Przepisy kulinarne

Idealna kolacja na Dzień Kobiet

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Nie masz pomysłu na elegancją kolację z okazji Dnia Kobiet? W kuchni Dzień Dobry TVN dżentelmeni: Sebastian Krauzowicz, Jarek Uściński i Bartosz Peter rozwiązali ten problem. Pokazali jak zrobić: podwędzanego łososia, piklowany fenkuł, majonez koperkowy, dorsza Skrei, ziemniaczane mousseline, żebra BBQ, sernik na parze, fondant czekoladowy, konfiturę z owoców leśnych oraz sos waniliowy. Prawda, że wszystko dziecinnie proste w przygotowaniu?

Przekąska: Łosoś podwędzany, piklowany fenkuł, majonez koperkowy, mix sałat

Łosoś podwędzany

Składniki:

Filet z łososia 250 g

Sól 50 g

Cukier 50 g

Przygotowanie:

Rybę wyporcjować, zasypać solą i cukrem i odstawić na 20 minut.

Opłukać, wysuszyć i piec w 120 st. C przez 10 minut.

Piklowany fenkuł

Składniki:

Fenkuł 1 szt

Białe wino 150g

Ocet 100 g

Cukier 50 g

Gwiazdka anyżowa 2 szt

Przygotowanie:

Fenkuł cienko pokroić na plasterki, pozostałe składniki zagotować.

Zalać fenkuł i odstawić do ostygnięcia.

Majonez koperkowy

Składniki:

Żółtko 1 szt

Musztarda 1 łyżeczka

Olej 100 g

Koperek 10 g

Przygotowanie:

Zrobić olej koperkowy.

Żółtka z musztardą wymieszać i powoli dolewać olej do uzyskania majonezu.

Doprawić do smaku.

Danie główne: Skrei, ziemniaczane mousseline, zielone warzywa

Skrei i ziemniaczane mousseline

Składniki:

Skrei 600 g (około 4 steki)

Ziemniaki 2 szt (około 200 g)

Mleko 150 g

Masło 70 g

Gałka muszkatołowa

Sól

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę.

Zagrzać mleko z masłem.

Do ziemniaków mieszając rózgą powoli dolewać mleko.

Doprawić do smaku gałką muszkatołową i solą.

Zielone warzywa

Składniki:

Cukinia 1 szt.

Groszek cukrowy 100 g

Brokuł 50 g (kilka różyczek)

Oliwa z oliwek do smażenia

Ocet biały winny do smaku

Przygotowanie:

Warzywa drobno pokroić i obsmażyć.

Wykończyć kilkoma kroplami octu na smak.

Danie główne: Żebro BBQ

Składniki:

Żebra wołowe 600 g

Marynata (skład procentowy poszczególnych suchych przypraw)

Papryka słodka 30 proc.

Cukier trzcinowy 20 proc.

Sól 15 proc.

Cebula suszona 5-7 proc.

Czosnek suszony 5-7 proc.

Kolendra w ziarnie 3-5 proc.

Kmin rzymski 3 proc.

Ziemniaki 300 g (gotowane)

Czerwona cebula 250 g 

Buraki konserwowe całe 200 g

Gruszka twarda 1 dorodna

Ocet spirytusowy 30 ml

Woda 100 ml

Miód 1 łyżka

Sól do smaku

Pieprz do smaku

Kolendra w ziarnie 1 łyżka 

Musztarda z ziarnami gorczycy 1 łyżka

Sos BBQ

Przygotowanie:

Żebro wołowe osuszamy i nacieramy mieszanką suchych przypraw obficie.

Zawijamy szczelnie folią aluminiową 2 lub 3 warstwy.

Pieczemy w temperaturze 85 st. C przez 5-6 godzin. 

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przygotowujemy klasyczne puree.

Cebulę oraz buraki kroimy w piórka i cząstki podobnych wymiarów. Podobnie gruszkę.

W rondelku łączymy ocet, wodę, miód, kolendrę i sól.

Po zagotowaniu schładzamy.

Doprawiamy musztardą i zalewamy marynatą pokrojoną, cebulę, buraki i gruszki.

Doprawiamy pieprzem.

Tak przygotowana sałatka maceruje się ok 1 godz. przed podaniem. Nie dłużej bo cebula musi być chrupiąca.

Z upieczonych żeber usuwamy kości, kroimy w porcje i podajemy. 

Wykańczamy sosem

Deser: Sernik na parze

Składniki:

4 jaja

4 łyżki cukru

Budyń śmietankowy 1 łyżka stołowa

Twaróg 3-krotnie mielony 250 g

Biała czekolada 50 g

Patki owsiane 100 g

Masło 40 g

Kora cynamonu do smaku

Śliwki mrożone węgierki 1 torebka 300 g

Cukier 2 łyżki stołowe

Whisky 2 łyżki stołowe

Przygotowanie:

Jaja ubijamy na puszystą masę z cukrem.

Dodajemy twaróg, tartą czekoladę i łyżkę budyniu śmietankowego.

Płatki owsiane lekko smażymy na maśle z dodatkiem kory cynamonu.

Gdy są już lekko zezłocone, wysypujemy na dno filiżanki lub inne małe naczynia w których możemy upiec deser.

Pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 90 st. C przez ok. 30 minut sprawdzając czy jest gotowe.

W rondelku przygotowujemy lekki karmel, dodajemy śliwki i gdy karmel się rozpuści dodajemy whisky i odrobinę śmietanki lub masła.

Powstanie pyszny, sos którym ubieramy deser

Deser: Fondant czekoladowy, konfitura z owoców leśnych, sos waniliowy

Fondant czekoladowy

Składniki:

Jajka 3 szt

Czekolada deserowa 100 g

Masło 100 g

Cukier 100 g

Mąka 100 g

Kakao 1 łyżka (do foremek)

Składniki:

Żółtka oddzielić od białka i utrzeć z połową cukru na puszystą masę.

Masło rozpuścić w rondlu i dodać czekoladę, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Białka ubić na sztywno.

Do masy jajecznej dodać czekoladę i połączyć.

Następnie wsypać mąkę i dokładnie wymieszać.

Na koniec połączyć z ubitymi białkami.

Kokilki (naczynia do zapiekania) wysmarować masłem i wysypać kakao.

Wypełnić masą do ¾ wysokości. Piec w 200 st. C przez około 8-10 minut.

Konfitura z owoców leśnych

Składniki:

Owoce leśne 100 g

Cukier 50 g

Czerwone wino 50 g

Przygotowanie:

Wszystkie składniki gotować na małym ogniu do uzyskania konfitury.

Sos waniliowy

Składniki:

Mleko 50 g

Śmietana 50 g

Żółtka 50 g (2 szt)

Cukier 70 g

Pół laski wanilii

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powoli podgrzewać do uzyskania konsystencji sosu.

Cały czas mieszając sylikonową szpatułą lub rózgą po dnie aby zapobiec przypaleniu sosu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości