Przepisy kulinarne

Andrzej Polan i smaki dzieciństwa

Andrzej Polan postanowił dziś wrócić pamięcią do smaków dzieciństwa. Czy udało mu się przekonać Marcina Mellera do zjedzenia kaszy manny? Pamiętacie takie dania, których kiedyś nie lubiliście, a dziś za nimi przepadacie?

 

 

Podpłomyk z cebulą, boczkiem i śliwkami

Składniki:
1kg mąki
300ml wody
150ml mleka
200ml oleju
75g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru

Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.

10 szt cebula
300ml Śmietanka łaciata 30%
200g Boczek wędzony surowy plastry
400g Ser mozzarella
6szt Śliwka świeża
Kminek mielony, majeranek
pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy boczek na chrupiąco, zdejmujemy z patelni i wrzucamy cebulę. Cebule dusimy do miękkości z dodatkiem soli, pieprzu, kminku i majeranku. Do miękkiej cebuli dodajemy śmietankę, odparowujemy. Ciasto rozwałkowujemy na cienki arkusz, smarujemy olejem, wykładamy plastry sera, sos śmietanowo-cebulowy, chrupiący boczek i plastry śliwki. Wstawiamy do pieczenia w temp. 200 stopni na około 15 minut.

Kluski z kaszy manny z sosem grzybowym

Składniki:
500ml mleko
60g masło
200g kasza manna
2 jajka
Szczypta soli
Koperek
Gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy ze szczyptą soli i masłem. Do mleka dodajemy kasze mannę i gotujemy do momentu aż powstanie gęsta masa i podczas mieszania będzie odchodzić od miski i łyżki. Masę przekładamy do miski i mikserem wcieramy jajka oraz posiekany koperek, niedużą ilość gałki muszkatołowej. Łyżką porcjujemy małe kluski i wrzucamy na wrzątek.

Sos:
400g pieczarka portobello mniejsze kapelusze
Puder z grzybów leśnych
60g masło
400ml śmietanka łaciata 18%
1szt        Cebula
Szczypiorek drobny
Sól i pieprz do smaku
Sok z cytryny

Przygotowanie:
Kapelusze większe kroimy w plastry, mniejsze pozostawiamy w całości. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przesmażamy na złoto. Następnie dodajemy grzyby, puder z grzybów suszonych, pieprz, sól do smaku i dusimy razem na małym ogniu około 10 minut, do momentu aż pieczarka odparuje. Wszystko zalewamy śmietanką, doprowadzamy do wrzenia i odparowujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Na sos wykładamy kluski z kaszy i wszystko posypujemy szczypiorkiem.

Zimny budyń czyli krem brulee z kawą zbożową, gruszkami i śliwkami

Składniki:
450 ml śmietanka łaciata 36%
2 laski wanilii
6szt żółtka
80g cukier
200g kawa zbożowa
200g cukier trzcinowy
8szt gruszki
Przyprawa do piernika 

Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewamy z wanilią i kawą zbożową. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy, żeby śmietanka stała się bardziej kawowa. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puch i dodajemy do nich śmietankę kawową. Masę przelewamy do miseczek, wstawiamy do kąpieli wodnej i pieczemy około 50 minut w temp. 150 stopni. Po upieczeniu, przestudzeniu budyń posypujemy cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem. Gruszki przesmażamy na miodzie wraz ze śliwkami, delikatnie doprawiamy przyprawą do piernika. Owoce wykładamy na wierzch każdego budyniu i podajemy.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
89
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0