Dziennikarka kulinarna radzi: jak przygotować śniadanie z restauracji we własnej kuchni?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Ekonomiczne śniadanie z Basią Starecką
Ekonomiczne śniadanie z Basią Starecką
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Historia Basi Stareckiej
Historia Basi Stareckiej
Basia Starecka to dziennikarka kulinarna i autorka podcastu "Z pełnymi ustami", która miała okazję przeprowadzać wywiady z takimi mistrzyniami sztuki kulinarnej jak chociażby Magda Gessler. Dla kronikarki polskiej gastronomii jedzenie jest czymś wyjątkowym nie tylko ze względu na przyjemne doznania smakowe. Ekspertka w Dzień Dobry TVN wyznała, że w dzieciństwie borykała się z jego brakiem.

Ekonomiczne śniadanie Basi Stareckiej

Basia Starecka określa siebie jako kronikarkę polskiej gastronomii. W rozmowie z reporterem Dzień Dobry TVN Mikołajem Reyem wyjaśniła, że jej praca opiera się głównie na obserwowaniu tego, co pojawia się na talerzach większości Polaków. Jakie wyciąga wnioski ze swoich analiz?

- Muszę powiedzieć, że widać inflację. Widać, jak z tygodnia na tydzień ceny idą w restauracjach do góry i chodzimy być może rzadziej, ale w takim pierwszym wyborze bardzo często są to piekarnie, cukiernie i śniadaniownie, ponieważ tam te rachunki relatywnie są niższe niż w restauracji - wytłumaczyła ekspertka.

Dziennikarka kulinarna zaprosiła Mikołaja Reya na samodzielnie przygotowane śniadanie, by pokazać, jakie danie jest według niej zarówno pożywne, jak i łatwe w przyrządzeniu oraz stosunkowo tanie. Efekt kulinarnych eksperymentów Basi Stareckiej możecie zobaczyć w naszym materiale wideo.

Fenomen Basi Stareckiej - na czym polega?

Basia Starecka jest dowodem na to, że obszar życia, który przez długi czas dostarcza wiele bólu, można po latach przekuć na coś pozytywnego i niosącego dużą wartość. Ekspertka kulinarna podzieliła się ze swoimi fanami niezwykłą historią z dzieciństwa.

- Ja jestem w takiej miłosnej relacji z jedzeniem i rzeczywiście ona zaczęła się od tego kryzysu. Myślę, że moja historia nie jest odosobniona. Ja miałam okazję się o tym przekonać, kiedy ją opowiedziałam głośno i okazało się, że mój los podziela wiele osób w Polsce. To cały czas się wydarza. I to niekoniecznie musi być jakiś wielki kryzys w tle. (...) Rozmawiamy teraz o takich historiach jak moja, czyli centrum Warszawy, porządna rodzina. Wystarczy, że ojciec jest za granicą, mama choruje, babci brakuje i już coś takiego może się wydarzyć - zaznaczyła autorka podcastu "Z pełnymi ustami".

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Berenika Olesińska

Reporter: Łukasz Kowalski

Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana