Przepisy kulinarne

Kuchnia fit: owsianka, koktajle i... carbonara

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Annę Skurę. Blogerka modowa i podróżniczka jest także miłośniczką zdrowego stylu życia. Przygotowała dla Was takie potrawy jak: owsiankę filipińską, owocowo-warzywne koktajle, a na obiad carbonarę w wersji fit.

Owsianka filipińska

Składniki:
Płatki owsiane
Mleko kokosowe
Świeże mango
Cukier trzcinowy
Orzechy nerkowca

Sposób przygotowania:
Podgrzewamy mleko na gazie, wrzucamy płatki dodajemy szczyptę cukru, i gotujemy aż zmiękną. Przekładamy do miseczki, posypujemy orzechami i pokrojonym w kostkę świeżym mango.

Koktajl selerowo-ananasowy:

Składniki:
3 łodyżki selera
4 krążki ananasa
Szklanka wody mineralnej
Listki świeżej mięty

Sposób przygotowania:
Przed podaniem seler myjemy i ścieramy na tarce. Wyciskamy sok który łączymy, miksując z ananasem. Dolewamy szklankę wody mineralnej. Koktajl wlewamy do szklanki i serwujemy z listkami mięty.

Koktajl arbuzowo-rzeżuchowy z mango

Składniki:
2 duże plastry arbuza
1 małe mango
3 łyżki rzeżuchy

Sposób przygotowania:
Mango obieramy i kroimy drobno. Łyżką wybieramy miąższ z arbuza. Owoce miksujemy. Na końcu dodajemy posiekaną rzeżuchę. Można do smaku dodać odrobinę miodu.

Zielony fit smoothie

Składniki:
Kilka liści jarmużu (ok. 50 g)
1/2 pęczka natki pietruszki 
2 słodkie gruszki
1 banan, najlepiej uprzednio zamrożony
2 łyżki siemienia lnianego
Garść listków mięty
1 szklanka wody
Cytryna

Morning glory

Składniki:
Opakowanie jarmużu
Ss sojowy
Sos ostrygowy
Sól, świeże papryczki chili i czosnek

Sposób przygotowania:
Jarmuż surowy parzymy w gorącej wodzie aż zmięknie. smażymy czosnek i pokrojone drobno papryczki czuli, dodajemy miękki jarmuż, dodajemy sól, sos sojowy i ostrygowe (całkiem sporo), smażymy mieszając aż do zmięknie i zabarwienia jarmużu sosem sojowym o ostrygowym.

Fit carbonara z groszkiem, migdałami i bazylią

Składniki:
200 g mrożonego groszku
1 łyżka płatków migdałowych
1 mały ząbek czosnku
1/2 pęczka świeżej bazylii
15 g parmezanu
1 cytryna
150 g razowego makaronu spaghetti
1 plaster wędzonego boczku
Oliwa
1 duże jajko
100 g jogurtu naturalnego

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
91
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0