Odchudzanie bez efektów – co robimy źle?
"Jem zdrowo, ale nie chudnę", "Całe życie jestem na diecie, ale nic się nie zmienia", "Nie jem, bo nie czuję głodu, nie jem, bo nie czuję pragnienia" – takie słowa bardzo często padają w gabinetach u dietetyków. Jak się jednak okazuje, pomijamy śniadania, cały tydzień zwracamy uwagę na to, co jemy, by w weekendy zupełnie sobie pofolgować, albo nie wliczamy do dziennego zapotrzebowania małych cukierków, batoników czy lodów, które również mają kalorie. Co zatem tak naprawdę powinniśmy robić, by konsekwentnie i z efektami przejść przez proces odchudzania?
Tak się utarło w naszym społeczeństwie i wszyscy jesteśmy do tego przyzwyczajeni, że dieta to są wyrzeczenia. Żyjemy od diety do diety. To nie jest wojna, czy walka, to ma być przygoda, coś fajnego. Często to, że chcemy "za bardzo" nas gubi. Zamiast zacząć od podstaw, przebadać się, skontrolować i zobaczyć, co do tej pory nam nie wychodziło, to rzucamy się na wszystkie śmieszne diety- powiedziała dr Wanda Baltaza.
Specjalistka zdradziła, że najważniejsze jest zdrowie i od tego powinniśmy zacząć. Tylko badania mogą powiedzieć nam prawdę, o tym, co dzieje się w naszym organizmie. - Dobrze zrobić morfologię, sprawdzić hormony, wątrobę, profil lipidowy. Dzięki temu możemy dowiedzieć się np. dlaczego mamy spadki nastroju, czy gorzej śpimy – powiedziała.
Błędy w odchudzaniu
Podstawowym błędem w odchudzaniu jest to, że chcemy za dużo i za szybko. Zapomnimy, że na obecną sylwetkę pracowaliśmy przez lata i odwrócenie takiego stanu też będzie trochę trwać. Na naszej drodze mogą pojawić się również przeszkody.
- Lista jest długa, zaczynając od chorób tarczycy, przez problemy z glukozą, wydzielaniem insuliny z opornością tkanek na tę inulinę. Popsuje nam się trzustka, czy wątroba, to już może sprawiać, że będziemy mieli większe tendencje do tego, żeby tyć, łapać wodę - wyjaśniła dr Wanda Baltaza.
Dlaczego waga nie spada, kiedy my się staramy?
- Bo organizm się buntuje. On chce dla nas dobrze, jeżeli czuje, że my dajemy mu za mało jedzenia, że jest głód, blokuje spalanie, trzyma cały czas głębokie zapasy energetyczne, jakimi jest tkanka tłuszczowa. Należy jeść mądrze, dużo i regularnie. Mamy jeść dużo, ale najważniejsze jest to, żeby dopasować tę dietę do naszych indywidualnych potrzeb - powiedziała.
Zobacz także:
- Przekąski i słodycze dla cukrzyków. Dietetyczka radzi, jakie produkty wykorzystywać
- Krzysztof Skiba o odchudzaniu. "Wydawało mi się, że efekt jojo mnie nie dotyczy. Byłem w błędzie"
- Czy wegetarianie żyją dłużej? "Trzeba mądrze do tego podejść"
Autor: Nastazja Bloch
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/EastNews