Przepis na filet w cieście francuskim – klasyka w doskonałym wydaniu

Kawałki kurczaka zapieczone w cieście francuskim
James de Wall / Getty Images
Źródło: Moment RF
Filet w cieście francuskim ma trzy zalety: jest to danie smaczne, bardzo ładnie się prezentuje i jest bardzo w przyrządzeniu. Z pewnością liczy się również to, że nie wymaga wielkich nakładów. Jeżeli jeszcze nie próbowałeś filet w cieście francuskim – najwyższa pora!

Jeżeli chcesz przygotować szybki obiad, masz filet z kurczaka i zastanawiasz się, co z innego przyrządzić, wypróbuj filet w cieście francuskim. Jest to doskonała alternatywa dla klasycznych filetów w panierce – smaczna i prosta!

Przepis na filet w cieście francuskim

Filet często gości na naszych stołach, ale w połączeniu z ciastem francuskim, które kojarzy się przede wszystkim ze słodkimi wypiekami, pojawia się już zdecydowanie rzadziej. A szkoda, bo jest to naprawdę doskonałe połączenie. Filet w cieście francuskim ma wielu zwolenników – może do nich dołączysz? Poniżej przedstawiamy klasyczny przepis na filet w cieście francuskim, a także dwa warianty tego dania.

Filet w cieście francuskim dla 2 osób.

Czas przyrządzenia ok. 50 min.

Składniki:

· 500 gram fileta,

· szczypta soli,

· szczypta pieprzu,

· ew. po szczypcie innych ulubionych przypraw do kurczaka,

· 1 jajko,

· ciasto francuskie.

Przygotowanie:

· Dokładnie myjemy filety z kurczaka, następnie doprawiamy pieprzem, solą oraz ulubionymi przyprawami. Odkładamy.

· Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Układamy w niej dwa duże kawałki ciasta francuskiego.

· Na środku jednego i drugiego kawałka ciasta układamy filety w taki sposób, aby wokół nich znajdowało się jeszcze sporo ciasta.

· Boki ciasta przekrawamy w paski, które następnie zawijamy w warkocz, tak aby ukryć pod ciastem filety.

· Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.

· Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C, na ok. 40 minut.

Filet w cieście francuskim z pieczarkami lub szpinakiem

Aby przyrządzić filet w cieście francuskim z pieczarkami lub ze szpinakiem, nie trzeba poświęcać znacznie więcej czasu na przygotowanie, niż podczas przyrządzania wersji klasycznej. Zarówno pieczarki, jak i szpinak nie są wymagające w obróbce, a farsz można przyrządzić bardzo szybko.

Składniki potrzebne do przygotowania farszu pieczarkowego:

· 2 łyżki masła,

· 10 pieczarek,

· szczypta soli,

· szczypta pieprzu.

Składniki potrzebne do przygotowania farszu szpinakowego:

· 100 gram szpinaku,

· 2 łyżki masła,

· szczypta soli,

· szczypta gałki muszkatołowej,

· szczypta pieprzu.

W obydwu przypadkach przyrządzenie farszu jest bardzo proste:

1. Na patelni rozpuszczamy masło.

2. Dodajemy pokrojone pieczarki/posiekany szpinak (lub w całości).

3. Podpiekamy, co jakiś czas mieszając. Uważamy, aby nic nie przywarło i się nie przypaliło.

4. Doprawiamy do smaku przygotowanymi przyprawami.

Farsz gotowy!

Farsz umieszczamy w filetach, wykonując w nich wcześniej “kieszonki”. Filet po prostu można przeciąć, jednak nie do końca i wypełnić farszem. Kolejne kroki są dokładnie takie same, jak w przepisie klasycznym.

Zarówno filet w cieście francuskim z pieczarkami, jak i filet w cieście francuskim ze szpinakiem, można podawać na ciepło i na zimno. Podając go na ciepło, świetnie komponuje się z ziemniaczkami i różnymi surówkami. Można podawać go również bez ziemniaków, np. z lekką sałatką. Jeżeli decydujemy się na filet w cieście francuskim na zimno, możemy go pokroić (jego wnętrze powinno się bardzo ładnie prezentować) i podawać w towarzystwie sosów, np. czosnkowego lub tysiąca wysp.

Składniki, z jakich wykonasz farsz, są dowolne – można wykorzystywać suszone pomidory, ale też pomidory świeże. Doskonale w farszu sprawdzi się ser – zarówno solo, jak i ze szpinakiem lub z pieczarkami albo w towarzystwie innych rodzajów sera.

Filet z kurczaka – dlaczego warto go jeść?

Warto wymyślać nowe przepisy i eksperymentować w kuchni z kurczakiem. Dlaczego? Ponieważ mięso kurczaka należy do mięs zdrowych. Jest idealne dla osób chcących utrzymać wagę, ale nie tylko. Kurczak jest źródłem białka, dostarcza koenzym Q10, jest niskokaloryczny, lekkostrawny i dostarcza witaminy z grupy B. Oczywiście mięso z kurczaka ma również inne zalety: jest smaczne, dzieci zazwyczaj lubią ten rodzaj mięsa, a przede wszystkim można przyrządzić je w krótkim czasie – nie jest bardzo wymagające. Kurczaka warto jeść i warto z nim eksperymentować, aby nie znudził się w postaci klasycznych dań. Kurczak ma jeszcze jedną, bardzo ważną zaletę: można łączyć go z różnymi smakami: słodkimi, ostrymi, kwaśnymi. Dobrze sprawdzi się w towarzystwie klasycznych ziemniaków, ale też w sałatkach i solo. Możliwości wykorzystania kurczaka są niemal nieograniczone!

Życzymy wielu pomysłów w kuchni!

Zobacz film: Sandacz z pieczarkami w cieście francuskim.

Zobacz film: Sandacz z pieczarkami w cieście francuskim. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

podziel się:

Pozostałe wiadomości