Fasolka, jajo sadzone i wędzona kruszonka
Składniki:
600 g fasoli masłowej w strąkach
100 g masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 jajka
2 czerstwe kromki chleba na zakwasie
siano lub wiórki drewniane do wędzenia
sól
pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie do garnka (najlepiej starego i niepotrzebnego) wkładamy siano lub wiórki do wędzenia i podpalamy. Chleb układamy na sicie i umieszczamy na garnku. Wierzch przykrywamy folią aluminiową. Jeśli mamy wiórki, to garnek stawiamy dodatkowo na ogniu. Wędzimy tak 2-3 min. Następnie miksujemy na kruszonkę, lub rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Ugotowaną fasolkę podsmażamy na maśle, pod koniec dodajemy posiekaną natkę. Jajka smażymy na patelni z masłem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka układamy na fasolce. Wierzch posypujemy wędzoną kruszonką.
Zapiekanka z fasoli
Składniki:
1 kg zielonej fasolki karłowej
1 cebula
3 ząbki czosnku
800 g pomidorów
200 g sera feta
4 łyżki posiekanych mieszanych ziół: oregano, tymianek, pietruszka, koperek
100 g pestek dyni
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie sparzamy pomidory i obieramy ze skórki. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Kiedy będą miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty sos. Doprawiamy pieprzem i lekko solą (ser u góry będzie słony). Dodajemy ugotowaną fasolkę, mieszamy gotując jeszcze przez chwilę.
Fasolkę przekładamy do naczynia do zapiekania. Fetę łamiemy na kawałki i mieszamy z ziołami i pestkami dyni. Ser posypujemy u góry fasolki i skrapiamy obficie oliwą z oliwek.
Zapiekamy przez 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Fasolka z czosnkiem, cebulą i migdałami
Składniki:
300 g wyłuskanej fasoli masłowej
5 ząbków czosnku
2 cebule
50 g masła
1 gałązka cząbru lub 3-4 tymianku
100 g blanszowanych migdałów
100 g zielonych oliwek
10 pomidorków czereśniowych
Przygotowanie:
Fasolę gotujemy do miękkości.
Czosnek i cebulę siekamy i podduszamy na maśle. Dodajemy fasolę i zioła. Dusimy ok. 10 min. W tym czasie podprażamy migdały na suchej patelni. Dodajemy do fasoli razem z oliwkami i pomidorkami. Dusimy jeszcze 5 min.
Fasola, kukurydza, papryka, klopsiki
Składniki:
200 g świeżej fasoli piękny jaś (wyłuskanej)
1 cebula
1 papryczka chilli
2 kolby kukurydzy
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Klopsiki:
300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 namoczona w mleku bułka
1 jajko
sól
pieprz
garść posiekanej pietruszki
bułka tarta
Przygotowanie:
Fasolę gotujemy do miękkości. Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy posiekane chilli, podsmażamy. Dodajemy okrojone nasiona z kukurydzy, pokrojone w paski papryki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Klopsiki:
Mięso mieszamy z bułką odciśniętą z mleka. Wbijamy jajko i dodajemy pietruszkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażamy klopsiki na osobnej patelni i dodajemy do warzyw. Dusimy całość jeszcze 10-15 min.
Zupa fasolowa z chlebem
Składniki:
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 marchewki
300 g świeżej fasoli tycznej
200 g zielonej fasolki karłowej
4-5 liści jarmużu
sól
pieprz
olej rzepakowy
1 litr bulionu lub wody
4 pajdy wiejskiego czerstwego chleba
oliwa z oliwek
100 g twardego koziego sera
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w plasterki marchewki, dusimy. Następnie dodajemy pokrojony jarmuż i pokrojone w 2 cm kawałki fasolę. Zalewamy wodą i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Zupę przelewamy do 4 żaroodpornych misek. Jeśli chleb nie jest czerstwy – opiekamy go w piekarniku lub tosterze – dzięki temu będzie chrupiący. Pajdy chleba układamy na wierzchu zupy. Skrapiamy oliwą z oliwek. Posypujemy startym serem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok. 15 min.
Chlebek z pomidorami i oliwkami
Składniki:
400 ml wody
10 g drożdży
600 g mąki pszennej typ 750
100 g czarnych oliwek
100 g pomidorów suszonych z oliwy
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy plus dodatkowa do formowania
Przygotowanie:
Wodę mieszamy z drożdżami. Dodajemy ok. 100 g mąki i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę i mieszamy (ciasto będzie kleiste), następnie wyrabiamy w misce ręką kilka minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy pokrojone pomidory, oliwki oraz oliwę z oliwy. Mieszamy i odstawiamy do fermentacji na ok. godzinę. Po tym czasie lekko odgazowujemy ciasto, dociskając je w dół. Odstawiamy na kolejne 30-50 min. (zależy od temperatury). Po tym czasie przekładamy do okrągłej formy, np. tortownicy. Odstawiamy do garowania na godzinę (jak podwoi swoją objętość). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 230 st. C przez ok. 40 min. Po tym czasie niezwłocznie wyjmujemy z formy i odstawiamy na kratkę z piekarnika.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN