Dwa żółtka, musztarda, sok z cytryny i ... Piotr Kucharski w kolejnej części cyklu Home made powiedział o tym, co jest jeszcze potrzebne do zrobienia domowego majonezu i jak go zrobić krok po kroku.
Dla zwolenników dań z owocami Ania Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN: sałatkę z ananasem, łososia z pomarańczami i imbirem, ciasto z jabłkami i biszkopt faszerowany wiśniami. Te pyszności na pewno przekonają osoby, które do tej pory nie przepadały za kuchnią owocową.
W kuchni Dzień Dobry TVN zazieleniło się. A to wszystko za sprawą zielonych owoców i warzyw, z których Andrzej Polan wyczarował: kopytka szczawiowe, zupę z ogórka zielonego, duszoną młodą kapustę z pomidorami i orzechami, a także ciasto kruche z kremem cytrynowym i kiwi. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN królowały produkty superfood. Monika Mrozowska przygotowała z nich: koktajl, roladki z bakłażanem, kotlety z kaszą jaglaną, sałatę z granatem i zupę pomidorową z soczewicą. Pyszności!
Gniewosz Kin i Mikołaj Rey zabrali nas w podróż do przyszłości. W kuchni-laboratorium Dzień Dobry TVN przygotowali dania kuchni molekularnej: helikopterowy krem z cukinii z pomarańczą z koziego sera, halibuta i węgorza wędzonego z porem i emulsją z borowików stepowych, pierś z kaczki grillowana na steak rocku z spaghetti winno-korzennym i czekoladowy suflet kamikadze. Skorzystajcie z ich przepisów!
Nastała wiosna, a wraz z nią pojawiły się młode warzywa. Aby zachęcić do ich jedzenia, Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN lekkie i wiosenne dania: piklowaną sałatkę z rzodkiewek i ogórka, wiosenną rybę z ogórkiem i kuskusem, sałatkę z kaszy quinoa z soczewicą i fetą, a także zupę z grillowanych młodych warzyw. Pyszności!
Awokado jest dość kalorycznym owocem, ale tłuszcze zawarte w nim są dobrze przyswajalne przez organizm człowieka. Jest zaliczane do zdrowej żywności. Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała trzy przepyszne dania, w których główną rolę odgrywało właśnie awokado. Oto one: sałatka z awokado i pomidorami, awokado w wersji śniadaniowej, tarta z awokado i deser czekoladowy z awokado.
Rozpoczęła się wiosna, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN zawitały zielone dania. Andrzej Polan przygotował: dorsza marynowanego z limonką, ogórkiem, selerem naciowym i zielonym jabłkiem, kurczaka pieczonego z pamelo, avocado i burakiem oraz kruszonka z limonką, pietruszką i bezą. Palce lizać!
Dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN Iwona Zasuwa pokazała, w jak znakomity sposób można wykorzystać kaszę jaglaną. Przygotowała dla nas: mleko jaglane, jaglaną czekoladę, racuchy jaglane z daktylami i kotleciki jaglane.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Pawła Zająca, który udowodnił, że tatar nie musi być przygotowany tylko i wyłącznie z mięsa wołowego. Na stole pojawiły się: tatar z buraka i koziego sera, tatar z łososia z sałatką z selera naciowego, tatar z krewetki, tatar z tuńczyka z plackiem owsianym, tatar z polędwicy wołowej i bakłażan w parmezanie.
Sery kozie nie są przez wszystkich lubiane ze względu na charakterystyczny zapach i smak. Dlatego Piotr Kucharski postanowił nas dzisiaj przekonać, że potrawy z koziego sera są naprawdę pyszne. Jak powiedział Piotr, wystarczy tylko do nich dorosnąć :) Oto co pojawiało się w dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN: pęczotto z burakami i kozim serem, wytrawny sernik z sera koziego z konfiturą z cebuli, kremowy serek z czosnkiem niedźwiedzim i granatem i sałatka z buraków i koziego sera.
Do przygotowania hummusu potrzebujecie: ciecierzycy, wody, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, soli, tahini, oliwy, soku z cytryny oraz czosnku. Dużo składników, ale Piotr Kucharski - krok po kroku - wyjaśnia, co trzeba z nimi zrobić, aby powstał pyszny hummus.
W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN - w ramach akcji "Zboże smakuje i inspiruje" - Andrzej Polan przygotował: ciepłe rogaliki i bułeczki drożdżowe z maślanką, owocami i kruszonką, pieczone brokuły z płatkami corn flakes pełnoziarnistymi, serkiem mascarpone i papryką, falafel z zielonego groszku z płatkami kukurydzianymi i majonezem chilli i owsiankę z owocami. Smacznego!
Dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN królowała Ania Starmach. Przygotowała dania, które z powodzeniem mogą być alternatywą dla kanapek do pracy. Był hummus z burakami, soczewica z ziołami i kurczakiem, sałatka z ryżowym makaronem oraz tarta z pomidorami i kozim serem.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał, jakie dania warto zrobić jutro, aby miło zaskoczyć panie z okazji Dnia Kobiet. Dzielnie wspierał go aktor Rafał Ciszewski, który na bieżąco sprawdzał smaki poszczególnych potraw. Na stole pojawiły się: mini pancake z łososiem, burakiem piklowanym, grapefruitem, rurki z dynią, pieczarkami i serem, polędwiczka wieprzowa z cytrusową kaszą jęczmienną grubą i zupa z kurczaka z serduszkami z kaszy manny i jarmużem.
Pyszne i zdrowe śniadanie to dobry początek dnia każdego dziecka. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN zaproponował kilka dań, które możemy przygotować dla naszych pociech każdego poranka. Były więc: bułki z ziarnami, kasza jaglana na mleku kokosowym z bakaliami, omlet z warzywami, owsianka zapiekana i bezglutenowe ciasto mandarynkowe.
Jak powiedziała Dorota Wellman, czasami w pastach kupionych w sklepach czai się zło. Remedium na nie są pasty domowe. I właśnie takie pasty przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Jerzy Nogal. Na stole pojawiły się m.in.: pasta z czerwonej fasoli, pasta z makreli wędzonej, pora i fenkuła, pasta jajeczna, pasta z fety z granatem.
Wiosna za oknem i wiosna w kuchni Dzień Dobry TVN! Blogerka kulinarna Joanna Prus przygotowała dzisiaj: ciasto marchewkowe z figami na oleju, tofu w sezamie z orientalnym sosem, owsiankowe placuszki na śniadanie. Na stole pojawił się również miodowy kurczak podany na smażonej gruszce, rukoli i gorgonzoli.
Mleko, cukier puder, czekolada gorzka, orzechy i masło - tak niewiele potrzeba, aby zrobić przepyszny krem czekoladowy według przepisu Piotra Kucharskiego.
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach podsumowała karnawał miłym akcentem końcowym w postaci: kruchych róż karnawałowych, bezików z kremem czekoladowym, rożków z serem i konfiturą z róży, bananów w kokosowym cieście. Smacznego!
Motywem przewodnim w kuchni Andrzeja Polana było mleko, ale nie tylko krowie. Dla osób uczulonych na laktozę przygotował także mleko ryżowe i migdałowe. Udowodnił również, że mleko da się połączyć z mięsem, a dokładnie z łopatką wieprzową. Ponadto na stole pojawiały się: mleczne risotto z owocami oraz kiwi, banan, pomelo z kruszonką owsianą, orzechami pekan i jogurtem. Smacznego!
Pączki, faworki i oponki - to dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN wyczarował Piotr Kucharski. A to wszystko z okazji tłustego czwartku. Zapomnijmy więc dzisiaj o diecie i bierzmy się do jedzenia tych smakowitości! Smacznego! :)
Dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN Paweł Loroch postanowił - dzień przed Tłustym Czwartkiem - nęcić nas plackami, racuchami i naleśnikami. Były więc: naleśniki z kremem z porów, american pancakes z klonem i bekonem, bliny z łososiem i kwaśną śmietaną oraz quesadillas vege - placki pszenne nadziewane.
Klasyczny sandwich na ciepło, bread and buter pudding, victoria sponge, coronation chicken i zapiekanka pasterska - to specjały kuchni brytyjskiej, które przygotowal w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Królowa Anglii byłaby zachwycona ich smakiem :)