Wszystko o indeksie glikemicznym i przykładowych posiłkach.
Teresa Parent w krytycznym momencie ważyła przeszło 270 kg. Dzięki ciężkiej pracy - przez ostatnie 4,5 roku - udało jej się zrzucić 168 kg. Okrzyknięto ją "wojowniczką utraty wagi". Jak tego dokonała?
Żurawinę spożywa się najczęściej w postaci suszonych i kandyzowanych owoców lub soku. Na rynku dostępny jest także dżem, sos czy wyciąg z żurawiny. Ponieważ surowe owoce charakteryzuje kwaśny cierpki smak, najlepiej spożywać je w postaci przetworzonej, która jednak zachowuje wszystkie cenne właściwości owoców. Żurawinę można także mrozić, dodawać do dań na słodko lub słono.
Walka z dodatkowym kilogramami nie jest taka prosta. Bardzo często zdarza się, że gdy w końcu uda nam się osiągnąć wymarzoną wagę, w krótkim czasie wracamy do punktu wyjścia. Dlaczego tak się dzieje? Badacze z Australii ustalili, dlaczego niektórych z nas po odchudzaniu dopada tzw. efekt jo-jo.
Jak kobieta wygląda teraz?
Do zaparzenia ziaren potrzebujesz jedynie odpowiedniego ekspresu.
Jak zrobić go samodzielnie w domu?
Jak organizm zareagował na miesięczny detoks kofeinowy?
"Jest większa ochota na słodycze, podjadanie".
Kobieta przeszła ogromną metamorfozę.
Czym jest "słodkie starzenie" oraz które produkty powodują szybki wzrost cukru we krwi?
Choć, mimo wysiłków, wciąż nie udało się stworzyć skutecznego leku na odchudzanie, to najnowsze odkrycie może przybliżyć badaczy do celu. Francuscy naukowcy wykazali, że przyjmowanie określonego szczepu bakterii może znacząco pomóc w redukcji masy ciała, zwłaszcza u osób, które zmagają się otyłością. W jaki sposób bakterie mogą być pomoce w odchudzaniu?
Termogeniki, czyli tzw. "spalacze tłuszczu", cieszą się ogromną popularnością wśród osób chcących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Jak dokładnie działają? Co jeść, by przyspieszyć metabolizm?
- Zmęczony jestem - wyznaje prowadzący Dzień Dobry TVN.
- Nie tylko czekolada poprawia nam nastrój - przekonuje w Dzień Dobry TVN dietetyk kliniczna Marta Jachym.
Małgorzata Rozenek-Majdan podzieliła się swoimi patentami na idealną sylwetkę.
Odkładający się na wysokości brzucha tłuszcz nazywany jest pieszczotliwie oponką. Jak się jej pozbyć? Na to pytanie w studiu Dzień Dobry TVN odpowiedziała Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.
"Jedzenie jest paliwem dla całego organizmu".
Suzy Wengel, Szwedka mieszkająca w Danii, od zawsze walczyła z nadwagą. Schudła dopiero, kiedy przestała obsesyjnie liczyć kalorie i zaczęła, dosłownie, jeść garściami. Dziś jej dietę stosują kobiety na całym świecie.
Roślinne zamienniki produktów odzwierzęcych cieszą się coraz większą popularnością. Czasem sięgamy po nie z ciekawości, innym razem kierujemy się modą lub zaleceniami specjalistów, którzy coraz częściej radzą zrezygnować z mleka krowiego. Czym różnią się mleka roślinne i które wybrać?
Kenny Turner i Lauren Harvey zmagają się z otyłości. Kiedy w 2018 roku poznali się i zakochali w sobie, postanowili wspólnie zmierzyć się z chorobą. Dzięki samozaparciu i wzajemnemu wsparciu zgubili 330 funtów, czyli ponad 130 kilogramów.
Suplementy na opalanie stają się coraz popularniejsze wśród osób chcących cieszyć się opaloną skórą.
Dietetyczka podzieliła się z nami złotą wskazówką.
"Jak szybko schudnąć?" - to hasło w sezonie letnim jest wielokrotnie wpisywane do wyszukiwarki. Jedna z podpowiedzi, która wyskakuje, to dieta 1000 kcal. Sęk w tym, że wokół niej od lat krąży wiele mitów. Dlatego poprosiliśmy o opinię ekspertkę - dr n.med. Wandę Baltazę, która nie owijając w bawełnę wprost mówi, co sądzi na temat niskoenergetycznej diety i jakie są dla niej alternatywy.
Słodkie i soczyste owoce sezonowe to nie lada gratka dla wszystkich miłośników zdrowej diety. Latem dużą popularnością cieszą się zwłaszcza arbuzy.
"Jak szybko schudnąć?" - to pytanie wielokrotnie wpisywane jest do wyszukiwarki. Sęk w tym, że w podpowiedziach często wyskakują nam dietetyczne mity. Oto lista "grzechów", które popełniamy, dążąc do wymarzonej sylwetki. Omówili je dietetyk kliniczna dr Wanda Baltaza i trener Piotr "Szmexy" Tomaszewski.
Dr Wanda Baltaza obala w studiu Dzień Dobry TVN popularny mit.
W cyklu "(Od)wagi dzieciaki" edukator kulinarny Sebastian Gołębiewski przyjrzał się pracy kucharek na szkolnych stołówkach.
Przechodząc na dietę w pierwszej kolejności eliminujemy z niej chleb. Dla wielu osób to ogromne wyrzeczenie, ponieważ nie potrafią sobie wyobrazić śniadania czy kolacji bez chleba lub chrupiącej kajzerki. Warto wiedzieć ile kalorii ma chleb, a ile bułka i czym można je zastąpić, aby nie zaprzepaścić efektów odchudzania.