Beduiński chleb
Składniki:
szklanka mąki gryczanej
szklanka wrzątku
płaska łyżeczka soli
mąka gryczana do podsypywania
dodatki:
hummus (zob. przepis na hummus)
krojone warzywa: papryka, ogórek, pomidor
rukola
sok z cytryny
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Wsypujemy mąkę gryczaną do głębokiej miski i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy sól i całość mieszamy energicznie łyżką, aż uzyskamy jednolite ciasto. Zagniatamy je w kulę. Wyjmujemy na stolnicę i podsypujemy mąką gryczaną. Ciasto dzielimy na kulki (w zależności od przewidywanej wielkości placków). Placki delikatnie wałkujemy na grubość kilku milimetrów (2-3 mm). Cały czas posypujemy mąką tak, aby ciasto się nie kleiło. Przekładamy je na rozgrzany, odwrócony wok lub dużą, dobrze rozgrzaną patelnię. Pieczemy 2-3 minuty z każdej strony. Proces można przyśpieszyć jeżeli mamy kuchenkę gazową. Wówczas wstępnie opieczony placek przekładamy na kratkę (taką jak do grillowania ryby) i opiekamy z dwóch stron aż pojawią się brązowe plamki. Placki można posmarować oliwą z oliwek lub masłem sklarowanym lub podawać bezpośrednio z hummusem.
Uwaga: dzięki zalaniu bezglutenowej mąki gryczanej wrzątkiem ciasto staje się kleiste. W przypadku mąki orkiszowej woda musi być letnia.
Sos na bazie tahiti
Składniki:
1/4 szklanka pasty tahini
sok z połowy limonki lub 1/3 cytryny
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
woda (około 1/3 szklanki)
sól do smaku
pieprz do smaku
poszatkowana natka pietruszki do przybrania
Przygotowanie:
Do miseczki wlewamy pastę tahini, sok z limonki i kmin rzymski. Całość mieszamy wlewając powoli wodę aż do uzyskania sosu o kremowej konsystencji przypominającego gęstą śmietanę. Dodajemy sól i pieprz. Sprawdzamy, czy smak jest zrównoważony, w razie potrzeby dodajemy trochę soku z limonki lub cytryny. Podajemy posypane natką pietruszki w towarzystwie na przykład grillowanych na suchej patelni warzyw, skropionych sokiem z cytryny, polanych oliwą z oliwek i posypanych zmielonym kminem rzymskim (zob. przepis na moussakę). Doskonale grillują się bakłażan, papryka, cukinia czy pomidory.
Moussaka
Składniki:
2 średniej wielkości bakłażany
2 czerwone papryki
1-2 zielone chili pozbawione gniazd nasiennych
3 łyżki oliwy z oliwek
4 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę
2 łyżki koncentratu pomidorowego
płaska łyżeczka cynamonu
łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
sól do smaku
oliwa z oliwek
garstka posiekanych listków mięty
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy w plastry (w poprzek) o grubości 2 cm. Kładziemy na suchej patelni (teflonowej lub żeliwnej) i grillujemy pod pokrywką na średnim gazie. Kiedy będą lekko przypalone, przewracamy na drugą stronę. Zdejmujemy z gazu i kroimy w dużą kostkę. Czynność powtarzamy ze słodką i ostrą papryką. Na oliwie podsmażamy pomidory. Kiedy będą lekko skarmelizowane, dodajemy koncentrat, przyprawy i warzywa. Całość dusimy tak, aby wszystkie smaki się połączyły (około 5 minut). Dodajemy sól do smaku. Przed podaniem polewamy oliwą i posypujemy miętą. Dobrze smakuje z ryżem lub pieczywem (szczególnie typu pita).
Baba ganoush
Składniki:
2 bakłażany
3 łyżki pasty tahini
4 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
sól do smaku
pieprz do smaku
poszatkowany pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Bakłażany nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na około 30 minut. Bakłażan powinien być miękki i lekko przypalony. Na sitko wyciągamy miąższ bakłażana i odsączamy go z płynu. Miąższ miksujemy z pozostałymi składnikami. Mieszamy z natką pietruszki. Podajemy polane oliwą.
Pudding ryżowy
Składniki:
1/2 szklanki ryżu arborio (lub innego krótko ziarnistego ryżu)
szklanka wody
szczypta soli kamiennej lub morskiej
3 łyżki słodu jęczmiennego/ryżowego lub ewentualnie syropu z agawy
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
3 szklanki mleka sojowego
łyżeczka wody różanej (opcjonalnie)
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki rodzynek (niesiarkowanych)
2 łyżki obranych pistacji
Przygotowanie:
Ryż gotujemy z wodą i solą na małym gazie i pod pokrywką. Kiedy będzie prawie miękki (po około 15 minutach) zdejmujemy pokrywkę. Mieszamy słód jęczmienny, skrobię i mleko sojowe. Całość wlewamy do ryżu. Zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec dodajemy wodę różaną. Przekładamy do salaterek. Po schłodzeniu podajemy posypane bakaliami.
Herbata beduińska
Składniki:
2-3 łyżeczki czarnej, sypanej herbaty
2 szklanki wody
2 łyżeczki szałwii synajskiej lub garść świeżych liści mięty
słód jęczmienny/ryżowy lub ewentualnie syrop z agawy do smaku
Przygotowanie:
Herbatę zagotowujemy z wodą. Zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy 2-3 minuty. Wrzucamy szałwię synajską lub miętę i gotujemy kolejne 3-5 minut. Zdejmujemy z gazu, przecedzamy i dosładzamy do smaku. Herbata doskonale łagodzi problemy żołądkowe, jest dobra na trawienie, a ta z miętą również wychładza.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN