Przepisy kulinarne

Łosoś z Jaśkiem po bretońsku

W kuchni dzień Dobry TVN, oprócz Andrzeja Polana, prym wiódł łosoś. Bogaty w kwasy omega 3, smaczny i nietuczący. Czego chcieć więcej? Ano pysznej fasoli Jaś, w sosie pomidorowym, która stymuluje nasz proces trawienia. Smacznego! Co łączy Boguslawa Lindę i Andrzeja Polana.

Zdjęcie: Ubraniak / East News


Łosoś zapiekany z jabłkami i cebulą
Składniki:
przyprawa do potraw
100 g boczku wędzonego   
6 jabłek szara reneta
800g filetu z łososia       
majeranek
100 g masła
4 cebule
cytryna

Przygotowanie:
Filet z łososia oprószyć przesianą przyprawą do potraw. Boczek przesmażyć z cebulą, doprawić przyprawą do potraw oraz tymiankiem. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i przesmażyć na maśle z dodatkiem majeranku i skórki z cytryny. Połowę przesmażonej cebuli przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, na nią ułożyć filety z łososia, obsmażone jabłka i przykryć drugą połową cebuli. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni. Podawać z plackami ziemniaczanymi.

Kotlety z łososia z kukurydzą i ziemniakami
Składniki:
przyprawa do potraw
mąka do obtaczania kotletów
600 g filetu z łososia
pieczywo tostowe   
koperek
cytryna
jajko           

Przygotowanie:
Chleb namoczyć w wodzie, odcisnąć i zmiksować lub zmielić. Łososia pokroić w drobną kostkę, dodać jajko, chleb, sok z cytryny, posiekany koperek. Tłuczkiem do ziemniaków wszystkie składniki pognieść, doprawić przyprawą do potraw. Z masy uformować małe kotleciki, obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni.

Ziemniaki z kukurydzą
Składniki:
rosół z kury
puszka kukurydzy
600 g ziemniaków       
natka pietruszki
2 papryki chilli
czosnek
cytryna           
cebula           

Przygotowanie:
Na oleju przesmażyć pokrojoną drobno cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i dodać do smażonej cebuli. Chwilę smażyć i zalać rosołem z kury. Dusić do miękkości. Zmiksować, doprawić przyprawą do potraw, sokiem z cytryny i dodać kukurydzę oraz natkę pietruszki.

Łosoś z fasolą w pomidorach
Składniki:
przyprawa do potraw
250 g przecieru pomidorowego
100 ml białego wina
300 g filet z łososia       
olej do smażenia
200 g fasoli Jaś
natka pietruszki
czosnek       
cebula           

Przygotowanie:
Łososia oprószyć przyprawą do potraw. Cebulę i czosnek przesmażyć na oleju, dodać łososia i podlać winem. Chwilę smażyć, odparować. Wyjąć łososia, odstawić a na patelnię dodać ugotowaną fasolę Jaś oraz passatę pomidorową. Doprawić przyprawą do potraw, dodać posiekaną natkę pietruszki. Dla nadania gęstości można rozgnieść kilka fasolek widelcem. Do sosu włożyć podsmażonego łososia.


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
61
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0