Czekoladowa tarta truskawkowo-bazyliowa
Składniki:
500 g truskawek
10-15 listków bazylii
Kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
50 g kakao
100 g chłodnego masła
50 cukru pudru
2 żółtka
Krem:
4 żółtka
100 g cukru
25 g mąki kukurydzianej
350 ml mleka
3 posiekane łyżki bazylii
Przygotowanie:
Ciasto
Mąkę wymieszaną z kakao przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone na kawałki masło. Zagniatamy palcami, dodając cukier, aż powstanie kruszonka. Żółtka mieszamy z 3 łyżkami wody i dodajemy do mąki z masłem. Zagniatamy aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli będzie za suche możemy dodać łyżkę wody. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 40 minut.
Na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na okrąg o średnicy 25 cm. Umieszczamy w natłuszczonej formie do tarty o średnicy 22 cm. Dociskamy, aby ciasto dokładnie przylegało do formy. Dno nakłuwamy widelcem. Wstawiamy ponownie do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 st. C przez 6-10 minut. Następnie zdejmujemy papier i dopiekamy kolejne 5 minut (jeśli będziemy wypełniać tartę bardzo płynnym kremem, możemy przed dopiekaniem ciasto posmarować roztrzepanym białkiem).
Krem
Przy pomocy miksera ubijamy żółtka z kremem aż powstanie kogel mogel. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy.
W tym czasie gotujemy na wolnym ogniu mleko. Gdy się zagotuje, dolewamy powoli do żółtek cały czas mieszając. Dodajemy bazylię i mieszamy. Następnie całość przelewamy z powrotem do garnka i gotujemy prze chwilę, cały czas mieszać aż sos zgęstnieje. Przelewamy do miski i zostawiamy do schłodzenia.
Na podpieczony spód tarty wylewamy krem i równo go rozprowadzamy. Truskawki kroimy w plasterki i wbijamy jeden obok drugiego w krem aż zapełni się cała powierzchnia tarty. Następnie w niektóre miejsca pomiędzy truskawkami wkładamy listki bazylii.
Syrop z kwiatów czarnego bzu i wanilii
Składniki:
1 kg cukru
2 cytryny
1 łyżka kwasku cytrynowego
1 laska wanilii
Ok. 40 kwiatów czarnego bzu
Przygotowanie:
Cukier, przepołowione cytryny, kwasek cytrynowy zalewamy 2 l wody. Laskę wanilii przepoławiamy wzdłuż. Końcówką noża wyjmujemy nasiona, które odkładamy. Laskę dodajemy do garnka, całość gotujemy na wolnym ogniu aż zredukuje się o połowę. W tym czasie czyścimy kwiaty bzu. Potrząsamy nimi i zanurzamy w wodzie, aby mieć pewność, że nie ma w nich robaczków.
Gdy syrop zredukuje się o połowę, zdejmujemy z gazu i dodajemy przygotowane kwiaty bzu, i delikatnie mieszamy. Odstawiamy aż całość ostygnie. Przecedzamy przez sito wyłożone gazą. Przelewamy do wyparzonej butelki, dodajemy laskę wanilii oraz odłożone nasionka. Aby przygotować orzeźwiający napój, musimy wymieszać z zimną wodą 1:5.
Truskawki marynowane
Składniki:
500 g truskawek
50 ml octu balsamicznego
2 łyżki posiekanej mięty
10 ziaren zielonego pieprzu
50 ml octu jabłkowego
1 papryczka chili
1 torebka nasienna kardamonu
Sos:
200 g białej czekolady
200 g śmietany kremówki 30%
250 g mascarpone
Posypka:
200 g ciasteczek oreo
Przygotowanie:
Truskawki kroimy na połówki. Jeśli są duże, to na ćwiartki. Przekładamy do dwóch misek. Do jednej wlewamy ocet balsamiczny, posiekaną miętę i rozgniecione ziarenka pieprzu. Do drugiej dodajemy ocet jabłkowy, drobno posiekaną papryczkę chili i lekko rozgniecione nasiona kardamonu. Mieszamy i odstawiamy na godzinę, aby się zamarynowały.
Sos
Czekoladę rozpuszczamy w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Dodajemy śmietanę i mieszamy, pod koniec dodajemy mascarpone i mieszamy na gładki krem.
Ciasteczka miksujemy w robocie kuchennym aż powstanie pył.
Do miseczek nakładamy krem, na górę truskawki i całość posypujemy zmiksowanymi ciasteczkami.
Filety drobiowe z rzodkiewką i rabarbarem
Składniki:
2 filety drobiowe (najlepiej ze skórą)
2-3 łyżki klarowanego masła
1 pęczek rzodkiewek
2 łodygi rabarbaru
2-3 łyżki masła
sok z cytryny
1 łyżka cukru
sól
pieprz
Przygotowania:
Jeśli mamy filety ze skórą, to nacinamy lekko od strony skóry i wkładamy na 30 minut do solanki zrobionej z 500 ml wody i łyżki soli.
Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy, zaczynając od strony skóry na zimnej patelni. Podkręcamy temperaturę pod patelnią i czekamy aż skóra będzie chrupiąca. Odwracamy mięso. Dodajemy klarowane masło i smażymy z drugiej strony. Masłem polewamy filety z góry. Mięso przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 110 st. C na 10 minut.
W tym czasie na tej samej patelni podsmażamy rzodkiewki i rabarbar pokrojony na kawałki podobnej wielkości co rzodkiewki. Pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Warzywa wykładamy na talerz a na wierzchu układamy filet.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN