Barszcz czerwony z pieczoną cieciorką
Barszcz czerwony to nieodłączny element świątecznego menu, ale co powiesz na nowoczesną opcję z cieciorką? To idealna propozycja dla każdego, kto lubi eksperymentować z tradycyjnymi smakami i chce urozmaicić swoje wigilijne potrawy. Danie jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i równie smaczne co klasyczna wersja. Wystarczy odcedzić i osuszyć cieciorkę na papierowym ręczniku, a następnie polać ją oliwą i wymieszać wraz z solą, a także słodką i wędzoną papryką. Wszystko wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180℃ piekarnika. Piecz przez około 30 minut, co chwilę mieszając. Teraz wystarczy dodać pieczoną cieciorkę do barszczu i gotowe!
Śledzie w ketchupie z rodzynkami i cynamonem
Na świątecznym stole nie może zabraknąć również śledzi. Dla fanów nowoczesnych połączeń kulinarnych świetną opcją będą śledzie w ketchupie z rodzynkami i cynamonem. Wystarczy namoczyć je w zimnej wodzie przez około godzinę, a następnie osuszyć i pokroić na mniejsze części. Następnie pokrój drobno cebulę i podsmaż ją na oleju. Dodaj ketchup, cukier, cynamon i ocet. Po kilku minutach ściągnij wszystko z ognia i wystudź. Na koniec do marynaty dodaj kawałki ryby i namoczone rodzynki. Całość wymieszaj i przestaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj czerwonym pieprzem.
Pierogi sakiewki z kaszą, dorszem i grzybami
Pierogi to danie typowo świąteczne, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jednak zamiast tradycyjnego farszu z kapustą i grzybami lub suszonymi śliwkami możemy zaserwować pyszne pierogi z kaszą, dorszem i grzybami: https://uwielbiam.pl/przepis/pierogi-sakiewki-z-kasza-dorszem-i-grzybami. Na początek zalej suszone grzyby zimną wodą na noc, a następnie ugotuj je do miękkości i posiekaj drobno. Wymieszaj całość z ugotowaną kaszą, przesmażoną cebulką i zmielonym filetem z dorsza. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a także dodaj posiekaną natkę pietruszki. Teraz czas na ciasto pierogowe. Mąkę połącz ze szczyptą soli, gorącą wodą i olejem. Zagnieć i odstaw na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wytnij z niego jednej wielkości koła. Na każdy kawałek nałóż łyżkę farszu i zawiń na kształt sakiewki. Pierogi gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Tak przygotowane danie wigilijne serwuj z podsmażoną na maśle cebulką, natką pietruszki i czerwonym pieprzem.
Seromakowiec
Na stole wigilijnym muszą znaleźć się także świąteczne wypieki. Dla poszukiwaczy nowych smaków proponujemy seromakowiec, czyli połączenie kremowego sernika z aromatycznym makowcem. Zacznij od przygotowania ciasta kruchego. W tym celu wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka i dodaj masło. Całość dokładnie wyrób i przełóż do formy, zostawiając na później odrobinę ciasta do posypania na wierzch. Piecz w 180℃ przez 15 minut. Na podpieczony spód wyłóż na zmianę masę serową i masę makową. Posyp pozostałą kruszonką i wstaw do piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu seromakowca możesz udekorować lukrem. Smacznego!
Zupa grzybowa z karpiem w orzechach
Dla fanów zupy grzybowej świetnym wyborem będzie opcja z karpiem w orzechach: https://uwielbiam.pl/przepis/zupa-grzybowa-z-karpiem-w-orzechach. Na początek filety z karpia podziel na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem, a następnie obłóż ząbkami czosnku i odstaw w chłodne miejsce. W międzyczasie ugotuj wywar warzywny, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pozostaw na małym ogniu przez około 45 minut. Po tym czasie całość odcedź i dodaj koncentrat grzybowy. Dopraw według uznania. Przygotowaną wcześniej rybę obtocz w mące, jajku i orzechach i smaż do złotego koloru. Zupę serwuj karpiem na wierzchu, plasterkiem cytryny, ugotowaną marchewką pokrojoną w paseczki i kiełkami. Udekoruj czerwonym pieprzem i mieloną papryką.
Kompot z suszu
Wigilia to nie tylko pyszne potrawy, ale i napoje, takie jak kompot z suszu. To propozycja, która przypadnie do gustu wszystkim fanom owocowych smaków. Suszone owoce umyj i włóż do dużego garnka. Całość zalej wodą i dodaj laskę cynamonu, goździki i anyż. Gotuj, aż owoce zmiękną. Na koniec dodaj pokrojone jabłka i sok z cytryny. Kompot odstaw na około 2-3 godziny. Gotowy kompot serwuj w wysokich szklankach lub kompotierkach. Możesz udekorować je również plasterkiem pomarańczy.
Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe