Przepisy kulinarne

Truskawkowe ludziki i bezowe Kacperki

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Andrzeja Polana z trzema małymi asystentkami: Helenką, Aurelią i Karolinką. Mistrz z pomocą uroczych asystentek przygotowała to, co dzieci lubią najbardziej... słodkości. Skotrzystajcie z jego przepisu na: tutki z popcornem karmelowym, bezowe Kacperki z kremem czekoladowym, truskawkowe ludziki z serkiem i pyszne lody truskawkowe!

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News

Tutki z popcornem karmelowym

Składniki:

1szklanka ziarna kukurydzy

3 łyżeczki sody oczyszczonej

6 szklanek drobnego cukru

3 łyżeczki soli

6 łyżek masła

Przygotowanie:

Zaczynamy wszystko od przygotowania stanowiska. Miskę dużą, najlepiej metalową smarujemy delikatnie olejem za pomocą pędzelka lub ściereczki. Przygotowujemy również dwie blaszki, które wykładamy papierem do pieczenia. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju i do mocno nagrzanego wsypujemy ziarna kukurydzy. Garnek przykrywamy pokrywką i potrząsamy nim tak aby wszystkie ziarna kukurydzy dobrze się mieszały i pękały. Gotowy popcorn wsypujemy do posmarowanej olejem miski, ziarna nieotwarte usuwamy. Zabieramy się za karmel. W większym rondlu umieszczamy dwie szklanki wody, dodajemy cukier drobny, sól oraz masło. Wszystko razem gotujemy do powstania złotego karmelu na wierzchu. Mniej więcej zajmie nam to około 20 minut. W trakcie gotowania, boki garnka smarujemy pędzelkiem z wodą, to zapobiegnie powstawaniu grudek na ściankach. Kiedy już karmel powstanie, dodajemy do karmelu sodę i szybko mieszamy rózgą, warto to robić w pobliżu zlewu i bardzo ostrożnie, gdyż soda mocno napowietrza karmel dzięki czemu jest delikatniejszy do jedzenia ale za to może wykipieć masa. Taką masę wylewamy na popcorn, wszystko razem mieszamy i, kiedy popcorn jest otulony w karmelu wysypujemy na przygotowane blaszki z pergaminem do zastygnięcia. Z kolorowego papieru przygotowujemy tutki, wypełniamy popcornem i częstujemy dzieciaków.

Bezowe Kacperki z kremem czekoladowym

Składniki:

7 szt. białek

350 g cukru

3 tabliczki białej czekolady

300 g orzechów laskowych

200 ml śmietany

400 g mąki

200 g masła

2 szt. żółtek

100 g cukru

małe draże czekoladowe

szczypta soli

truskawki świeże

Przygotowanie:

Białka ubijamy z solą, w trakcie dodajemy cukier na 3 razy. Masę na bezy wyciskamy na pergamin za pomocą worka cukierniczego, nadając kształt Kacpra. Suszymy bezy w piekarniku w temp. 140 stopni około 1 godziny. Z mąki, cukru, masła oraz żółtek przygotowujemy kruche ciasto i wypiekamy babeczki. Orzechy laskowe prażymy w piecu, studzimy. Orzechy miksujemy, łączymy z rozpuszczoną czekoladą białą i śmietaną. Babeczki napełniamy kremem czekoladowym, układamy Kacperki, ozdabiamy małymi drażami czekoladowymi.

Truskawkowe ludziki z serkiem

Składniki:

20 szt. dużych truskawek

250 g serka mascarpone

500 ml śmietany 30%

mięta świeża

małe draże czekoladowe

Przygotowanie:

Truskawki przekrawamy na wysokości 2/3. W większej części wydrążamy środek, wypełniamy ubitym serkiem mascarpone ze śmietaną. Przykrywamy górą, z draży robimy oczka. Gotowe.

Pyszne lody truskawkowe

Składniki:

400 g mrożonych truskawek

200 g skondensowanego mleka

3 łyżki sera mascarpone

1 kg świeżych truskawek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na jednolitą masę. Lody są gotowe, możemy je przygotować również ze świeżych truskawek, ale wtedy masę musimy zamrozić.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości