Materiał promocyjny

Afromental w kuchni Roberta Sowy

Jak członkowie zespołu poradzili sobie w kuchni Roberta Sowy. Co przygotowali na deser?

Krewetki ze szpinakiem i groszkiem zielonym

Składniki dla 4 osób:

24 krewetki

1 pokrojona w kostkę słodka cebula

4 posiekane ząbki czosnku

500 g świeżych liści szpinaku

100 g miąższu z pomidorów

Sok z 1 cytryny

200 g zielonego mrożonego groszku

1 szklanki rosołu z kury Kucharek

2 łyżki masła

1 łyżka kaparów Smak

1 szklanki oliwy z oliwek

Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold

Grubo mielony pieprz indyjski Prymat do smaku

Świeżo siekana bazylia

Sposób przygotowania:

Szpinak sparzyć przez ok. 3 minuty. W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć umyte i oczyszczone krewetki z cebulą i czosnkiem (10 minut). Następnie dodać szpinak, rozmrożony zielony groszek i miąższ z pomidorów. Wlać rosół, dodać sok z cytryny, całość doprawić do smaku i dusić przez około 5 minut. Do tak przygotowanych krewetek ze szpinakiem i groszkiem przed podaniem dodać masło, kapary, grubo mielony czarny pieprz i świeżo siekaną bazylię. Podawać z chrupiącymi grzankami.

Aromatyczna zupa krem z marchewki z marynowanym imbirem i świeżą kolendrą

Składniki dla 4 osób:

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

3 duże, pokrojone w kostkę słodkie cebule

1 kg obranej i pokrojonej w plastry marchewki

1 duża, obrana i pokrojona w plastry pietruszka

2 łyżki drobno posiekanego marynowanego imbiru

200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

1 litr rosołu warzywnego Kucharek

1 pęczek świeżej kolendry

100 ml mleka kokosowego

100 ml płynnej śmietanki 36%

Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold, chili pieprz cayenne Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuścić masło z oliwą, dodać cebulę, pietruszkę i marchew. Całość dusić przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać imbir, sok pomarańczowy i bulion. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie (około 40 minut). Ugotowane warzywa zmiksować na jednolitą masę, dodać mleko kokosowe i śmietanę, doprawić do smaku.

Zupę zagotować i podawać ze świeżo siekaną kolendrą. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać większą ilość rosołu.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana