Diety i odchudzanie

    Diety i odchudzanie

    Większość lodów i sorbetów produkowana jest z proszku lub pasty z dodatkiem emulgatorów i stabilizatorów, które mogą zawierać gluten. Dodatkowym źródłem glutenu są wafelki do lodów, a także wszelkiego rodzaju ciasteczka dodawane do niektórych smaków. Lody z dodatkiem glutenu nie powinny być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej. W tej sytuacji odpowiednim rozwiązaniem są lody z symbolem Przekreślonego Kłosa, oznaczającego produkt bez glutenu.

    Czekolada, choć tak pyszna, jednocześnie jest uważana za jednego z największych wrogów szczupłej sylwetki. W pewnym sensie jest to prawda, ale nie do końca. Wszystko zależy od tego kto, w jakich ilościach i o jakiej porze dnia ją spożywa. Istotna jest również jakość. Okazuje się, że czekolada może pomagać w odchudzaniu kobietom z menopauzą. Udowodnili to naukowcy. Jak to możliwe?

    Jogurt naturalny może być składnikiem wielu doskonałych dań. Andrzej Polan wyjaśnia, jak z jogurtu naturalnego wykonać pyszny twarożek na śniadanie. Zachęca także do wspólnego gotowania zimnej zupy marchewkowej z chrupiącymi krakersami, jogurtem i chrzanem. Kulminacyjną potrawą jest duszony indyk na wzór mediolański.

    Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Zawarte w niej substancje dodają energii, a także chronią przed rozwojem niektórych nowotworów. Badania pokazują, że pita w rozsądnych ilościach - zwłaszcza czarna - znacząco zmniejsza ryzyko rozwoju niewydolności serca. O właściwościach kawy opowiedziała Anna Radowicka, dietetyk.

    Szpital św. Ludwika w Małopolskim Centrum Rehabilitacji w Radziszowie organizuje turnusy leczenia otyłości dla dzieci i młodzieży. Jest to odpowiedź na narastający problem wśród najmłodszych, który nasila się w czasie pandemii. O potrzebie reagowania na pierwsze oznaki otyłości i wspierania dzieci, które się z nią zmagają, opowiedziały w Dzień Dobry TVN pediatra i gastrolog dziecięcy, dr Katarzyna Przybyszewska oraz mama uczestnika turnusu, Mieczysława Ożóg.

    Wiele kobiet przed wakacjami za wszelką cenę pragnie zrzucić dodatkowe kilogramy, by idealne prezentować się w bikini. Jednak czy warto to robić? Kamila Szcześniak, rysowniczka oraz Martyna Kaczmarek, działaczka społeczna, feministka i aktywistka twierdzą, że każde ciało jest piękne i wszystkie panie powinny śmiało zakładać letnie ubrania. O tym opowiedziały teraz w Dzień Dobry TVN.

    Chrom to jeden ze śladowych pierwiastków, które są istotne dla właściwego funkcjonowania organizmu. Mikroelement ten znany jest głównie ze względu na swoje właściwości odchudzające, dlatego możesz spotkać go w składzie wielu środków wspomagających odchudzanie. Jaka jest poza tym rola chromu dla zdrowia człowieka i czym grozi niedobór tego związku?

    Była szczupła odkąd pamięta. A jednak w gimnazjum koledzy w ramach "żartu", powiedzieli o niej "gruba". Wzięła sobie do serca ich słowa i schudła do 38 kg. Usłyszała potem, że jest szkieletorem. "Szkieletor" boli tak samo, jak "gruba świnia". - Żyjemy w czasach skrajności i każdy ciągnie nas w swoją stronę. Jak można kochać swoje ciało, gdy spotykamy się z tak różnymi komunikatami? – pyta 23-letnia Victoria. Trudno się z nią nie zgodzić.

    Naukowcy z Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji opublikowali listę 20 najzdrowszych warzyw na świecie. W klasyfikacji wzięto pod uwagę zawartość 17 witamin i składników mineralnych, które WHO uważa za najważniejsze dla zachowania zdrowia. Dlaczego warto włączyć do diety warzywa, które są w tym rankingu? W Dzień Dobry TVN wyjaśniła to dietetyk, Urszula Somow.

    Otyłość brzuszna - zwana też trzewną - to szczególnie groźny rodzaj otyłości, ponieważ w jej przypadku otłuszczeniu ulegają także narządy wewnętrzne w jamie brzusznej. Doskonale o tym wie Janusz Wiśniewski, który wielokrotnie próbował walczyć z nadwagą, ale kiedy w czasie pandemii przytył do 175 kg, stwierdził, że tym razem musi na poważnie wziąć się za siebie. Nad jego zdrowiem czuwa dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.

    Seler naciowy był znany już w czasach starożytnych, a od niedawna jest jednym z najmodniejszych warzyw. Gwiazdy pokochały go za to, że świetnie oczyszcza organizm i ułatwia chudnięcie. Dlaczego jeszcze warto włączyć seler naciowy do codziennej diety, wyjaśnia dietetyk Urszula Somow, która jest gościem w studio Dzień Dobry TVN.

    Ostatnio na Instagramie doszło do wymiany zdań pomiędzy Mamą Ginekolog a Ewą Chodakowską. Okazało się, że w niektórych kwestiach "zdrowie" pojmują inaczej. Kobiety dyskutowały na temat tkanki tłuszczowej. Zapytaliśmy więc w Dzień Dobry TVN Gosię Włodarczyk, fizjoterapeutkę uroginekologiczną, jak to jest z tym umięśnionym brzuchem u kobiet.

    Dzisiejszy kanon piękna zakłada, że kobieta musi być bardzo szczupła. Osiągnięcie tego ideału wiąże się z ciągłymi ograniczeniami i restrykcjami żywieniowymi. W ocenie psychodietetyczki Małgorzaty Akkuş z takiego podejścia do jedzenia nie wychodzi nic dobrego. Remedium na wszystkie diety może być jedzenie intuicyjne. Na czym to polega?

    Fleksitarianizm to rodzaj diety, której głównym założeniem jest eliminacja mięsa z codziennego jadłospisu i ograniczanie się do jego okazjonalnego spożywania. Taki sposób odżywiania się uchodzi obecnie za jeden z najzdrowszych. Wpisuje się w rekomendacje lekarzy i dietetyków.

    Nie bez powodu sól określamy "białą śmiercią". Jej nadmiar może przyczynić się do rozwoju chorób, ale również może wpłynąć na naszą pamięć. Aby tego uniknąć, sięgnijmy po przyprawy, które dzięki swoim właściwościom poprawią jakość naszego życia oraz dodadzą wyjątkowego aromatu naszym potrawom.