Znana już w starożytnych Chinach, do dzisiaj z powodzeniem i wysoką skutecznością wykorzystywana jest w kosmetyce i medycynie. Lukrecja smak ma charakterystyczny - ziołowy i bardzo słodki. Ale co ważniejsze - bylina ta wykazuje działanie prozdrowotne. Walczy z wrzodami, wspomaga nerki i reguluje pracę pęcherza. U dzieci walczy z próchnicą. Jakie jeszcze właściwości ma lukrecja?
Ostropest plamisty jest roślina pochodzącą z rejonu basenu Morza Śródziemnego, jednak dawno już rozprzestrzenił się i obecnie może rosnąć dziko na aż sześciu kontynentach. W Polsce ostropest plamisty jest chętnie uprawiany ze względu na swoje lecznicze działanie.
Pigwa to roślina niezbyt często uprawiana w Polsce, choć przetwory z jej wykorzystaniem zyskują sobie coraz więcej zwolenników. Popularne stają się między innymi dżemy, soki, a także nalewka z jej pysznych owoców.
Rokitnik to roślina przeżywająca obecnie swój renesans. Coraz powszechniej stosuje się go w branży przemysłowej, farmaceutycznej i kosmetycznej. Odpowiednio pielęgnowany może pełnić rolę żywopłotu, a jego owoce utrzymują się nawet w okresie zimowym.
Kłopoty z trawieniem, stany zapalne, alergie – to tylko część przypadłości, z którymi poradzi sobie rumianek. Zioło od bardzo dawna stosowane jest w polskiej apteczce w wielu formach, m.in. jako napar, nalewka lub suplement w tabletkach.
Soda oczyszczona wykorzystywana jest przede wszystkim do czyszczenia, jednak to nie jedyna jej zaleta. Z pewnością przyda się w każdym domu. Warto wiedzieć, jakie jest jej zastosowanie.
Stewia to zdrowy zamiennik cukru i sztucznych słodzików. Stewia roślina jest prawie 300 razy słodsza od cukru, może być stosowana jako dodatek do ciast, deserów i słodzenia herbaty. Wykazuje właściwości prozdrowotne. Jest niskokaloryczna, nie obciąża trzustki i mogą ją spożywać alergicy. Jakie ma właściwości?
O szparagach zielonych mówi się, że są bombą witaminową - są zalecane dla kobiet w ciąży, pomagają uporać się z wieloma dolegliwościami, a przy tym nieźle smakują. Co ciekawe, są jednym ze skuteczniejszych afrodyzjaków. Są dietetyczne i odchudzają.
Czystek to jedno z najbardziej popularnych ziół. Nasze babcie sięgały po czystek niemal codziennie. Dzisiaj także warto wykorzystać ten naturalny sposób na zachowanie dobrej formy.
Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to klasyk wśród sałatek, jednak może być ona przyrządzona na milion sposobów. Poniżej znajdziesz zarówno przepisy łatwe i błyskawiczne, jak i takie, które wymagają odrobinę więcej czasu. Jedno jest pewne - wszystkie będą bardzo smaczne!
Saponaria, częściej nazywana mydlnicą lekarską, w naturze występuje nie tylko na terenie Europy, lecz także Azji, a nawet północnej Afryki. W wielu miejscach mydlnica bywa również uprawiana ze względu na swoje niezwykłe właściwości.
Pesto to tradycyjny sos kuchni włoskiej wywodzący się z Genui, stolicy regionu Liguria. Nazwa “pesto” pochodzi od włoskiego czasownika pestare, które oznacza: zgnieść, zmiażdżyć. Pesto alla genovese, czyli najbardziej popularne, to prosta mieszanka oliwy, siekanego czosnku, orzeszków piniowych, soli, liści bazylii i sera Parmigiano-Reggiano. Pesto czerwone (pesto rosso) wykorzystuje dodatkowo smak suszonych pomidorów i pieczonej papryki, nadając naszym daniom żywych kolorów.
Ser kozi jest bogaty w wartości odżywcze, a jego smak jest doceniany przez smakoszy sera i nie tylko – istnieje wiele gatunków tego sera różniących się smakiem i poziomem dojrzałości. Nadaje się więc doskonale jako baza do wielu sałatek. Jest stosunkowo niskokaloryczny, a jego niewielka zawartość laktozy i uczulającej kazeiny powoduje, że jest dobrą alternatywą dla produktów krowich, które są trudno przyswajalne dla wielu z nas i powodują u niektórych alergie.
Rdestowiec japoński to roślina znana w tradycyjnej medycynie japońskiej i chińskiej od tysięcy lat. Substancje zawarte w rdestowcu japońskim wykazują szerokie działanie prozdrowotne.
Tykwa pospolita uprawiana jest głównie w cieplejszych regionach świata, przede wszystkim w Azji oraz Australii. Uznawana jest za roślinę tropikalną i często porównywana z bardziej popularną dynią. Tykwa nie musi być wykorzystywana tylko jako element dekoracji. Jako wartościowe warzywo sprawdzi się również w kuchni. Jakie przepisy z tykwą warto znać i jak uprawiać tykwę w polskich warunkach?
Łatwa, zdrowa i ekonomiczna - fasola to najlepsza tajna broń w naszej kuchni. Co prawda fasola w puszce jest wygodnym rozwiązaniem, ale umiejętność gotowania fasoli sprawi, że twoje dania będą smaczniejsze i zdrowsze. Podpowiadamy, jak przygotować fasolę zarówno w garnku, jak i w wolnowarze.
Wino jest niezwykle eleganckim i smacznym alkoholem. Pijemy je do posiłku, podczas spotkania ze znajomymi i w czasie leniwych wieczorów. Warto spróbować zrobić domowe wino, by oprócz smaku napoju móc poczuć dumę, gdy uda nam się wyczarować wspaniałe wino domowej roboty. Przepisy czekają poniżej. Zaskocz siebie i swoich znajomych!
Bańki szklane bezogniowe to alternatywna forma leczenia, która znana była już w tradycyjnej medycynie Chin i Bliskiego Wschodu. Stosowane są na wiele schorzeń dróg oddechowych. Przez wielu traktowane jako alternatywa dla antybiotyków. Jak stawiać bańki bezogniowe? Na co działają, kiedy je stosować i czy można leczyć nimi również dzieci?
Mięta pieprzowa czy cytrynowa jest używana już od czasów starożytnych. Dowiedz się, dlaczego warto pić napar z mięty i jakie dolegliwości może pomóc wyleczyć.
Morwę znajdziemy w większości aptek i wielu sklepach spożywczych w formie herbaty ekspresowej. Szczególną popularnością cieszy się morwa biała. Przyczyną zainteresowania tą rośliną jest głównie jej wpływ na odchudzanie czy nawet na cukrzycę.
Czy bazylia jest zdrowa? O właściwościach leczniczych bazylii pospolitej być może nie wiemy jeszcze wszystkiego. Dzięki tej niepozornej roślinie możemy złagodzić wiele objawów, m.in. kolki.
Chrzan to warzywo, którego korzeń oferuje mnóstwo możliwości. Używany jest przede wszystkim w kuchni jako aromatyczna i charakterystyczna w smaku przyprawa. Zastosowanie chrzanu jest jednak o wiele szersze i zaskakujące.
Goździki to przyprawa, z której od lat korzysta się w ziołolecznictwie. Ból zęba, głowy i nieświeży oddech – każdą z tych dolegliwości można wyleczyć, używając goździkowej przyprawy. Dowiedz się, jak ją stosować.
Wrotycz pospolity rośnie dziko w wielu miejscach, np. na łąkach czy przy drogach. Mimo że zawiera toksyczny tujon, można go stosować zewnętrznie lub do odstraszania owadów czy kleszczy. Jeśli chcemy uprawiać wrotycz, sadzonki kupimy w wielu sklepach.
Żurawina spożywana regularnie może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Ten niepozorny owoc coraz częściej stosowany jest jako rodzaj suplementu diety – dostępny m.in. jako żurawina suszona, liofilizowana czy świeża, a także w postaci soków oraz herbat. Jakie właściwości ma ta roślina i kto powinien włączyć ją do swojego jadłospisu?
Nowa szkoła, pierwsza praca to miejsca, do których udajemy się z lękiem. Obawiamy się zwykle nie tylko samych obowiązków związanych z nauką lub wykonywaną pracą, ale także otaczających nas ludzi.
Zapewne każdy z nas choć jeden raz w życiu zastanawiał się, jak zwiększyć swoją atrakcyjność. Jak bardziej podobać się kobietom, jak być atrakcyjną dla męża? Czy istnieją metody na większe powodzenie?
Samoocena jest często poruszanym w psychologii problemem, który ma znaczenie zarówno dla osób młodych, jak i dla starszych. Samoocena wpływa na wiele zachowań człowieka, na jego zdrowie, zadowolenie z życia oraz ogólny sposób działania.
Specyficzna fobia, jaką jest kancerofobia, może okazać się naprawdę niebezpieczna dla zdrowia i samopoczucia pacjentów. Czym jest, jak się objawia i czy można się jej pozbyć?
Gdy w końcu przytrafia się kłótnia w małżeństwie, wiele kobiet wpada w panikę. Zwłaszcza gdy do tej pory taka sytuacja nie miała miejsca. „Czy to początek problemów w małżeństwie? Czy on mnie już nie kocha?” - myślą niektóre panie.