Kuchnia na jaglanym detoksie

Marek Zaremba z żoną Adrianą zaproponowali nam jaglany detoks. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali: kaszę jaglaną z pesto i pieczoną papryką, kaszę jaglaną a’la kus kus z cieciorką, migdałami i granatem, gulasz a’la curry z pieczoną dynią, jarmużem i cieciorką oraz czarny ryż z nutą kokosu, mango i malinami.

Kasza jaglana z pesto i pieczoną papryką

Składniki:

2 szk. ugotowanej kaszy jaglanej

1 szk. suchej kaszy

1 papryka czerwona

2 orzechy włoskie lub inne dowolne

tymianek świeży lub suszony

1/2 łyżeczki soku z cytryny

1/3 łyżeczki octu balsamicznego

1 łyżka oliwy z oliwek

owoc granatu (opcjonalnie)

świeża bazylia (opcjonalnie)

Pesto:

1 szk. rukoli lub natki pietruszki

1 łyżeczka soku z cytryny

sól morska lub himalajska do smaku

1/2 ząbka czosnku

2 łyżki nasion słonecznika

4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Paprykę upiecz w 180 st. C, tak aby pojawiła się lekko czarna skórka. Odstaw do miski i przykryj. Po ok. 10 min. obierz paprykę, miąższ potnij w cienkie paseczki. Dodaj do miseczki i wymieszaj z oliwą, octem balsamicznym, drobno posiekanym orzechem włoskim (możesz wcześniej uprażyć) wraz z tymiankiem. Wymieszaj wszystko dokładnie, posmakuj i dopraw w razie potrzeby. Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie. Odstaw.

Pesto: upraż delikatnie nasiona słonecznika na suchej patelni. Do słoika lub malaksera dodaj uprażony słonecznik i pozostałe składniki. Wszystko zmiksuj i dodaj w razie potrzeby odrobinę wody mineralnej, aby uzyskać właściwą konsystencję.

Do miseczki lub słoika dodaj najlepiej jeszcze ciepłą kaszę jaglaną, wymieszaj z łyżką pesto (w razie potrzeby dodaj więcej pesto). Następnie dodaj paprykę, owoc granatu (opcjonalnie) oraz listki bazylii.

Kasza jaglana a’la kus kus z cieciorką, migdałami i granatem

Składniki:

1 szk. ugotowanej kaszy jaglanej

1/2 szk. ugotowanej lub konserwowej cieciorki

1/2 łyżki syropu z agawy lub daktylowego

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka cynamonu

szczypta curry (opcjonalnie)

kilka migdałów

1/2 owocu granatu

listki melisy lub świeżej mięty

Dressing:

3- 4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka pasty sezamowej Tahini (opcjonalnie)

sok z 1/2 cytryny

1 łyżeczka syropu z agawy lub daktylowego

sól morska do smaku

Przygotowanie:

Do miseczki dodaj ugotowaną lub konserwową ciecierzycę, syrop, oliwę, cynamon, szczyptę curry i delikatnie wymieszaj. Dodaj na patelnię i podduś 2- 4 min. Odstaw do miseczki.

W miseczce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na dressing i wydryluj owoc granatu. Migdały pokrój – każdy na trzy części.

Ugotowaną, najlepiej jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszaj z cieciorką, skrop dressingiem i serwuj wraz z owocem granatu, udekorowane listkami melisy lub mięty.

Gulasz a’la curry z pieczoną dynią, jarmużem i cieciorką

Składniki:

150 g dyni

2 szk. jarmużu

3 pomidory lub 1 puszka konserwowych

1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

1/2 szklanki mleka kokosowego

1 czerwona cebulka

świeża bazylia lub kolendra do dekoracji

2 cm kłącza imbiru

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki curry

1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (opcjonalnie)

1 szczypta cynamonu

1 szczypta utartej lub mielonej gałki muszkatołowej

olej kokosowy do smażenia

sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)

sól morska do smaku

ugotowana komosa ryżowa, kasza jaglana lub ryż pełnoziarnisty do degustacji

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Rozłóż pergamin na blaszce. Dodaj pokrojoną dynię w kostkę i skrop oliwą. Dopraw delikatnie solą i wstaw do pieczenia na ok. 15 min.

Jak dynia będzie się piekła, obierz pomidory ze skórki i pokrój w średnie kawałki lub przygotuj pokrojone pomidory konserwowe w miseczce. Jarmuż podziel na mniejsze kawałki, odkrój stwardniałe części i umyj na sitku. Cebule pokrój w piórka, czosnek w cienkie płatki, a imbir utrzyj na drobnej tarce.

Do rozgrzanego szerokiego garnka lub głębokiej patelni dodaj olej koksowy. Następnie dodaj cebulę i po chwili przyprawy. Mieszaj i dodaj pomidory. Dopraw solą, dodaj czosnek oraz utarty imbir i gotuj 10 min. Następnie dodaj cieciorkę i jarmuż oraz mleko kokosowe. Gotuj kolejne 5 min. na średnim ogniu. Posmakuj i dopraw według uznania. Jeżeli pomidory były zbyt kwaśne, dodaj trochę syropu z agawy lub daktylowego. Skrop delikatnie sokiem z cytryny.

Wyciągnij dynię z piekarnika i dodaj do gulaszu, wymieszaj i serwuj udekorowane listkami bazylii z dodatkiem ugotowanej komosy ryżowej lub pełnoziarnistego ryżu.

Czarny ryż z nutą kokosu, mango i malinami

Składniki:

1 szk. ugotowanego czarnego ryżu

1 dojrzałe mango

2 łyżki mleka koksowego (opcjonalnie)

maliny lub borówki

świeża bazylia lub mięta do dekoracji

1/2 łyżeczki uprażonego sezamu

Przygotowanie:

Ugotowany i przestudzony czarny ryż dodaj do garnka z mlekiem kokosowym i gotuj 2 min. stale mieszając. Odstaw. Mango obierz i miąższ zmiksuj blenderem. W słoiku ułóż następujące warstwy: ryż, mango i maliny, obsyp uprażonym sezamem i udekoruj listami bazylii lub mięty.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana