Odpowiednia dieta, a co za tym idzie, prawidłowa podaż kaloryczna, jest kluczowa dla zdrowia, kondycji i utrzymania prawidłowej masy ciała. Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne? Co w takich obliczeniach należy uwzględnić i czy kalkulator BMR to narzędzie, które może nam w tym pomóc?
Marnowanie żywności to wielki problem dzisiejszych czasów. Z uwagi na to powstał projekt "Lodówka na medal", który ma przeciwdziałać negatywnemu wpływowi tego zjawiska na klimat. W jaki sposób?
Soylent to posiłek w proszku, który rozpuszcza się np. w wodzie. Stanowi mieszankę aż 35 substancji odżywczych. W ocenie producenta jedna porcja może zastąpić pełnowartościowy posiłek. Czy warto sięgnąć po tego rodzaju produkty? Jakie korzyści dla zdrowia niesie przyjmowanie takich płynnych pokarmów? O tym w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Anną Radowicką, dietetyczką.
Ostatnie tygodnie nie dają nam powodów do szczęścia. Dramatyczna sytuacja w Ukrainie, wciąż rozprzestrzeniający się koronawirus, a do tego wiosenne przesilenie. Jeśli powoli zaczynacie tracić zapał, a wasz humor pozostawia wiele do życzenia, przyjrzycie się swojemu jadłospisowi. Jak się okazuje, niektóre produkty potrafią sprawić, że poczujemy się, choć odrobinę, lepiej.
Zgrabna, wysportowana sylwetka jest powodem do dumy i zadowolenia. Jednak osoby zbyt chude nie zawsze czują się ze sobą dobrze. Oczywiście w każdym przypadku należy zachować zdrowy dystans do swojego wyglądu. Warto się jednak również dowiedzieć, jak w nieobciążający organizm sposób przytyć 5 kg, 7 kg czy nawet więcej.
Tradycyjny pączek w zależności od wielkości i wagi ma od 250 do 500 kcal. Spalenie kalorii z jednego pączka może się okazać nie lada wysiłkiem. Sprawdź, ile trzeba biegać, żeby spalić pączka i jakie inne czynności pomogą w zrzuceniu pustych kalorii.
Spalacze tłuszczu prowadzą do rozpadu tkanki tłuszczowej, niwelują uczucie głodu i przyspieszają metabolizm. Każdy, kto zastanawia się, czy spalacze tłuszczu działają, musi wiedzieć, że są to suplementy, a nie substytuty racjonalnej diety i aktywności fizycznej – bez ćwiczeń i właściwie ułożonego jadłospisu nie będą skuteczne.
Codziennie na twoim talerzu goszczą zdrowe posiłki, kalorie się zgadzają, a waga wciąż stoi w miejscu? O prawidłowych nawykach żywieniowych i przyczynach problemów z odchudzaniem opowiedziała dr Wanda Baltaza dietetyk kliniczny, autorka książki "Poczuj się lepiej".
Są takie produkty, które zna i kupuje absolutnie każdy. W prawie każdym sklepowym koszyku ląduje król polskich stołów – ser żółty. Jego odmian jest naprawdę sporo, ale czy wiemy, który wybrać? Czy tańszy oznacza gorszy? O tym opowiedziała nam Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny.
Eksperci ds. żywienia, otyłości i psychologii żywności oraz cukrzycy i chorób serca zostali poproszeni o wybranie najlepszych diet. Które stanęły na podium? Oto kilka zdrowych przepisów, które pomogą ci schudnąć i zdrowo żyć.
Czym żywią się nasze pociechy, gdy tego nie widzimy? Na sklepowych półkach znajdziemy mnóstwo gotowych dań i przekąsek. Niestety większość z nich nie należy do najzdrowszych, a dzieci, nie zwracając na to uwagi, kupują to, co mają pod ręką. Zatem oblegane są automaty, sklepiki szkolne czy sklepy pod domem. Tam zaś wybór jest prosty i tani - hot-dog, drożdżówki, czipsy, słodzone napoje, żelki i cukierki.
Każdy, kto chociaż raz próbował schudnąć doskonale wie, że kluczem do mniejszej masy ciała jest ujemny bilans kaloryczny. To dzięki temu, że z pożywieniem dostarczamy nieco mniej energii, niż wynika to z potrzeb organizmu, cyferki na wadze zaczynają powoli osiągać coraz mniejsze wartości. Jednak nie zawsze wdrożenie oraz utrzymanie ujemnego bilansu kalorycznego jest łatwe. Z pomocą przychodzi wówczas dieta pudełkowa. Dlaczego catering dietetyczny jest w przypadku odchudzania pomocą nie do przecenienia?
Święta to czas, gdy nie powinniśmy myśleć o diecie i fiksować się na zdrowych przekąskach. Te chwile warto spędzić w gronie najbliższych, celebrując tradycyjną kolację. W końcu kilka pierogów, czy barszcz z uszkami nie sprawi, że nagle przybędzie nam 5 kg. Ważne jednak, aby pamiętać o umiarze. Co i jak jeść, aby nie czuć ciężkości i nie nabawić się niechcianych fałdek? O tym opowiedziała nam dietetyk, Milena Nosek.
O pieczywie w codziennej diecie krąży wiele mitów. Wiele osób uważa, że jego biały rodzaj jest niezdrowy. Jak jest naprawdę? W Dzień Dobry TVN opowiedziała o tym dietetyczka i psychodietetyczka kliniczna oraz autorka książek, Katarzyna Błażejewska-Stuhr.