Przepisy kulinarne

Cuda z mleczka kokosowego

Kocha jeść i o jedzeniu pisać. W kuchni nie lubi się męczyć. Jej zdaniem, potrawy powinny być nie tylko pyszne, ale także proste w przygotowaniu. W kuchni Dzień Dobry TVN Aga Kozak przyrządziła zupę marchewkowo–kokosową, ziemniaki w mleczku kokosowym oraz eaton mess z krwawymi pomarańczami. Smacznego!

Zupa marchewkowo – kokosowa
Składniki:
2-3 łyżki masła
1 cała cytryna
¾ kilo marchwi
puszka mleka kokosowego
opcjonalnie: cynamon (laska), imbir(centymetrowy odcinek), kardamon (w ziarnach)

Przygotowanie;
Na maśle (lub mieszance masła z oliwą) podsmaż cytrynę pokrojoną w ćwiartki – ze skórą! Dorzuć do tego pokrojoną marchewkę – podsmaż razem uważając, by cytryna się nie przypaliła. Zalej wrzątkiem, tak żeby przykryła marchew i pozwoliła jej się dusić. Pilnuj by nie wyparowała. Gdy marchew zaczyna mięknąć – dolej mleczko kokosowe, na razie pół puszki. Gdy marchewka będzie już zupełnie miękka – zmiksuj zupę. Dolej wody lub mleczka – wedle smaku i podgrzej razem. Podawaj ze świeżą kolendrą. Można wprowadzić wariacje – dorzucić na początku imbir, cynamon, kardamon.

Ziemniaki w mleczku kokosowym
Składniki:
2 łyżki masła
3 łyżki oliwy
2 cebule
4 ząbki czosnku
10 ziemniaczków
świeży imbir – 3 cm.
puszka mleka kokosowego
kumin, kolendra w ziarnach, chili, cynamon mielony, kurkuma (zestaw indyjskich przypraw)

Przygotowanie:
Na oleju i maśle rozpuszczonym w WOKu lub dużym rondlu podsmaż przyprawy: drobno pokrojony imbir, kumin, kolendrę etc. Dorzuć posiekany czosnek i po chwili – pokrojoną w pióra cebulę. Podsmaż. Dorzuć pokrojone w talarki ziemniaki. Podsmaż. Po chwili zalej wszystko mlekiem kokosowym. Duś na średnim ogniu uzupełniając płyn wodą. Gdy ziemniaki będą miękkie – danie jest gotowe. Idealnie jeść je posypane świeżą kolendrą.

Eaton mess z krwawymi pomarańczami
Składniki:
śmietanka 30% schłodzona
małe lub średnie bezy
cukier (biały lub brązowy)
czerwone, sycylijskie pomarańcze
pestki z granatu
płatki róż - czerwonych/ciemnoróżowych (nie pryskanych!)

Przygotowanie:
Pomarańcze wyfiletować (jeśli ich smak wyda nam się zbyt „surowy” można je podsmażyć leciutko na maśle z cukrem). Z granatu wyjąć pestki. Bitą śmietanę w ulubionej proporcji z cukrem ubić tak, żeby nie była do końca sztywna (pamiętając, że bezy są słodkie!). W szklanym naczyniu połączyć w „bałagan”: beziki, pomarańcze, bitą śmietanę delikatnie łyżką. Można dorzucić płatki kwiatów. Posypać pestkami granatu.

Jaglanka lub owsianka lub ryżanka na mleku kokosowym
Składniki:
szklanka kaszki/płatków/ryżu
pół puszki mleczka kokosowego
orzechy, suszone owoce,
świeże owoce, przyprawy rozgrzewające: cynamon, kardamon, wanilia...
gorąca woda

Wejdź także na: kulinarni.pl

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
86
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0