Diety i odchudzanie

    Diety i odchudzanie

    Gluten jest mieszaniną białek znajdującą się w wielu produktach żywnościowych. W największych ilościach występuje w mące pszennej, żytniej i jęczmiennej oraz w produktach otrzymywanych z tych mąk, np. pieczywie. Gluten stosowany jest także jako spulchniający dodatek do żywności, np. do wyrobów mięsnych. W ostatnich latach gluten jest uważany za składnik naszej diety, który powinien być wykluczany. Ale jak jest naprawdę? Czy każdy powinien ograniczyć gluten w diecie? Czy gluten jest szkodliwy?

    Pomysłów na szybkie odchudzanie nie brakuje. I choć restrykcyjne diety są bardzo skuteczne, to kłopotem jest utrzymanie wymarzonej wagi. Wybranie odpowiedniej diety nie gwarantuje sukcesu, jeśli nie zmienią się nasze nawyki żywieniowe i po jej zakończeniu znów zaczniemy niezdrowo jeść. Gościem Dzień Dobry TVN była uczestniczka programu Gogglebox, Agnieszka Kotońska, która w dwa lata zrzuciła 30 kg. Jak tego dokonała?

    W programie "Kanapowcy" pięciu młodych mężczyzn z południa Polski, którym nadwaga utrudniała życie, walczy o powrót do formy. Wśród nich jest 33-letni Rafał Śledź z Dąbrowy Górniczej, któremu dzięki udziałowi w show TTV udało się zrzucić zbędne kilogramy. – 23 kilo w parę miesięcy to jest kawał dobrej roboty – powiedział z zadowoleniem. Podczas metamorfozy kibicowała mu żona, która w tym czasie schudła 21 kg.

    Dbanie o formę w czasach pandemii to spore wyzwanie. Lato zbliża się wielkimi krokami, a siłownie zamknięte. Wiele osób zmieniło swoje salony w sale treningowe, jednak kluczem do pięknej sylwetki jest odpowiednia dieta. Zobacz, jakie diety możemy bezpiecznie stosować podczas izolacji.

    Diety są tematem, który często pojawia się w mediach czy podczas rozmów ze znajomymi. Nie jest on obcy również Kindze Zawodnik, która na własnej skórze przetestowała wiele z nich i nadal szuka tej idealnej. Dlaczego nie zawsze bywają skuteczne? Czy stosowanie dodatkowych środków odchudzających może być bezpieczne?

    Stare zdjęcia motywują cię do dalszej pracy nad swoim ciałem? Nic nie działa na naszą dietę tak, jak widoczne efekty. O skuteczności diety selfie porozmawialiśmy z dietetyczką Katarzyna Biłous i trenerem przygotowania motorycznego Pawłem Raczyńskim.

    W Kościele Katolickim trwa okres Wielkiego Postu, a poszczenie stało się bardzo modnym tematem. W Stanach Zjednoczonych popularny jest tak zwany „fasting”, czyli jedzenie przez 6 godzin w ciągu dnia, a pozostałą część głodowanie. W studiu gośćmi byli Margit Kossobudzka – biolożka i dziennikarka działów nauka i zdrowie Gazety Wyborczej oraz dr Daniel Śliż – prezes Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Rozmawiali o tym, jak mądrze pościć.

    Białe warzywa są niedoceniane, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym – przyznała dietetyk Katarzyna Biłous. A szkoda, bo są nie tylko naturalnymi antybiotykami, ale też doskonałym antyoksydantami. O tym, dlaczego jeszcze warto je jeść porozmawialiśmy w studiu Dzień Dobry TVN.

    Liczenie kalorii, których dostarczają spożywane posiłki, ułatwia utrzymanie prawidłowej wagi lub redukcję masy ciała. Sama kontrola bilansu energetycznego codziennej diety nie wystarczy jednak, by cieszyć się szczupłą sylwetką i dobry zdrowiem. Jak liczyć kalorie, by schudnąć?

    Czy nasz organizm wymaga ciągłego jedzenia? Niestety,jak pokazują statystyki, w społeczeństwie mamy coraz więcej otyłych ludzi. Wynika to z nieprawidłowego sposobu spożywania posiłków. Najbardziej złudne okazuje się podjadanie między posiłkami. Czy faktycznie są one nam potrzebne? O tym rozmawialiśmy z dietetyczką Anną Radowicką.

    Problemy z wagą są zmorą wielu ludzi. Liczne diety - cud oferują fantastyczne rezultaty, które w rzeczywistości rzadko takie są. Czy jest sposób na to, żeby pomimo zjedzenia dużego posiłku nie przytyć? Dowiedz się, czym jest gęstość energetyczna produktów.

    „Cheat meal” albo „cheat day”. Coraz więcej osób będących na diecie stosuję zasadę oszukanych posiłków. Czy sporadyczny urlop od żywieniowego reżimu ma swoje uzasadnienie? Czy nagradzanie siebie pizzą czy hamburgerem z frytkami jest dobre dla naszego zdrowia? Zapytaliśmy o to dietetyczkę Ulę Somow.

    Pewna amerykańska sieć supermarketów opublikowała niedawno listę trendów żywieniowych na 2020 rok. Ich eksperci wykonali ją na podstawie preferencji i wyborów swoich klientów. Z dietetykiem Hanną Stolińską porozmawialiśmy o tym, jak będziemy jeść i co pojawi się na naszych talerzach w nadchodzącym roku. Czy te trendy rzeczywiście są zdrowe w naszej diecie?

    Odchudzanie to czasochłonny proces, który w efekcie ma przybliżyć daną osobę do zdobycia upragnionej sylwetki i wagi. Kluczową rolę w całym okresie odgrywa motywacja, która w efekcie przesądza o sukcesie w realizacji postanowienia. Jej brak lub niewystarczający poziom może spowodować, że po kilku dniach diety czy ćwiczeń osoba odchudzająca się porzuci starania i wróci do dawnego stylu życia. Skąd bierze się motywacja w odchudzaniu?

    Już za kilka dni wraz z całą rodziną zasiądziemy do wigilijnego, suto zastawionego stołu. Wedle tradycji należy spróbować wszystkich dwunastu potraw. Ile musimy zjeść w święta, żeby przytyć? Jakie nawyki żywieniowe nas gubią przy świątecznym stole?

    Jak schudnąć 5 kg w tydzień? Jak schudnąć 5 kg w miesiąc? Jak schudnąć 5 kg bez efektu jojo? To pytania, które często zadają sobie nie tylko kobiety, ale i niektórzy mężczyźni. Odpowiedzi jest wiele, jednak kilka sposobów jest na tyle prostych w realizacji, że warto je wypróbować.