Za kilka dni powitamy kolejny rok, a w naszych głowach już tworzą się plany i cele na przyszłe 12 miesięcy. Jak zawsze jednym z najpopularniejszych postanowień noworocznych jest zrzucenie zbędnych kilogramów i figura marzeń. Pewna dietetyczka z Australii postanowiła ułatwić nam to zadanie i zdradziła produkty, dzięki którym płaski brzuch będzie na wyciągnięcie ręki. O zasadność jej rad postanowiliśmy zapytać dr Hannę Stolińską, dietetyka klinicznego.
Żołądek po świętach może wracać do formy nawet kilka tygodni. Jak zadbać o swój organizm nie tylko podczas problemu, ale i na przyszłość opowiedziała dietetyk Karolina Gruszecka.
Teresa Parent w krytycznym momencie ważyła przeszło 270 kg. Dzięki ciężkiej pracy - przez ostatnie 4,5 roku - udało jej się zrzucić 168 kg. Okrzyknięto ją "wojowniczką utraty wagi". Jak tego dokonała?
Żurawinę spożywa się najczęściej w postaci suszonych i kandyzowanych owoców lub soku. Na rynku dostępny jest także dżem, sos czy wyciąg z żurawiny. Ponieważ surowe owoce charakteryzuje kwaśny cierpki smak, najlepiej spożywać je w postaci przetworzonej, która jednak zachowuje wszystkie cenne właściwości owoców. Żurawinę można także mrozić, dodawać do dań na słodko lub słono.
Walka z dodatkowym kilogramami nie jest taka prosta. Bardzo często zdarza się, że gdy w końcu uda nam się osiągnąć wymarzoną wagę, w krótkim czasie wracamy do punktu wyjścia. Dlaczego tak się dzieje? Badacze z Australii ustalili, dlaczego niektórych z nas po odchudzaniu dopada tzw. efekt jo-jo.
Choć, mimo wysiłków, wciąż nie udało się stworzyć skutecznego leku na odchudzanie, to najnowsze odkrycie może przybliżyć badaczy do celu. Francuscy naukowcy wykazali, że przyjmowanie określonego szczepu bakterii może znacząco pomóc w redukcji masy ciała, zwłaszcza u osób, które zmagają się otyłością. W jaki sposób bakterie mogą być pomoce w odchudzaniu?
Termogeniki, czyli tzw. "spalacze tłuszczu", cieszą się ogromną popularnością wśród osób chcących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Jak dokładnie działają? Co jeść, by przyspieszyć metabolizm?
Odkładający się na wysokości brzucha tłuszcz nazywany jest pieszczotliwie oponką. Jak się jej pozbyć? Na to pytanie w studiu Dzień Dobry TVN odpowiedziała Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.
Suzy Wengel, Szwedka mieszkająca w Danii, od zawsze walczyła z nadwagą. Schudła dopiero, kiedy przestała obsesyjnie liczyć kalorie i zaczęła, dosłownie, jeść garściami. Dziś jej dietę stosują kobiety na całym świecie.
Roślinne zamienniki produktów odzwierzęcych cieszą się coraz większą popularnością. Czasem sięgamy po nie z ciekawości, innym razem kierujemy się modą lub zaleceniami specjalistów, którzy coraz częściej radzą zrezygnować z mleka krowiego. Czym różnią się mleka roślinne i które wybrać?
Kenny Turner i Lauren Harvey zmagają się z otyłości. Kiedy w 2018 roku poznali się i zakochali w sobie, postanowili wspólnie zmierzyć się z chorobą. Dzięki samozaparciu i wzajemnemu wsparciu zgubili 330 funtów, czyli ponad 130 kilogramów.
"Jak szybko schudnąć?" - to hasło w sezonie letnim jest wielokrotnie wpisywane do wyszukiwarki. Jedna z podpowiedzi, która wyskakuje, to dieta 1000 kcal. Sęk w tym, że wokół niej od lat krąży wiele mitów. Dlatego poprosiliśmy o opinię ekspertkę - dr n.med. Wandę Baltazę, która nie owijając w bawełnę wprost mówi, co sądzi na temat niskoenergetycznej diety i jakie są dla niej alternatywy.
"Jak szybko schudnąć?" - to pytanie wielokrotnie wpisywane jest do wyszukiwarki. Sęk w tym, że w podpowiedziach często wyskakują nam dietetyczne mity. Oto lista "grzechów", które popełniamy, dążąc do wymarzonej sylwetki. Omówili je dietetyk kliniczna dr Wanda Baltaza i trener Piotr "Szmexy" Tomaszewski.