Charles Daigneault udowodnił, że połączenie kuchni włoskiej i azjatyckiej jest możliwe. W Dzień Dobry TVN przygotował sataye z kurczaka z sosem orzechowym, a na deser tiramisu po tajsku.
Sezon na grzyby już się rozpoczął, dlatego Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN pokazała, jak przygotować pyszne dania z kurek: kuskus z ziołami i kurkami, placuszki z kurkami i cukinią, krem z kurek oraz ptysie faszerowane kurkami. Smacznego!
Gruszki z jarzębiną jako dodatek do mięs, konfitura z jarzębiny jako dodatek do serów i sok z jarzębiny to smakowitości, które przygotowali w Dzień Dobry TVN Maria i Jakub Pasek.
Czas na warzywa strączkowe. Piotr Kucharski ma ich pod dostatkiem w swoim ogródku. W Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować z nich pyszne potrawy. Na stole pojawiły się: fasolka z jajem sadzonym i wędzoną kruszonką, zapiekanka z fasoli, fasolka z czosnkiem, cebulą i migdałami, fasola z kukurydzą, papryką i klopsikami, zupa fasolowa i chlebek z pomidorami i oliwkami.
Rozpoczął się sezon na śliwki, dlatego Ania Starmach przygotowała w Kuchni Dzień Dobry TVN: najprostsze ciasto ze śliwkami, chutney śliwkowy, sałatka z kaczką i ze śliwkami, śliwki z ciastem filo i z orzechami. Smacznego!
Charles Daigneault i Klaudia Miszczuk w kuchni Dzień Dobry Wakacje przygotowali smakołyki z owocami: ptasie mleczko na biszkoptach z malinami i borówkami, tarta Tatin, eton mess czyli kruszone bezy ze śmietaną i owocami, a także gruszki pięknej Heleny. Ślinka cieknie.
Nic tak nie smakuje jak własnoręcznie przyrządzone przetwory, dlatego w kuchni Dzień Dobry Wakacje Anna Kerth i Maja Sobczak zaprezentowały swoje ulubione sposoby na weki ze śliwką, maliną i czosnkiem, z kiszoną marchewką, papierówkami z pieprzem i majerankiem oraz pieczonym bakłażanem w pomidorach.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Jacek Bilczyński, ekspert ds. żywienia i aktywności fizycznej przygotował posiłki dające mnóstwo energii: domowy napój izotoniczny z solą himalajską, pieczywo chrupkie z wędzonym łososiem, guacamole i solą himalajską oraz naleśniki z Musli Lo, gruszką i kawałkami arbuza.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Beata Śniechowska - zwyciężczyni II edycji programu MasterChef przygotowała przepyszne dania kuchni śródziemnomorskiej: krewetki z czarnym makaronem, foccacia z morelami i rozmarynem, labraksy pieczone w cytrusowej soli i cielęcinę z szynką parmeńską i szałwią. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Karolina Wielowieyska i Natalia Kaczmarska przygotowały pyszności dla dzieci, do których nie dodały grama cukru. Były to m.in. pankejki z owocami i sosem czekoladowym.
W kuchni Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej Szaciłłowie przygotowali zdrowe dania wegetariańskie i molekularne: deser z nasion chia i truskawek, goma dofu z kremem z zielonego groszku i miętą, surową tartę z musem z awokado i bazylią, pasztet z wędzonego tofu z oliwkami oraz krakersy gryczane. Smacznego!
"Jest coś co na serce leje mi miód. To szczupak prosto z augustowskich wód" - tak zachwala tę rybę pasjonat kuchni i smaków Mikołaj Rey. Dlaczego warto sięgnąć po szczupaka? I jakie potrawy przygotować?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaserwował potrawy z młodymi ziemniakami i młodym bobem w roli głównej: tłuczone ziemniaki z bobem i wołowiną, babeczki z ziemniakami i bobem, pizzę z młodymi ziemniakami i bobem. Było też coś na słodko: kruche ciasteczka z lawendą.
W kuchni Dzień Dobry TVN Joanna Prus przygotowała orzeźwiające koktajle, smoothies i soki. Były więc: kokosowy milkshake z nutą pączków, soczysty koktajl z rukolą i grejpfrutem, shake z arbuza, koktajl „mechaniczna pomarańcza”, czekoladowo-kawowy milkshake, pomidorowy koktajl w stylu Gaspacho oraz koktajlowy chłodnik na szybko. W sam raz na upalne, letnie dni.
W ramach akcji 5 porcji zdrowia Joanna Koroniewska i Andrzej Polan przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN dania, w kórych znalazły się młode warzywa i pyszne polskie truskawki. Na stole pojawiły się: kremowa zupa z młodej marchewki, cukinia smażona i piklowane truskawki, placki z młodych ziemniaków i kurkami smażonymi oraz drożdżowe ślimaczki z truskawkami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania, które wzmacniają odporność: banany w mleku kokosowym z musem truskawkowym, risotto z indykiem i młodymi warzywami, komosę ryżową z botwinką i prażonym słonecznikiem oraz ekspresową zupę dla malucha z młodych warzyw i świeżych pomidorów.
W ramach akcji „Zboże smakuje i inspiruje” zwyciężczyni konkursu Blogerzy w zbożu Karolina Awiżeń przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne potrawy. W menu znalazły się: kasza gryczana z grillowanym awokado i salsą z mango, chili i granatem, naleśniki z pastą z pieczonego buraka i serem kozim, granola kukurydziana z deserem kokosowo-owocowym i penne ze szpinakowym pesto i roladkami z bakłażana.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przedstawił swoje pomysły na pyszne potrawy piknikowe: bajgle pełnoziarniste, surówkę z selera, sałatkę ze szparagów, jajko poszetowe i młode warzywa z dipami.
W ramach akcji "Zboże smakuje i inspiruje" Andrzej Polan przygotował przepyszne dania, w których jednym ze składników były płatki owsiane, kukurydziane i jęczmienne. Na stole znalazły się: pomidory pieczone z serem, szpinakiem i mozarellą w kruszonce z płatków kukurydzianych pełnoziarnistych, ciasto z płatkami jęczmiennymi i z truskawkami, pralina kukurydziana z morelami i pasztet ze słonecznika z płatkami owsianymi. Smacznego!
Anna Kapera i Martyna Czakanetsa w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowały pyszne przekąski na kinder party: shake owsiany z owocami, pudding kakaowy z płatków owsianych, kokosanki bez glutenu, mini burgery z mięsa, muffiny marchewkowe z serkiem mascarpone, paluchy ziemniaczane, lemoniadę imbirową z granatem i arbuzowe gwiazdki z borówki. Te przekąski Wasze dzieci pokochają.
Z okazji 25-lecia wolnych wyborów w Polsce Jakub Kuroń - wnuk Jacka Kuronia w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania, które często gościły na stole w mieszkaniu dziadka w czasie spotkań opozycjonistów z czasów PRL. Był więc strogonow, pierogi ruskie Kuroniów i wątróbka po żydowsku.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował owocowo-kwiatowe smakowitości. W menu znalazły się: czekoladowa tarta truskawkowo-bazyliowa, syrop z kwiatów czarnego bzu i wanilii, truskawki marynowane oraz filety drobiowe z rzodkiewką i rabarbarem.
Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania z warzywami i owocami sezonowymi, którymi możemy się cieszyć w czerwcu. Były to: sałatka z młodymi burakami, sałatka z arbuzem i zapiekanka z kalafiorem. Nie zabrakło też czegoś słodkiego, czyli babeczek z rabarbarem.
Odrobinę Ukrainy zagościło w kuchni Dzień Dobry TVN. A to za sprawą Anieli Redelbach, która przygotowała specjały naszych wschodnich sąsiadów: syrnyky, kruczenky, pierogi z rabarbarem i pierogi z ziemniakami i grzybami.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dzisiaj Jerzy Nogal. Przygotował dania, które można zabrać na piknik lub na długą, rowerową przejażdżkę z dzieckiem. Na stole pojawiły się: onigiri, sushi rolls, rabarbar z cukrem tymiankowym, spring rolls w liściach sałaty lub kapusty, kasza pęczak z warzywami, sakiewki z kozim serem, gruszkami i miodem, pieczone jabłka, tortilla z guacamole, roladki z cukinii oraz pita.
Karolina i Maciej Szaciłło przywieźli przepisy z podróży poślubnej i postanowili się z nimi podzielić. W Dzień Dobry TVN przygotowali dania kuchni z Synaju: beduiński chleb, sos na bazie tahiti, moussakę, baba ganoush, pudding ryżowy, herbatę beduińską.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował lekkie i pożywne dania: zupę krem ze szparagów, sałatkę z łososia i truskawek oraz przekąski w tempurze z majonezem ziołowym. W sam raz na lato. Smacznego!
Z okazji Dnia Matki Ania Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dania, które możecie przygotować dla swoich mam: bardzo zielone risotto i zupa pomidorowo-marchewkowa. Było też coś na słodko: waniliowe ciastka z truskawkami i bezy truskawkowo-czekoladowe.
W Kuchni Dzień Dobry TVN Marta Gessler i Paweł Czapski przygotowali przysmaki, które jedli bohaterowie książek Haruki Murakamiego. Na stole pojawiły się: (nie)zwykła sałata Mari, łosoś Pana Komury i herbaciana Panna Cotta.
Niektóre dzieci nie lubią owoców. Dla tych rodziców, którzy szukają pomysłów na owocowe dania dla swoich pociech, Marieta Marecka przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN: kotleciki z indyka z sosem morelowym lub brzoskwiniowym, lane, pomarańczowe kluseczki, lody bananowe z rabarbarem, proste ciasteczka maślane do deseru lodowego oraz pudding z kaszy manny razowej z sosem truskawkowym. Smacznego!