Sałatka z młodymi burakami
Składniki:
4 małe buraczki
4 jajka na twardo
pęczek zielonych szparagów
pęczek rzodkiewki
cebulka dymka
wiązka szpinaku
mała wiązka botwinki
2 łyżki majonezu lub oliwy z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Buraki owijamy w folię i pieczemy około godzinę w 190 st. C. Po tym czasie studzimy i kroimy w kostkę. Szparagi gotujemy al dente, rzodkiewkę kroimy w plasterki, dymkę siekamy. Szpinak i botwinkę dokładnie myjemy. Wszystko mieszamy w dużej misce, na górze układamy pokrojone jajka, całość kropimy oliwą lub mieszamy z majonezem.
Sałatka z arbuzem
Składniki:
1/4 małego arbuza
200 g truskawek
1 czerwona cebula
1 granat
świeża mięta
świeża kolendra
sok z cytryny lub z pomarańczy
150 g greckiej fety
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Arbuza, truskawki, cebulę kroimy w kostkę, mieszamy w misce, dodając sok z cytryny, oliwę,
zioła oraz pokruszoną fetę.
Zapiekanka z kalafiorem
Składniki:
1 mały kalafior
300 g młodych ziemniaków
beszamel:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
300 ml mleka
200 g żółtego sera
1 łyżka musztardy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotowujemy beszamel, możemy urozmaicić jego smak, dodając musztardę. Kalafiora i ziemniaki gotujemy al dente. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy beszamelem i zapiekamy przez 20 min. w 180 st. C. Podajemy z dużą ilością koperku.
Babeczki z rabarbarem
Składniki:
300 g mąki
270 g jogurtu greckiego
200 g cukru
150 g roztopionego masła
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g owoców: pokrojonych truskawek lub rabarbaru
Przygotowanie:
Jajka mieszamy z cukrem, dodajemy jogurt i roztopione masło. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do masy wrzucamy owoce, przekładamy ją do foremek na muffinki. Wypełniamy jedynie 3/4 formy. Pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN