Pomidorowa z ryżem, że palce lizać!

Pomidorowa z ryżem, schabowy z biało-czerwonym puree i sernik z truskawkami - to propozycje Andrzeja Polana na świąteczny obiad. Nie macie pomysłu, co zrobić 1 maja na obiad - skorzystajcie z przepisów mistrza Polana na naszej stronie internetowej!

Zdjęcie: Michał Wargin/ East News

Pomidorowa z ryżem

Składniki:

1 pęczek włoszczyzny

10 pomidorów

100 g masła

natka pietruszki, koperek

200 ml śmietany 18%

6 skrzydelek z kurczaka

1 szklanka ryżu

Przygotowanie:

Z włoszczyzny, skrzydełek oraz przypraw przygotowujemy bulion. 6 pomidorów miksujemy i przesmażamy na patelni na maśle. Ryż gotujemy w szklance wody i szklance śmietany, gotujemy chwilę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pozostałe pomidory kroimy w drobną kostkę, doprawiamy pieprzem, solą natką i koperkiem. Przesmażone pomidory dodajemy do bulionu.

Narodowy schabowy z biało-czerwonym puree

Składniki:

4 kotlety schabowe z kością

2 jaja

2 łyżki mąki

300 g bułki tartej

200 g smalcu

1 por 5 buraków

1 cebula

100 ml śmietany 30%

200 g żurawiny

1 kalafior

1 l mleka

Przygotowanie:

Buraki gotujemy i miksujemy na puree. Kalafiora gotujemy w mleku z dodatkiem soli i cukru. Podobnie jak buraka miksujemy na puree. Kotlety rozklepujemy, jak dawniej na cienkie płaty, oprószamy mąką, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Usmażonego zwijamy i przewiązujemy porem. Kotleta podajemy z biało-czerwonym puree.

Sernik z truskawkami

Składniki:

900 g sera białego

200 g czekolady białej

100 g cukru pudru

cukier wanilinowy

20 żelatyny

truskawki

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ser ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy czekoladę i na końcu dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 4 łyżkach wody. Truskawki kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem wanilinowym. Sernik wykładamy do foremki i podajemy z truskawkami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana