Jak zrobić pyszny makaron tagliatelle krok po kroku? Sprawdź nasz przepis

Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Makaron tagliatelle to prosty produkt, który może być bazą dla wielu pysznych dań. Makaron ten pochodzi z regionu Emilia-Romagna we Włoszech, słynącego z doskonałej kuchni. Makaron tagliatelle można podawać na różne sposoby i łączyć z wieloma składnikami, dlatego jest to danie lubiane nie tylko we Włoszech, ale także w innych krajach świata.

We Włoszech wyróżnia się trzy rodzaje potraw na bazie makaronu tagliatelle: pomodoro e basilico (makaron z pomidorami i bazylią), uovo e formaggio (tagliatelle podawane z jajkami i serem), oraz briciole e noci (makaron podawany z orzechami i bułką). W Polsce dużo popularniejszy jest makaron tagliatelle z kurczakiem, grzybami, czy podawany a la carbonara.

Makaron tagliatelle – historia

Makaron tagliatelle to długie wstążki o płaskim kształcie i grubości nieprzekraczającej jednego milimetra. Makaron ten stworzono w pobliżu Bolonii, miasta w regionie Emilia-Romagna. Wedle włoskiej legendy tagliatelle zostało zrobione przez kucharza, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji Borgii na dworze w Bolonii. Włosy arystokratki zrobiły ogromne wrażenie na kucharzu i na jej cześć narodziło się nowe danie. Tagliatelle powstało w okresie renesansu.

Początkowo danie było podawane tylko na dworach, jednak po pewnym czasie makaron tagliatelle stał się potrawą klas średnich i niższych. We Włoszech w 1972 roku powstały specjalne normy jakości, zgodnie z którymi szerokość wstążek makaronu po ugotowaniu nie może przekraczać ośmiu milimetrów, natomiast ich grubość 0,8 milimetra. Skąd bierze się wspaniały żółty kolor tego makaronu? W regionie Emilia-Romagna kury karmione są kukurydzą, dzięki czemu ich jaja nadają makaronowi wspaniałej, złocistej barwy.

Tradycyjnie makaron tagliatelle podawało się z sosem bolońskim oraz z parmezanem, jednak obecnie istnieje wiele różnych form serwowania tej potrawy. W Europie popularny stał się makaron tagliatelle pełnoziarnisty, chociaż Włosi zwykle przygotowują wersję klasyczną dania. W polskich restauracjach w menu znajdziemy zwykle makaron tagliatelle z łososiem lub pieczarkami. Z tym rodzajem włoskiej pasty doskonale komponują się także brokuły, szpinak, sery oraz pomidory.

Domowy makaron tagliatelle – przepis

Przepis na makaron tagliatelle rozpocznijmy od podstawowej kwestii: czy kupujemy makaron gotowy, ze sklepu, czy też decydujemy się na przygotowanie makaronu domowego? Większość z nas przyzwyczajona jest do sklepowych produktów, jednak warto pamiętać o tym, że domowy makaron tagliatelle ma inne walory smakowe. Do przygotowania domowej pasty potrzebne są tylko dwa główne składniki: jajka i mąka.

Dobrze jest także zaopatrzyć się w maszynkę do makaronu, ponieważ bez niej przygotowanie będzie żmudnym i męczącym zajęciem ze względu na wałkowanie. Jak zrobić makaron tagliatelle? Na każde 100 gram mąki należy wziąć jedno jajko. Na początek warto spróbować z mniejszymi wartościami, aby poćwiczyć.

Mąkę oraz jajka należy zagnieść i zawinąć folią, a następnie wstawić do lodówki na około 20 minut. Następnie ciasto należy jak najdokładniej rozwałkować i posypać mąką. Później zwijamy ciasto w rulon i kroimy na paseczki. W ten sposób powstaną kawałki makaronu tagliatelle. Makaron przygotowany w domu należy gotować około 3 minut w osolonej wodzie.

Zobacz film: Tagliatelle z pulpecikami wege. Źródło Dzień Dobry TVN

Makaron tagliatelle z kurczakiem – przepis

Bez względu na to, czy nasz makaron tagliatelle pochodzi z własnej kuchni, czy ze sklepu, kolejne etapy przygotowania potrawy są takie same. Przede wszystkim należy zastanowić się, z czym chcemy podać nasz makaron. Pomysł na makaron tagliatelle może być związany z naszymi ulubionymi składnikami, które stosujemy na co dzień. Jednym z najpopularniejszych w Polsce dań jest makaron tagliatelle z kurczakiem Do przygotowania potrzebujemy dwóch piersi kurczaka oraz przypraw. Piersi kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Możemy dodać różne warzywa, na przykład cebulę, paprykę czy pieczarki. Jednak aby nasz makaron był wyjątkowo smaczny, należy przygotować pyszny sos.

Makaron tagliatelle w sosie

W wersji klasycznej makaron tagliatelle podawany był z sosem bolońskim, jednak do kurczaka możemy przygotować coś zaskakującego, czyli sos z niebieskiego sera. Potrzebujemy następujących składników:

  • 200 g gorgonzoli albo sera lazur
    • ½ szklanki śmietany 18%
      • 2 łyżki jogurtu naturalnego

        Sposób przygotowania:

        Do kurczaka i warzyw dodajemy śmietanę i jogurt, a następnie mieszamy i chwilkę trzymamy na ogniu. Następnie dodajemy ser i czekamy aż się rozpuści oraz zgęstnieje. W tym czasie gotujemy makaron tagliatelle. Jeśli nasz makaron pochodzi ze sklepu, to na opakowaniu na pewno jest opisane, przez ile minut należy go gotować (czas różni się w zależności od marki makaronu i jego grubości). Następnie makaron wrzucamy na patelnię do kurczaka, warzyw i sosu i lekko mieszamy. Danie gotowe! Możemy podać je nie tylko wielbicielom włoskiej kuchni, ale także rodzinie, znajomym, czy przyjaciołom. Wstążki makaronowe wyglądają pięknie na talerzu i mogą być podstawą rodzinnego obiadu lub romantycznej kolacji przy świecach.

        Zobacz także, z czym podawać taki makaron: Z czym podawać makaron tagliatelle - ulubione przepisy naszej redakcji

        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

        Źródło zdjęcia głównego: Fot. Capelle.r / Getty Images

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości

        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
        Materiał promocyjny

        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana