki ciasto połącz ze sobą. Jeśli ciasto nie będzie chciało się ‘’kleić”, dodaj odrobinę zimnej wody. Zagniecione ciasto włóż do lodówki na min 30 minut. Jabłka obierz i pokrój na małe kawałki (najpierw na 8, a później jeszcze na połówki), wrzuć je do rondla razem z cukrem, sokiem i cynamonem, duś około 10 minut. Ciasto podziel na 2 części. Jedną rozwałkuj i włóż na dno formy, połóż na nim jabłka, przykryj drugą połową ciasta i zlep brzegi. Na wierzchu, na środku ciasta za pomocą noża wykrój gwiazdkę (tędy będzie ‘'uciekał” nadmiar pary wodnej). Ciasto posmaruj rozbełtanym jajem i włóż do piekarnika (temperatura 180 stopni) na około 40 minut



LIME PIE, czyli ciasto cytrynowe

200 g pokruszonych herbatników


2 łyżki brązowego cukru


70 g roztopionego masła


Masa:


500 ml mleka skondensowanego (słodzonego)


4 żółtka


100 ml soku z cytryny


200 ml bitej śmietany



PRZYGOTOWANIE:


Ciasteczka drobno pokrusz wymieszaj z masłem, cukrem, a następnie przełóż je do tortownicy, piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Żółtka wymieszaj z mlekiem, dodaj sok z cytryny, wylej na spód i piecz około 20 minut. Ostudź a następnie wsadź na noc do lodówki. Schłodzone ciasto udekoruj bitą śmietaną.



CHEESCAKE, czyli sernik

200 g herbatników zbożowych


70 g roztopionego masła


1 kg serka kremowego/śmietankowego


200 ml śmietanki 36%


200 g cukru


4 jaja


laska wanilii


1 łyżka mąki



PRZYGOTOWANIE:


Ciasteczka drobno pokrusz wymieszaj z masłem, a następnie przełóż je do tortownicy, przechowuj w lodówce. Jaja utrzyj z cukrem, dodaj ziarenka wanilii, pomału dodawaj serki i śmietankę, mieszaj mikserem, pod koniec dodaj mąkę. Przełóż masę do formy z ciasteczkami i piecz około godzinę w temperaturze 170/180 stopni.



PANCAKES, czyli naleśniki

250 g mąki


250 g maślanki


50 g cukru pudru


2 jaja


1 łyżeczka sody


50 g roztopionego masła lub oliwy



PRZYGOTOWANIE:


Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj używając miksera. Następnie smaż małe placuszki na teflonowej patelni. Podawaj z cukrem i świeżymi owocami.



STRAWBERRY SHORTCAKE, czyli ciasto truskawkowe

Ciasto:


280 g mąki


50 g cukru


2 łyżeczki proszku do pieczenia


Szczypta soli


80 g masła


1 jajo


Laska wanilii


120 ml śmietanki 36%


Nadzienie:


1 kg świeżych truskawek


70 g cukru


500 ml śmietanki 36%


30 g cukru



PRZYGOTOWANIE:


W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, wymieszaj następnie dodaj masło pokrojone na małe kawałki. Osobno wymieszaj jajo ze śmietanką i ziarnkami wanilii, dodaj do maki i dokładnie wymieszaj. Masę nakładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Formuj małe, okrągłe biszkopty o średnicy mniej więcej 7, 8 cm. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Truskawki umyj przekrój na ćwiartki wymieszaj w misce z 70 g cukru, poczekaj aż puszczą sok. Śmietanę ubij na sztywno z 30 g cukru. Ostudzone biszkopty przekrój na połówki, spód każdego z nich posmaruj śmietana, dodaj odsączone truskawki, przykryj drugą połową ciasta.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
87
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0