Jeżeli masz ochotę na makaron tagliatelle, ale nie masz pomysłu z czym go podać, ten artykuł jest właśnie dla ciebie.
Tagliatelle - przepisy
Makaron tagliatelle do poniższych dań można kupić w sklepie lub zrobić samemu. Jak zrobić makaron tagliatelle? To bardzo proste. Warto zaznaczyć, że na osobę zawsze gotujemy go około 150 g.
Można także pokusić się o zrobienie tagliatelle z warzyw np. tagliatelle z cukinii - dobrze sprawdzi się dla osób redukujących ilość węglowodanów w diecie.
Tagliatelle z kurczakiem
Aby przygotować makaron tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym z musztardą (4 porcje), musimy 1 pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić mieszanką do kurczaka i słodką papryką. Następnie do 200 g śmietany 18% należy dodać 5 łyżek musztardy delikatesowej i 5 łyżek musztardy francuskiej, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurczaka smażymy na oleju. Gdy jest gotowy, zalewamy go sosem i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu. Gotowy sos mieszamy w dużym garnku z ugotowanym makaronem.
Tagliatelle ze szpinakiem
Aby przygotować makaron tagliatelle ze szpinakiem (3-4 porcje), musimy posiekać lub przepuścić przez praskę 3 ząbki czosnku, który następnie podsmażamy na oliwie przez 3 minuty. Na patelnię dodajemy opakowanie szpinaku (może być świeży lub wcześniej rozmrożony), smażymy go przez kilka minut, ciągle mieszając. Do szpinaku dodajemy śmietanę, sól, pieprz i opcjonalnie kostkę rosołową. Sos łączymy z tagliatelle ugotowanym al dente i voilà ! Obiad gotowy.
Dobrym pomysłem jest także dodanie do tego sosu 1 usmażonej wcześniej piersi, aby powstało pyszne tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem .
Tagliatelle z łososiem
Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowym to bardzo aromatyczne danie, które przygotowuje się w mgnieniu oka. Aby przygotować 3-4 porcje tego dania należy 2 cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach masła. 200 g łososia wędzonego kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię, chwilę smażymy. Po 2 minutach wlewamy 300 ml śmietany 18% i całość doprawimy koperkiem, skórką z ½ cytryny, solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy z tagliatelle i gotowe.
Bardzo dobrze komponuje się również tagliatelle ze szpinakiem i łososiem . Do sosu należy dodać 2 duże garście świeżego, posiekanego szpinaku. Wtedy jednak warto zastąpić koperek granulowanym czosnkiem.
Tagliatelle z kurkami
Tagliatelle z grzybami smakuje świetnie. Warto skorzystać z tych sezonowych, np. kurek, by wyczarować wspaniałe danie.
Na 3-4 porcje potrzebne będą:
- 3 garści kurek,
- 6 łyżek masła,
- 1 cebula,
- 350 ml śmietany 18% lub 30%,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz,
- kilka czarnych oliwek,
- parmezan,
- bazylia.
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem, aby przygotować sos, jest oczyszczenie i umycie kurek. Większe kroimy na pół, mniejsze mogą pozostać w całości. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Smażymy chwilę i dolewamy śmietanę. Dokładnie mieszamy i dusimy. Danie podajemy udekorowane oliwkami, parmezanem i bazylią.
Do tego sosu dobrze pasuje razowy makaron tagliatelle .
Tagliatelle z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską
Makaron ten stanowi kwintesencję "włoskości". Właśnie tak powinny smakować dania pochodzącego z rejonu Morza Śródziemnego. Aromatyczne tagliatelle z suszonymi pomidorami przywołuje na myśl słoneczną Italię. Aby przygotować 4 porcje tego dania, potrzebujemy:
- 10 suszonych pomidorów z zalewy ziołowej,
- 4 łyżek oleju ze słoika z pomidorami,
- 6 plastrów szynki parmeńskiej,
- 2 ząbków czosnku,
- 300 g kremówki,
- sól,
- rukoli.
Sposób przygotowania:
Na oleju z pomidorów podsmażamy plasterki czosnku, posiekane pomidory i porwaną na kawałki szynkę parmeńską. Gdy czosnek się zarumieni, wlewamy śmietanę, wsypujemy szczyptę soli i podgrzewamy wszystko razem przez kilka minut. Sos jest gotowy. Po wymieszaniu go makaronem nakładamy na talerze i dekorujemy rukolą.
Zapiekanka z makaronem tagliatelle
Jeżeli znudził Ci się klasyczny makaron tagliatelle z sosem, możesz przygotować aromatyczną zapiekankę z kurczakiem, jajkiem i szczypiorkiem. 250 g makaronu należy ugotować. Następnie szklimy na oliwie 1 pokrojoną cebulę, dodajemy kilka ząbków czosnku, 1 pokrojoną pierś z kurczaka i 5 suszonych pomidorów. Smażymy kilka minut, dodajemy 200 ml śmietany 30%, a także sól i czarny pieprz do smaku. Makaron mieszamy z sosem, przekładamy do miseczek do zapiekania. Każdą porcję posypujemy serem, np. mozzarellą i wbijamy 1 jajko. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez 20 minut w 180°C.
Jak jeszcze można przygotować makaron tagliatelle?
Przedstawiliśmy jedynie najciekawsze i najpopularniejsze przepisy na makaron tagliatelle. Można jednak przygotować go na wiele sposobów, m.in.:
- tagliatelle ze szpinakiem i mascarpone ,
- tagliatelle w sosie śmietanowym z ziołami,
- tagliatelle z warzywami (np. brokuły, cukinia, marchew, pieczarki, papryka),
- tagliatelle z pesto ,
- tagliatelle ze szpinakiem i tuńczykiem ,
- tagliatelle z boczkiem i pieczarkami.
Sprawdź, jak przygotować samodzielnie makaron: Jak zrobić pyszny makaron tagliatelle?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Fot. Yevgen Romanenko / Getty Images