Na Dzień Dziadka: pstrągi marynowane

Dzisiaj jest Dzień Dziadka. Z tej okazji blogerka kulinarna Anna Włodarczyk przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN pyszności, które będą smakowały każdemu dziadkowi.

Pstrągi marynowane

Składniki:

2 średniej wielkości pstrągi (ok. 200 g każdy)

40 ml oliwy

mąka do oprószenia

1 cebula

20 ml białego octu winnego

60 ml białego wytrawnego wina

sól

Przygotowanie:

Wypatroszone, umyte i osuszone pstrągi bez głowy solimy, a następnie oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej ryby po mniej więcej 3 min. z każdej strony. Zdejmujemy ryby z patelni i wrzucamy cebulę, którą podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie wlewamy ocet i wino i podgrzewamy ten sos, aż straci na objętości o 1/3.

Ryby polewamy ciepłą zalewą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, w tym czasie raz przewracając je na drugą stronę. Podajemy na zimno.

Pieczarki nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

2 garście świeżego szpinaku

1 ząbek czosnku

1 szalotka

1 łyżka masła

4 suszone pomidory

2 łyżki tartego parmezanu + 1 łyżka do posypania

1 białko

1 mały pęczek pietruszki

sól i pieprz

6 dużych pieczarek

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, osuszamy. Odcinamy nóżki i drobno je siekamy. Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 1/2 łyżki masła i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy pokrojone pieczarki, lekko solimy i podsmażamy. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski. Na patelni rozgrzewamy pozostałą część masła, wrzucamy zmiażdżony ząbek czosnku i podsmażamy kilka sekund. Dodajemy szpinak i smażymy, aż straci swą objętość. Zdejmujemy szpinak z ognia i przekładamy na deskę do krojenia, drobno kroimy. Suszone pomidory kroimy w paseczki, a pietruszkę siekamy. Wszystkie składniki nadzienia wraz z podsmażonymi nóżkami mieszamy w misce.

Pozbawione nóżek pieczarki umieszczamy na blasze do pieczenia (kapeluszem do dołu), lekko solimy i podpiekamy 10 min. w 180 st. C. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika i delikatnie wylewamy zebraną w środku wodę. Ponownie kładziemy pieczarki na blasze i nadziewamy farszem, lekko go ubijając. Pieczemy 15 min. w 180 st. C. Po wyjęciu posypujemy startym parmezanem, podajemy.

Pieczarki można przygotować wcześniej, bardzo dobrze smakują również na zimno.

Babka mojego dziadka

Składniki:

2 pełne szklanki mąki pszennej

3 jajka

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki mleka

125 g oleju

1 łyżka kakao

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy olej, mleko. Mieszamy dokładnie. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, mieszamy. Drugą masę pozostawiamy bez żadnych dodatków.

Kwadratową blachę (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy jasną masę, a następnie ostrożnie wylewamy na nią masę kakaową, rozprowadzamy po całości. Pieczemy w 180 st. C. ok. 50 min., do suchego patyczka. Ciasto można też piec w keksówce (gdy nieco zostanie, można upiec w foremkach na babeczki).

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana