Materiał promocyjny

Śniadania idealne do herbaty - przepisy Cristiny Catese

Włoskie śniadania z herbatą
Źródło: Dzień Dobry TVN
O poranku wielu z nas potrzebuje zastrzyku energii, a jednym z najlepszych jej źródeł jest kubek gorącej herbaty Lipton w połączeniu z sycącym śniadaniem. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi propozycjami na pierwszy posiłek dnia podzieliła się Cristina Catese. Jak zrobić omlet z pieczarkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami i pesto, potrójny tost z grillowanym indykiem i bekonem oraz tartę rabarbarową?

Omlet z pieczarkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami i pesto - przepis

Omlet z pieczarkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami i pesto według przepisu Cristiny Catese
Omlet z pieczarkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami i pesto
Omlet z pieczarkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami i pesto według przepisu Cristiny Catese
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki na 4 porcje:

  • 4 jajka
    • 200 g pieczarek
      • 5 g suszonych borowików
        • 250 g szpinaku baby
          • 150 g suszonych pomidorów
            • 4 łyżki pesto
              • 20 ml śmietanki 30%
                • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
                  • masło 10 g
                    • sól i pieprz
                      • bagietka do podania

                        Oczyść pieczarki, usuwając ziemię, opłucz je i pokrój na kawałki. Suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około 20 minut, a następnie wycisnąć i pokroić. Jeśli jest sezon na świeże borowiki lub mieszane grzyby leśne, można oczywiście pominąć suszone grzyby.

                        Podsmaż grzyby i pieczarki na patelni przez kilka minut z odrobiną oleju i szczyptą soli. Gdy wchłoną wodę, wyłącz je i odstaw na bok.vUmyj szpinak, a następnie podsmaż go na innej patelni, ponownie z dodatkiem oleju i soli, przez kilka minut.

                        Pokrój suszone pomidory na małe kawałki .Rozbij jajka do miski, dodaj sól, pieprz i śmietanę. Ubijać przez kilka minut. Rozgrzać dużą patelnię z niewielką ilością masła i wlać na nią masę jajeczną. Gdy omlet usmaży się od spodu, dodać odrobinę pesto, pieczarki, szpinak i suszone pomidory, odkładając odrobinę każdego składnika. Złożyć omlet w kształt półksiężyca, tak aby zamknął się nad nadzieniem.

                        Gdy jajka będą ugotowane zgodnie z upodobaniami, wyłączyć ogień i przełożyć na talerz .Podawaj omlet natychmiast, dekorując wierzch pozostałymi składnikami i pokrojoną bagietką.

                        Sezon na grilla i szparagi - przepisy Jaśka Kuronia
                        Materiał promocyjny

                        Sezon na grilla i szparagi - przepisy Jaśka Kuronia

                        Potrójny tost z grillowanym indykiem i bekonem - przepis

                        Potrójny tost z grillowanym indykiem i bekonem według przepisu Cristiny Catese
                        Potrójny tost z grillowanym indykiem i bekonem
                        Potrójny tost z grillowanym indykiem i bekonem według przepisu Cristiny Catese
                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                        Składniki:

                        • 100 g surowego boczku w plastrach
                          • 200 g pokrojonej piersi z indyka
                            • 10 kromek chleba tostowego
                              • 2 pomidory
                                • 100 g szpinaku baby
                                  • 6 łyżek majonezu
                                    • 200 g serka do smarowania (typu Philadelphia)
                                      • główka sałaty kędzierzawej
                                        • musztarda dijon
                                          • sól i pieprz
                                            • do podania :drewniane szaszłyki, garść zielonych i czarnych oliwek

                                              Podsmaż plastry boczku na rozgrzanej patelni, następnie odsącz usmażone plastry boczku na papierze kuchennym .Grilluj plastry indyka przez 6-7 minut z każdej strony, aż mięso będzie ugotowane.

                                              Opiecz kromki chleba na suchej patelni lub w tosterze. Pomidora umyć i pokroić w cienkie plasterki. Pierwszy kawałek chleba tostowego posmarować odrobiną sera i dodać na wierzch dobrze umyty szpinak. Dodaj indyka pokrojonego w paski, a następnie odrobinę majonezu i musztardy.

                                              Połóż kolejną kromkę tosta na wierzchu, posmaruj majonezem, a następnie ułóż liście sałaty. Następnie dodać plasterki chrupiącego bekonu, plasterki pomidora i ponownie majonez z odrobiną musztardy. Zakończyć ostatnim kawałkiem chleba. Zamknij tosta, nabijając go na drewniane szaszłyk, do którego dodasz kilka oliwek dla dekoracji.

                                              Tarta rabarbarowa - przepis

                                              Tarta rabarbarowa według przepisu Cristiny Catese
                                              Tarta rabarbarowa
                                              Tarta rabarbarowa według przepisu Cristiny Catese
                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News
                                              • 125 g zimnego masła
                                                • 250 g mąki 00
                                                  • 100 g cukru pudru
                                                    • skórka z cytryny
                                                      • 2 żółtka

                                                        Krem cytrynowy:

                                                        • 3 żółtka
                                                          • 200 g mleka
                                                            • 70 g drobnego cukru
                                                              • 50 g śmietany 30%
                                                                • 20 g skrobi kukurydzianej
                                                                  • skórka z cytryny
                                                                    • 250 g łodygi rabarbaru
                                                                      • 150 g cukru
                                                                        • 75 g wody

                                                                          Krem cytrynowy

                                                                          Wlej mleko i śmietanę do rondla i dodaj skórkę z jednej cytryny. W osobnej misce ubić trzepaczką żółtka i cukier. Dodać przesianą skrobię kukurydzianą, a następnie mleko i gorącą śmietanę, energicznie wymieszać, aby uzyskać jednorodną i płynną mieszaninę. Wlać mieszaninę z powrotem do rondla, przecedzając ją przez durszlak.

                                                                          Umieścić mieszaninę z powrotem na ogniu, mieszać do uzyskania gęstej konsystencji, a następnie przenieść do miski i przykryć folią spożywczą, aby zapobiec tworzeniu się irytującego filmu na powierzchni. Schłodzić krem najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce.

                                                                          Ciasto kruche

                                                                          Umieść zimne masło z mąką w mikserze, aż uzyskasz piaszczystą mieszankę, a następnie przenieś ją na stolnicę; uformuj klasyczny kształt fontanny i dodaj cukier puder, startą skórkę z cytryny i żółtka. Zagnieść ciasto widelcem, a następnie rękami krótko uformować je w kulę i spłaszczyć przed zawinięciem w folię, a następnie umieścić w lodówce, aby stwardniało przez co najmniej 30 minut.

                                                                          Rabarbar

                                                                          Rabarbar umyć, osuszyć i usunąć końcówki. Pokroić rabarbar na 10,5 cm paski .Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i włączyć ogień. Rozpuść cukier i umieść kawałki rabarbaru na patelni, smażąc je przez około 2 minuty z każdej strony. Obróć rabarbar za pomocą szczypiec kuchennych i kontynuuj gotowanie. Następnie przełożyć na kratkę, aby nadmiar syropu spłynął i ostygł.

                                                                          Całość

                                                                          Gdy czas dobiegnie końca, weź kruche ciasto i za pomocą wałka rozwałkuj je na lekko posypanej mąką stolnicy. Natłuścić i oprószyć mąką formę do tarty o wymiarach 35 x 11 cm, a następnie rozwałkować ciasto za pomocą wałka do ciasta. Usuń nadmiar brzegów, odcinając je małym nożem i spraw, by ciasto kruche dobrze przylegało do formy, smarując je kulką ciasta zamkniętą w kawałku folii.

                                                                          Nakłuć spód tarty ząbkami widelca, a następnie umieścić zimny krem w rękawie cukierniczym i rozprowadzić go na spodzie, wyrównując szpatułką .Udekoruj tartę rabarbarem pokrojonym w paski, układając je ostrożnie na wierzchu kremu, jeden obok drugiego, i piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez 30 minut (lub 160° przez 20 minut w piekarniku z termoobiegiem). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

                                                                          Zobacz także:

                                                                          Źródło: Cristina Catese

                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                          Materiał promocyjny
                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości