Zdrowe śniadanie z pudełka: kuskus z owocami

Jak przygotować sobie zdrowe jedzenie na cały dzień poza domem? Oto menu na cały dzień zaproponowane przez gości Dzień Dobry TVN: Anię Starmach i trenera personalnego Tomasza Choińskiego: kuskus z owocami, koktajl z buraka i banana, kurczak z kaszą jaglaną i morelami, szpinak i brokuły oraz łosoś z ogórkiem i czarnuszką.

Śniadanie: kuskus z owocami

Składniki:

100 g kuskusu

250 ml mleka sojowego

truskawki

maliny

orzechy włoskie

świeża mięta

Przygotowanie:

Kuskus ugotuj w mleku sojowym. Podawaj z pokrojonymi owocami, podprażonymi orzechami i miętą.

Drugie śniadanie: koktajl z buraka i banana

Składniki:

2 pieczone buraki

200 ml maślanki

1 banan

otręby owsiane

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą blendera.

Obiad: kurczak z kaszą jaglaną i morelami

Składniki:

pierś z kurczaka

150 g kaszy jaglanej

suszone morele

suszone śliwki

cynamon

pestki dyni

orzeszki piniowe

sól

pieprz

kurkuma

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka obsyp solą, pieprzem, kurkumą, piecz ok. 20–25 min. w piekarniku o temperaturze 180 st. C. Kaszę przepłucz dokładnie pod bieżąca wodą, następnie gotuj ok. 20 min. w lekko posolonej wodzie. Ugotowaną kaszę wymieszaj z posiekanymi bakaliami i orzechami oraz cynamonem. Upieczonego kurczaka podawaj z kaszą.

Podwieczorek: szpinak i brokuły

Składniki:

brokuły

200 g szpinaku

jogurt naturalny

koperek

świeża bazylia

ocet balsamiczny

czerwona papryka

ząbek czosnku

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Brokuły podziel na mniejsze różyczki, ugotuj je na parze. Szpinak przysmaż na odrobinie oliwy z czosnkiem, dodaj do niego drobno pokrojoną paprykę i brokuły. Całość dopraw do smaku. Podawaj z dipem koperkowym (jogurt wymieszaj z koperkiem i zmiażdżonym czosnkiem).

Kolacja: łosoś z ogórkiem i czarnuszką

Składniki:

150 g łososia bez skóry

czerwona papryka

1 ogórek

czarnuszka

jarmuż

czerwona cebula

sól

pieprz

kiełki słonecznika

sok z limonki

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Łososia pokrój w grubą kostkę, posyp solą i pieprzem, czarnuszką, skrop sokiem z limonki, piecz w piekarniku o temperaturze 180 st. C ok. 10 min. Warzywa pokrój w kostkę, jarmuż w paseczki, sałatkę wymieszaj z kiełkami, dodaj odrobinę oliwy, na wierzchu umieść łososia. Jedz na ciepło lub na zimno.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana