Materiał promocyjny

Deska polskich serów

Kuchnia ser sery
Kuchnia ser sery
Na desce serów powinno się pojawić od trzech do pięciu różnych rodzajów serów. Serwujemy je oczywiście w temperaturze pokojowej - radzi Andrzej Polan. Co pasuje do długo dojrzewających polskich serów - orzechy, miód czy żurawina?

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News

Kurki w sosie z bursztynu z przepiórczym jajem, bekonem i pomidorami

Składniki:

kurki

przepiórcze jaja

boczek

pomidory

ser bursztyn

majonez

ocet winny

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ser miksujemy z majonezem, oliwą, octem winnym na gładką konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Szparagi parzymy w wodzie z dodatkiem soli. Jajka przepiórcze smażymy na maśle z jednej strony, tak jak sadzone. Boczek kroimy w plastry i pieczemy do zrumienienia. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Na talerz wykładamy sos serowy, szparagi, jaja przepiórcze. Posypujemy bekonem, obok układamy pomidory.

Serowe kółka

Składniki:

2 szklanki mąki

0,75 szklanki startego sera Bursztyn

0,5 łyżeczki soli

łyżeczka słodkiej mielonej papryki

kostka masła

białko

do posypania stolnicy: 3 łyżki mąki

do posmarowania blaszki: łyżka masła

Przygotowanie:

Mąkę i miękkie masło oraz starty na drobnej tarce ser przesiekać szybko nożem, po czym zagnieść ciasto, zawinąć w foliowy woreczek i włożyć na pół godziny do lodówki. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość centymetra. Wycinać trójkątne ciastka, smarować białkiem, posypywać mieszanką obu papryk i startym na grubej tarce serem. Blaszkę wyłożyć papierem do wypieków piec ciasteczka 15 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.

Suflety ziemniaczane

Składniki:

10 dkg startego sera Bursztyn

8 średnich ziemniaków

4 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

1 szklanka i 4 łyżki mąki

szklanka mleka

jajko

sól, pieprz

do posmarowania foremek: łyżka oliwy

dodatek: szklanka jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki ugotować, ostudzić i dwukrotnie przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce. Do ziemniaczanego puree dodać mąkę, starty ser Bursztyn, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i mleko oraz oliwę, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Małe foremki do sufletów posmarować bardzo dokładnie oliwą, nałożyć do nich masę ziemniaczaną do 2/3 wysokości, ponieważ suflety wyrosną. Nagrzać piekarnik do 180 st. C i piec w nim suflety około 25 minut. Podawać suflety na gorąco z jogurem naturalnym osobno w sosjerce.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana