Więcej:
- Genmaicha – herbata z prażonym ryżem
- Kuchnia niemiecka w pigułce
- Zielona kawa – recepta na zdrowie i piękną sylwetkę?
Herbata typu bawarka jest chętnie pita dla jej ciekawego smaku. Wiele osób uważa, że ma korzystne dla zdrowia właściwości, choć to temat dość kontrowersyjny, gdyż obok takich kwestii jak ta, że bawarka pomaga na laktację, pojawiają się też zapytania, czy bawarka powiększa biust. Sprawdź, co warto wiedzieć na temat tego napoju i jak zrobić bawarkę, która oczaruje smakiem ciebie i twoich gości.
Herbata bawarka – co to takiego?
Co to jest bawarka? Takie pytanie często można znaleźć na forach internetowych poświęconych herbacie, a także – co ciekawe – tematyce związanej z laktacją czy ciążą. Zgodnie z najbardziej rozpowszechnioną definicją bawarka to herbata z dodatkiem mleka . Często jednak są do niej dodawane różnorodne dodatki, w zależności od indywidualnych upodobań i wymagań co do smaku herbaty. Co istotne, nie ma też dokładnie określonej w przepisach ilości mleka, które dodaje się do herbacianego naparu.
Jak się okazuje, nazwę „bawarka” na określenie herbaty z mlekiem stosuje się głównie w naszym kraju. W innych krajach jest ona stosowana przede wszystkim do określenia napoju herbacianego słodzonego syropem ze specjalnego gatunku paproci. Takiej herbacie typu bawarka przypisywano właściwości lecznicze – miała pomagać między innymi przy przeziębieniach. Dlatego też odpowiedź na pytanie, co to jest bawarka, często jest niejednoznaczna, co widać już na podstawie wyżej wymienionych dodatków używanych do przyrządzenia napoju herbacianego tego typu. Na przykład we Francji popularna jest kawa bawarka, czyli rodzaj drinka przyrządzanego na bazie kawy, kremu oraz rumu. Z kolei w Tybecie przygotowuje się napój podobny do bawarki z wykorzystaniem mleka jaka. Z tego faktu będzie wynikać również to, że można znaleźć niejeden przepis na bawarkę – poniżej przedstawimy kilka ciekawych propozycji.
Zobacz także: Fotografia kulinarna – jak robić zdjęcia jedzenia
Wiele zapytań dotyczy samej nazwy „bawarka”. Taka herbata wcale nie wywodzi się z Bawarii, jak może to sugerować jej nazwa. Napój ten nazwano na cześć bawarskich książąt, którzy gościli we Francji i dla zaspokojenia pragnienia chętnie sięgali właśnie po taki napój. Wskazuje się, że nazwa „bawarka” pochodzi od francuskiego słowa Bavaroise, które oznacza mieszkankę Bawarii.
Na co pomaga bawarka?
Często można spotkać się z pytaniem, czy bawarka jest zdrowa . Zadawane jest ono zazwyczaj w kontekście kobiet w ciąży i matek karmiących. Jak się okazuje, jeszcze do niedawna kobietom karmiącym piersią zalecano picie bawarki. Jednak obecnie, gdy wpiszemy w wyszukiwarkę hasło „ bawarka a laktacja ”, uzyskamy informacje, że ten napój nie ma właściwości, jakie mu przypisywano. Dlatego odpowiedź na pytanie, czy bawarka pomaga w laktacji , może być tylko jedna – nie pomaga.
Mimo że bawarka sama w sobie nie ma wpływu na laktację, nadal możemy znaleźć przepisy dotyczące tego, jak zrobić bawarkę na laktację. Jeżeli zatem nie bawarka, to co na laktację? Herbata na laktację powinna przede wszystkim zawierać koper włoski lub anyż. Można kupić gotowe ziołowe mieszanki zawierające wymienione składniki, których działanie zostało udowodnione naukowo. Jeżeli będziemy mieć ochotę, do takiego naparu możemy dodać odrobinę mleka. Wówczas otrzymamy „bawarkę” na laktację.
Przy omawianiu kwestii bawarka a karmienie piersią często można również usłyszeć pytanie, czy bawarka powiększa biust . Ale i to nie jest prawdą, gdyż picie tak przygotowanej herbaty w żaden sposób nie wpłynie na wielkość piersi.
Jeśli natomiast lubimy smak bawarki, nie musimy obawiać się jej picia w czasie ciąży. Bawarka w ciąży jest dozwolona, o ile sam napar herbaciany nie jest zbyt mocny.
Bawarka – przepis
Jak się robi bawarkę? Sposobów na przygotowanie tego napoju jest wiele. W Polsce podstawowym sposobem na przygotowanie bawarki jest dodanie mleka do naparu z czarnej herbaty. W dawnej Polsce bawarkę przyrządzano z zielonej herbaty oraz mleka. Niejednokrotnie dodawano do niej również alkohol lub zioła . Są też inne sposoby przygotowania bawarki. Jak zrobić ją na sposób angielski? W Anglii bardzo często najpierw do filiżanki nalewa się zimnego mleka, a potem dodaje się gorący napar z herbaty. Ma zapobiegać zwarzeniu się mleka ( milk before ). Jednak jest też druga szkoła, która mówi, aby mleko dodawać do naparu nalanego już do filiżanki ( milk after ).
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN